Ομιλία Προέδρου Ε.Κ.Θ. Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ - 10.9.2016

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι...

Σε 7 μνημονιακά χρόνια,  όλα έχουν γραφτεί και όλα έχουν ειπωθεί. Οι φωνές της απόγνωσης, έγιναν κραυγές και πολλαπλασιάστηκαν, την ώρα που το αίτημα για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής παραμένει επίκαιρο και αναγκαίο, για τη δική μας επιβίωση αλλά και για το μέλλον του τόπου.

Σήμερα, από εδώ από τη Θεσσαλονίκη και το Αγωνιστικό Συλλαλητήριο δίνουμε με την παρουσία μας ένα μήνυμα στους κυβερνώντες πως τα ψέματα τελείωσαν. Το ίδιο και τα πειράματα τους.

Υποαπασχόληση, περισσότεροι χαμηλόμισθοι, επέκταση ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, ομαδικές και ατομικές απολύσεις, απλήρωτη εργασία, είναι λίγα από τα κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν σηκώσει ένα δυσβάσταχτο φορτίο τα τελευταία χρόνια και καλούνται και πάλι με τις επικείμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις να πληρώσουν το τίμημα μιας ακόμη συμφωνίας που θα κλείσει στο όνομα μιας ακόμη αξιολόγησης και μιας ακόμη δόσης. Λάθη που επέτειναν το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα, που η Κυβέρνηση - ενόψει της διαπραγμάτευσης- ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή και να "συνθλίψει" τους εναπομείναντες εργαζόμενους, επιβάλλοντας πολιτικές που θα πλήξουν και άλλο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση σοκάρουν.

Η Ελλάδα του 2016:

 • Πρωταθλήτρια στην ανεργία Πανευρωπαϊκά, με ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
 • 1 εκατ. απλήρωτοι εργαζόμενοι
 • Έως και 70% ανεργία σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας
 • Πάνω από το 35% στη Θεσσαλονίκη
 • Κλειστά εργοστάσια και επιχειρήσεις
 • Καμία προοπτική για εργασία και αξιοπρεπή μισθό

Και η απάντηση της Κυβέρνησης σ' όλα αυτά;

 • νέα, πιο σκληρά μέτρα
 • Νέα υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων
 • Ομαδικές απολύσεις
 • Επίθεση στην καρδιά της προστασίας των εργαζομένων, τα Συνδικάτα

Η Κυβέρνηση που προεκλογικά, από εδώ από το σημείο που βρισκόμαστε,  έλεγε πως θα βάλει τέλος στις μνημονιακές πολιτικές, σήμερα υιοθετεί με πάθος τις πολιτικές που κατήγγειλε και με ψυχρούς λογιστικούς υπολογισμούς κόβει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και επιμένει να δέχεται τις διαταγές του Κουαρτέτου.

Η σημερινή Κυβέρνηση όμως, ξεχνάει...

 και αυτά που έλεγε...

 και αυτά που έκανε...

Τότε, τα χρόνια που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερχόταν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και έπαιρνε μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας φαίνεται πως ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση, καλούσε στις συναντήσεις του με τους φορείς της πόλης τους εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,   υιοθετώντας πολλές από τις θέσεις μας, της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου, στο περίφημο "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης", το οποίο εδώ και καιρό βρίσκεται... στο καλάθι των αχρήστων.

Τώρα, η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τη μεγαλύτερη Συνδικαλιστική Οργάνωση, τη ΓΣΕΕ, τη μεγαλύτερη Συνδικαλιστική Οργάνωση της Βόρειας Ελλάδας και επιλέγει να μη μας καλέσει στη σύσκεψη που πραγματοποιεί με τους παραγωγικούς φορείς λίγο πριν τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ. Δεν καλεί δηλαδή, τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που γνωρίζουν την ακριβή κατάσταση και που διαθέτουν και προτάσεις και άποψη στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και επιλέγει να συνδιαλέγεται με τους "προνομιακούς" της ομιλητές, τους επιχειρηματίες.

Συντηρώντας την παρατεταμένη αβεβαιότητα, με τα νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ζητούν ακόμα μια φορά από τον ελληνικό λαό, να βάλει πλάτη και να δεχτεί μέτρα και πολιτικές που αποδείχτηκαν χρόνια τώρα αναποτελεσματικές και που επιτείνουν την κρίση.

Η Θεσσαλονίκη και πάλι στο επίκεντρο για λίγες ημέρες, μέχρι και πάλι να ξεχαστούν οι δηλώσεις και τα προβλήματα που ΘΑ επιλυθούν.. με το να κρυφτούν κάτω από το χαλί.

Ανεργία και  αποβιομηχάνισή, σοβαρά προβλήματα σε πολλούς εργασιακούς χώρους, ξεπούλημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αλλά και απαξίωση της ΕΛΒΟ. Είμαστε αντίθετοι και το λέμε ακόμα μια φορά σε κάθε μορφή ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ.

Είμαστε αντίθετοι σε λουκέτα όπως στο Χαλυβουργείο της Θεσσαλονίκης και της Ηλεκτρονικής που άφησε στο δρόμο περισσότερους από 300 εργαζόμενους. Είμαστε πολέμιοι των εκδικητικών πολιτικών τους, όπως αυτές που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Είμαστε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ που διεκδικούν την αμοιβή και την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού. Είμαστε κατά των πολιτικών που "παράγουν" ανέργους, όπως το κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που το μόνο που θα πετύχει είναι να βγουν στην ανεργία και άλλοι εργαζόμενοι  και να συρρικνωθεί ένας κλάδος εργασίας που ζει από χρόνια την ανεργία.

Τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους είναι πολλά και ζητούν άμεσα επιτακτική λύση, καθώς οι εργαζόμενοι είναι στα όρια τους και η περαιτέρω εξασθένιση θα τους οδηγήσει στην ολοκληρωτικό εξόντωση τους.

Τέρμα πια στα ψέματα και τις αυταπάτες!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα, μια ημέρα αγώνα για όλους μας. Σήμερα όλοι μας ενώνουμε τις φωνές μας, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

 • Την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων.
 • Το σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.
 • Σεβασμό στα συνδικάτα
 • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
 • Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης για όλους.
 • Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων - τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας.
 • Πάταξη της ακρίβειας και των καρτέλ
 • Οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής
 • Ουσιαστική καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας
 • Πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής

Η λύση, η πραγματική λύση στο πρόβλημα της χώρας θα έρθει μόνο από τις τεκμηριωμένες, οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά αποτελεσματικές προτάσεις των Συνδικάτων.

Τους καλούμε, να βάλουν τέλος στην ύφεση και να σταματήσουν τις πολιτικές που παράγουν ανεργία και φτωχοποίηση.

Είναι καιρός πια η "αριστερή" κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα.

Είναι καιρός να σταματήσουν και να αλλάξουν τροχιά.

Είναι καιρός για εμάς να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε να μπει τέλος:

 • στα πειράματα
 • στην ανεργία
 • στη φτωχοποίηση.

Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι έχουμε μόνο μια επιλογή. Να συνεχίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τη μάχη για την ανατροπή των μνημονίων. Να συστρατευτούμε σε ένα κοινό και ενωτικό αγώνα ώστε να επιβάλλουμε εμείς τις λύσεις.

Όλοι μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε να μπει ένα τέλος στα μεγάλα λόγια, στις ψεύτικες υποσχέσεις, στις αυταπάτες και στην εξαπάτηση. Να διεκδικήσουμε ρεαλιστικές λύσεις που θα αναπτερώσουν τις ελπίδες μας για ένα πιο αξιοπρεπές παρόν και ένα καλύτερο μέλλον.

Το ΕΚΘ μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους της χώρας και παρά τα μεγάλα εμπόδια, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται!

 

 

*Πατήστε στα παρακάτω link και δείτε στο Youtube την ομιλία του Προέδρου του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδη στο Αγωνιστικό Συλλαλητήριο της ΔΕΘ 2016

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=xvaNgN-061c