Ομιλία Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, Προέδρου Ε.Κ.Θ., στην απεργιακή συγκέντρωση της 4ης Φεβρουαρίου 2016, μπροστά από το Ε.Κ.Θ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι…

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

Να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο!

Σήμερα, κορυφώνονται οι αντιδράσεις της κοινωνίας που συλλογικά και ενωτικά δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: ότι το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό το μόνο που θα καταφέρει είναι να καταστρέψει τον κόσμο της εργασίας. Να μετατρέψει σε επιδόματα φτώχειας τις συντάξεις και να υποθήκευση το μέλλον της νέας γενιάς.

Όλες αυτές τις ημέρες η κοινωνία βρίσκεται στα "κάγκελα" και εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιστημονικοί φορείς, αγρότες και συνταξιούχοι βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν. Εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους για την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που αποτελεί ξεκάθαρα έναν φορομπηχτικό νόμο που θα καταστρέψει κοινωνία και οικονομία.

H συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών λέει "όχι" στην κυβερνητική πρόταση, όπως αποτυπώνεται και στην έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) με το σύνολο των πολιτών να δηλώνει πως δεν πιστεύει στη βιωσιμότητα στου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Αρνούνται έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για να βρεθεί μια γόνιμη λύση που δεν θα αδικεί και δεν θα οδηγεί στη φτωχοποίηση ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, επιλέγουν να καθίσουν στο τραπέζι και να δώσουν τα χέρια με τους εργοδότες και να συμφωνήσουν για την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων!

Αδυνατούν να διαχειριστούν το θέμα του ασφαλιστικού και καταφέρονται με δηλώσεις που αργότερα νομίζουν ότι τις "διορθώνουν" εναντίον εργαζομένων. Δηλαδή, την ώρα που οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας παλεύουν με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει, για να παραμείνουν εργαζόμενοι και να αντιμετωπίσουν τις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα τους και την φορεπιδρομή, η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως εχθρούς.

Ξενιτεμένους, ανεπάγγελτους ή παράνομους θέλει η Κυβέρνηση τους επιστήμονες, αν τελικά περάσει τις «μεταρρυθμίσεις» της, αναφορικά με το ασφαλιστικό.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους αγρότες. Η Κυβέρνηση θέλει τους αγρότες, παρίες της κοινωνίας και την ελληνική γη ερημωμένη, αν τελικά περάσει τις «μεταρρυθμίσεις» της, αναφορικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους μικρομεσαίους. Έμποροι, βιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν μια κυβέρνηση με άδειους από καταναλωτές δρόμους, όπου ένα ανοιχτό κατάστημα θα μοιάζει σαν όαση στην έρημο των λουκέτων.

Η επιβολή υπερβολικών και εκτός πραγματικότητας ασφαλιστικών εισφορών σ’ αυτούς που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, μικρομεσαίοι, αυτοαπασχολούμενοι σε συνδυασμό με τη φορολόγησή τους, η οποία αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω το 2016 και τα λοιπά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, θα οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό όσων έχουν, μέχρι στιγμής, καταφέρει να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, στην απελπισία και την οικονομική εξαθλίωση και, τελικά θα τους οδηγήσει:

  • Στην παρανομία, καθώς, προκειμένου να επιβιώσουν, θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν.
  • Στην ανεργία, καθώς με τέτοια οικονομικά δυσβάσταχτα μέτρα, πολλοί θα αναγκαστούν να κλείσουν τα βιβλία τους και να μείνουν εκτός επαγγέλματος.
  • Στην οικονομική μετανάστευση, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερη τύχη και δικαιότερη αντιμετώπιση του μόχθου τους στις χώρες του εξωτερικού.

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω «λύσεις» θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη όξυνση του προβλήματος, που καλούνται να λύσουν οι εν λόγω «μεταρρυθμίσεις», καθώς το κράτος θα χάσει ακόμα και αυτά τα ελάχιστα έσοδα που είχε, ελέω κρίσης, από τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση ότι επιλέγει τον εύκολο δρόμο του οικονομικού «στραγγαλισμού» των ελευθέρων επαγγελματιών, προκειμένου να μην ενοχλήσει τους «έχοντες» και την καλούμε να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς φορείς, πριν να είναι αργά.

Καταργούν την αυτονομία και την αυτοτέλεια των ασφαλιστικών ταμείων, όπως των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημεύοντας τα αποθεματικά τους.

Παράλληλα, την ώρα που η Θεσσαλονίκη "βουλιάζει" στην ανεργία, οδηγούν περισσότερες μικρές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις, - που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας- σε λουκέτο.

Αφήνουν τους γείτονες μας, να μας ευχαριστούν με πρωτοσέλιδα για τις επιχειρήσεις που εγκαταστάθηκαν εκεί, δίνοντας δουλειά και εισφορές στους δικούς τους ανθρώπους και στα δικά τους ταμεία, ερημώνοντας ακόμα περισσότερο εργασιακά, τη Βόρεια Ελλάδα.

Αδικημένοι και εγκλωβισμένοι σε ένα συνεχές αδιέξοδο, οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν καταλάβει αυτό που οι κυβερνώντες αρνούνται να δουν πως ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της αποσταθεροποίησης συνεχίζει να "κατατρώει" την κοινωνία και την οικονομία.

 

Αλλάζουν τις λέξεις και νομίζουν πως αλλάζουν πολιτικές. Με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθούν να δηλώσουν τη στήριξη τους στην κοινωνία που μοιάζει με "καζάνι που βράζει" και που έχει φτάσει στα όρια της, με υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και με αλήθειες που θυσιάστηκαν στο βωμό της άγνοιας και του βολέματος στην εξουσία.

Εμάς, αυτό που μας έμεινε είναι ο αγώνας μας.

Ο ενωτικός αγώνας για την επιβίωση μας.

Ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος και η θέση μας αδιαπραγμάτευτη:

Δεν θα τους επιτρέψουμε να αυξήσουν τις εισφορές, να μειώσουν τις συντάξεις και να καταργήσουν το ΕΚΑΣ. Να "ευαγγελίζονται" την ανάπτυξη και να βυθίζουν πιο βαθιά τη χώρα στην ύφεση .

Ζητάμε να μπει ένα τέλος στις αυταρχικές πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση.

Μέσα από ένα μακρύ και δύσκολο αγώνα, είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχθούμε την προωθούμενη αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση.

Ζητάμε, έπειτα από 6 χρόνια λιτότητας, να καταργηθούν στο σύνολο τους οι αντεργατικές διατάξεις που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.

Δε θα δεχθούμε την εμπλοκή της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μη χαθούν τα σπίτια των πολιτών, στο όνομα των μνημονίων και να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.

Θεωρούμε αδιανόητη και σκανδαλώδη τη ρύθμιση που εξουδετερώνει το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων στην πτωχευτική διαδικασία.

Η θέση των συνδικάτων είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θα ανεχθούμε καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Τους φωνάζουμε πως "φτάνει πια" η φορομπηχτική επιδρομή.

Ζητάμε :

Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας.

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών κα επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και όχι ιδιωτικοποιήσεις.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η δύναμη μας είναι ο κοινός αγώνας μας ώστε να βάλουμε οριστικό τέλος στις βάρβαρες, αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που ορίζει το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, που επιβάλουν δανειστές και αγορές.

Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και επιδιώξεις. Έχουμε τις δυνάμεις μας και την ενότητα μας.

Λέμε "όχι" στο διχασμό της κοινωνίας.

Λέμε "όχι" στις καταστροφικές πολιτικές.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τους επιστημονικούς φορείς της πόλης, θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη με κάθε μέσο και τρόπο, ώστε να μπει ένας τέλος σε όλα αυτά που αποφασίζουν ερήμην μας, ικανοποιώντας τις ιδεοληψίες τους και θυσιάζοντας όλους εμάς στα συμφέροντα των δανειστών και των αγορών.

Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι «έχοντες», οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο, να εισφοροδιαφεύγουν και να φοροδιαφεύγουν.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς, και να προωθήσει πραγματικές ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, και όχι «μεταρρυθμίσεις».

Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Καλή δύναμη!