Ομιλία Προέδρου Ε.Κ.Θ. Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, στην απεργιακή συγκέντρωση 8/12/2016

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι...

Είμαστε για ακόμη μια φορά σε απεργιακή συγκέντρωση, στους δρόμους και διαδηλώνουμε.

Είμαστε για πολλοστή φορά αντιμέτωποι με νέες και παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της Κυβέρνησης, που εθελοτυφλώντας στις ολέθριες συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας, στοχεύουν πια ευθέως στην καρδιά της εργατικής προστασίας.

Είμαστε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης - που φέτος συμπληρώνει 100χρόνια από την ίδρυση του-  και αγωνιζόμαστε για εκείνα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και που μέχρι χθες ήταν για όλους μας αυτονόητα.

Είμαστε όλοι μαζί, εδώ, για να διαδηλώσουμε και να απαιτήσουμε

Να σταματήσει ο κατήφορος!

Την ώρα που τα εργασιακά και το ασφαλιστικό βρίσκονται στο στόχαστρο επικείμενων και επώδυνων αλλαγών, δίνοντας τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους, η φορολαίλαπα συνεχίζεται, ο προϋπολογισμός του 2017 απαιτεί νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο βρίσκεται προ των πυλών, η δική μας θέση επιβάλει την αντίδραση μας, συντονισμένα και μαζικά.

Το λέμε και συνεχίζουμε να το φωνάζουμε:

Φτάνουν πια οι λάθος πολιτικές εις βάρος μας!

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας δεν αντέχει. Δεν αρκούν λύσεις εντυπωσιασμού και αποπροσανατολισμού. Χρειάζονται ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις, που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση και όχι τη φτωχοποίηση μας. Που θα δημιουργούν ανάπτυξη και όχι εξαθλίωση. Που θα "απαντούν" στην ανεργία με θέσεις εργασίας και όχι με πρόσκαιρες, αδιέξοδες και κοντόφθαλμες πολιτικές.

Στα 7 μνημονιακά χρόνια που ζούμε, η χώρα και οι πολίτες εξαθλιώνονται κάθε μέρα και περισσότερο. 

Το ποσοστό της ανεργίας μαρτυρά την πραγματικότητα, όσο και αν προσπαθούν να μας "διορθώσουν". Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα σκαρφαλώνει στο 30,8% (β' τρίμηνο 2016) και αποτυπώνει με αριθμούς την πραγματικότητα ως έχει, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας συνεχίζει να κρατά τα Πανευρωπαϊκά σκήπτρα της πρωταθλήτριας στην ανεργία, με ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

"Μαύρα" όμως, είναι και τα ποσοστά που αποτυπώνουν το δυσβάσταχτο φορτίο που οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια και καλούνται και πάλι να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες δυσβάσταχτες και απόλυτα παράλογες ανατροπές στα εργασιακά.

Η κυβέρνηση, επιλέγει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα ψηφίζοντας το νέο εργασιακό νόμο.

Και όλα αυτά τη στιγμή που:

 • Περισσότεροι από 1εκατομμύριο είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη χώρα μας.
 • Η Ανεργία ξεπερνάει το 70% σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας.
 • Πάνω από το 35% στη Θεσσαλονίκη.
 • Περισσότερες από 82 χιλιάδες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα χάθηκαν μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, αγγίζοντας το χειρότερο αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών (σύστημα Εργάνη).
 • 4 στους 10 εργαζόμενους ανησυχούν για την εργασία τους.
 • Τα λουκέτα αυξάνονται σε εργοστάσια και επιχειρήσεις και καμία προοπτική για εργασία και αξιοπρεπή μισθό δε διαγράφεται.
 • Αντίθετα, 350 χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς από 100-400ευρώ μικτά (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
 • Ενώ χιλιάδες νέοι δέχονται τους μισθούς πείνας των 100ευρώ, μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας.
 • Το ποσοστό φτώχειας των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%.
 • Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6% και πλέον αγγίζει το 20%. 

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, τα νοικοκυριά που συνεχίζουν να υφίστανται μια δίχως τέλος φορολαίλαπα, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν ακόμα και βασικά κοινωνικά αγαθά.. όλοι μαζί φωνάζουν..όλοι μαζί τους φωνάζουμε:

Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλο.

Η στροφή της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της εξαγγελίες γίνεται κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρη στην πραγματικότητα μας. Επιλέγει να κόψει μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Βάζει στο τραπέζι τα εργασιακά και ετοιμάζεται να τα θυσιάσει και μαζί να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα... με κάποιους να κάνουν λόγο για 4μηνημόνιο, γιγαντώνοντας ακόμα περισσότερο τη φτώχεια και την ανεργία.

Κωφεύουν στο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας και τη μεταφορά χιλιάδων επιχειρήσεων σε όμορες χώρες, με τη χαρτογράφηση των βιομηχανικών ζωνών της περιοχής μας, της Βόρειας Ελλάδας, να αλλάζει τα τελευταία χρόνια δραματικά. Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη διαρροή στην οικονομία που φέρνει σοβαρό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, που στη χώρα μας εδώ και 7 χρόνια μετράμε μόνο απώλειες.

Παράλληλα, 2 εκατομμύρια πληθυσμού μεταναστεύουν στις όμορες χώρες για αγορές και υπηρεσίες, αναζητώντας μια φθηνότερη λύση στο οικονομικό αδιέξοδο τους... τη στιγμή που οι κυβερνώντες προκλητικά διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους... για το ΦΠΑ στα νησιά.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Θεσσαλονίκη ήταν και πάλι στο επίκεντρο πριν από λίγες ημέρες, με τη δημιουργία του νέου γραφείου του πρωθυπουργού. Μόνο που τα εργασιακά προβλήματα της πόλης, όπως ειπώθηκε και στη συνάντηση,  είναι πολλά, ανοιχτά και ζητούν επιτακτικά ουσιαστικές λύσεις και όχι επικοινωνιακές τακτικές.

Τα προβλήματα της πόλης όπως η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, το ξεπούλημα του ΟΛΘ και η απαξίωση της ΕΛΒΟ ζητούν ξεκάθαρες λύσεις. Οριστική και βιώσιμη λύση πρέπει να δοθεί και στο θέμα του ΟΑΣΘ και να μπει ένα τέλος τις πολιτικές εμμονής από υπουργούς της Κυβέρνησης που βάζουν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια πιο ψηλά από την ταλαιπωρία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες που είναι συνεχώς αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα.

Είμαστε αντίθετοι και το λέμε ακόμα μια φορά, σε κάθε μορφή ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ. Είμαστε απέναντι σε εκδικητικές πολιτικές, όπως αυτές που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Δεν θέλουμε αυταπάτες!

Θέλουμε να σταματήσει ο κατήφορος!

Όλοι μας παλεύουμε με τις δυνάμεις μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην ύφεση που έχουμε βυθιστεί στα μνημονιακά αυτά χρόνια. Όμως, όλοι μας παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διαδηλώνοντας και απαιτώντας:

Να σταματήσει ο κατήφορος!

Όλοι και Όλες απεργούμε μαζικά και ενωτικά

Απεργούμε και διεκδικούμε:

 • Σταθερή και πλήρη εργασία με ίσα δικαιώματα.
 • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων.
 • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
 • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.
 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο.
 • Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές).
 • Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων - τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. 
 • Άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμοί έτους 2017 με έμπρακτη αποκατάσταση της κοινωνικής διάστασης.
 • Τέλος στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
 • Πάταξη της ακρίβειας και των Καρτέλ.
 • Τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής. Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
 • Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων.
 • Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
 • Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.

Λέμε "Όχι" στα  υποκατάστατα δικαιώματα

Δεν δεχόμαστε και θα παλέψουμε όλοι μαζί για να μην υλοποιηθούν οι αντεργατικές αποφάσεις που

 • απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις,
 • που θέτουν όρους δέσμευσης στην ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις,
 • που ενισχύουν τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις.

Το βασικό μας μήνυμα είναι ότι

Όλοι και Όλες μαζί

Σπάμε τους μύθους!

Τους μύθους τους που έχουν χτίσει και μας έχουν εγκλωβίσει μέσα τους. Είναι καιρός η "αριστερή κυβέρνηση" να πάρει το μήνυμα και να κυβερνήσει προς όφελος και όχι εις βάρος μας. Τους καλούμε να σταματήσουν τις πολιτικές της ύφεσης και ζητάμε:

Να σταματήσει ο κατήφορος

* Όχι στις μνημονιακές πολιτικές

* Προστασία των δικαιωμάτων μας

*  Σταθερή και πλήρης εργασία για όλους

 

Γι' αυτά αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί με κάθε μέσο και κάθε τρόπο.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται.

 

Ομιλία Προέδρου Ε.Κ.Θ. Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, στην απεργιακή συγκέντρωση 8/12/2016 | Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σφάλμα

Μήνυμα σφάλματος

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.