Ομιλία Ταμία ΕΚΘ, Π. Παγώνη στην απεργιακή συγκέντρωση, ενάντια στο 4ο Μνημόνιο 17 Μαΐου 2017

Συνεδέλφισσες, Συνάδελφοι, Συνταξιούχοι, Άνεργοι, Νέοι και Νέες, Συνάδελφοι Απεργοί στον ΟΑΣΘ,

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να αντιδράσουμε, να φωνάξουμε και να διαμαρτυρηθούμε για το 4ο Μνημόνιο. Μέσα από τη σημερινή συγκέντρωση ζητάμε να μην περάσει ένα ακόμα μνημόνιο, που αποτελεί και την ταφόπλακα στα μέχρι τώρα κεκτημένα μας, με τους χαμηλόμισθους και τους ανέργους να καλούνται να πληρώσουν και πάλι φόρους και τους συνταξιούχους να βλέπουν και άλλες περικοπές στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις τους.

Η αριστερή κυβέρνηση που μας έλεγε πως θα σκίσει τα μνημόνια τώρα, ψηφίζει το 2ο μνημόνιο της και το 4ο για τη χώρα, μέσα σε 7 χρόνια.

Υπογράφουν ένα ακόμα μνημόνιο και προσπαθούν με ξεπερασμένα επικοινωνιακά τεχνάσματα να μας πείσουν για το πολιτικό τους αριστούργημα.

Εκείνοι ξεχνάνε, εμείς Όχι.

Εκείνοι δεν θέλουν να θυμούνται, εμείς θυμόμαστε.

 • Έλεγαν: Ότι δεν θα περικοπούν οι χαμηλές συντάξεις και τα επιδόματα.

     Και Τώρα: περικόπτονται όλες οι συντάξεις αδιακρίτως και μειώνονται τα επιδόματα .

 • Έλεγαν: 'Ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στις εισφορές.

    Και Τώρα: ένας ακόμα μύθος καταρρίπτεται.

 • Έλεγαν: Πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

      Και  Τώρα: μας τα αλλάζουν, ζητώντας να συνεχίσουμε να πληρώνουμε.

 • Έλεγαν: Πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις Κυριακές.

      Και Τώρα: ζητάνε το άνοιγμα τους το μισό χρόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εμποροϋπάλληλους και τους μικροκαταστηματάρχες.

 • Έλεγαν: Πως κατάφεραν να μην περάσουν μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις.

       Και Τώρα: είναι πιο εύκολες οι απολύσεις με προέγκριση.

 • Έλεγαν: για προστασία κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

       Και Τώρα είναι εκείνοι που πλειστηριάζουν ακόμα και τις πρώτες κατοικίες.

Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, ΤΩΡΑ προχωρούν στην πλήρη αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σοκάρουν. Καθημερινά πραγματοποιούνται χίλιες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πλειστηριάζονται δεκάδες σπίτια και καταστήματα για οφειλές προς το Δημόσιο και όλα αυτά τη ώρα που η υπερφορολόγηση συνεχίζεται, με τους πολίτες να αδυνατούν πια να πληρώσουν τα ασήκωτα βάρη και να ανταποκριθούν στο καθημερνό κόστος διαβίωσης.

 

Η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια για τις συνέπειες σε βάρος της μισθωτής εργασίας, αφού εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια το 3o μνημόνιο που υπέγραψε και τώρα μας φέρνει το 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, μετά από μια δήθεν σκληρή δι­απραγμάτευση, απειλώντας με ισοπέδωση την Κοινωνία και γκρεμίζοντας ταυτόχρονα ότι έχει απομείνει, από τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

 

Απέαντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Αγωνιζόμαστε, Διαδηλώνουμε και Απαιτούμε:

Φτάνουν πια οι λάθος πολιτικές εις βάρος μας!

Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει πολλές και ανοιχτές εργασιακές πληγές που ζητούν ουσιαστικές λύσεις.

Τα προβλήματα της πόλης, όπως η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, το ξεπούλημα του ΟΛΘ και τώρα της ΕΛΒΟ, που ετοιμάζουν να την πωλήσουν σε τιμή αντίστοιχη με το κόστος ενός άρματος, αρνούμενοι να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας. Όλα αυτά ζητούν ξεκάθαρες λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και της ίδιας της πόλης.

Χρειάζονται λύσεις, με γνώμονα τους εργαζόμενους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης της πόλης. Φτάνουν πια οι σκοπιμότητες και το θέατρο του ενδιαφέροντος. Ζητάμε ουσιαστικές λύσεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Όπως εκείνους, τους μετρό της Θεσσαλονίκης που εδώ και 2  μήνες βρίσκονται χωρίς αντικείμενο και  χωρίς ημερομίσθιο, όμηροι της διάθεσης των ανωτέρων τους για το πότε θα κάνουν μεροκάματο για να έχουν κάποιο έσοδο για τις οικογένειες τους και την ίδια ώρα ο Υπουργός, να κάνει έφοδο στα εργοτάξια καταγγέλλοντας ότι είναι άδεια, ενώ δεν τους καλούν να εργαστούν.

Η λογική και η συναίνεση απουσιάζει σε κρίσιμα ζητήματα για τους εργαζόμενους και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όπως στο θέμα του ΟΑΣΘ που χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη λύση, που δεν μπορεί να βρεθεί εξαιτίας της άρρωστης εμμονής του αρμόδιου Υπουργού της Κυβέρνησης προς τους εργαζομένους, ταλαιπωρώντας τους και μαζί και όλη την πόλη.

Λέμε ακόμα μια φορά πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ.

Ζητάμε:

 • Λύση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ με τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ.
 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Καμία εξαίρεση από την εργατική προ­στασία λόγω ηλικίας.
 • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων.
 • Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
 • Άμεση κατάργηση και μη ψήφιση νέων μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης.
 • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
 • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.
 • ΟΧΙ στα «υποκατώτατα» δικαιώματα.
 • Προστασία της ΥΓΕΙΑΣ και της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των εργαζομένων, επέκταση των ΒΑΕ, συστηματικοί έλεγχοι.
 • Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας.

Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας.

Όχι στο ξεπούλημα που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.

Λέμε ΟΧΙ:

 • στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
 • στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο, που το μόνο που θα επιφέρει είναι η εξόντωση εργαζομένων και μικρομεσαίων του κλά­δου, περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ανεργία και μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, έχουμε μόνον μία επιλογή.

Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει οριστικό τέλος στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία.

Για ακόμη μία φορά μήνυμα ξεκάθαρο, ενωτικό και αγωνιστικό.

Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων

Το ΕΚΘ μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους της χώρας και παρά τα μεγάλα εμπόδια, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο.

Καλή Δύναμη και Καλούς Αγώνες!