Ομιλία Θεόδωρου Αλιόγκα, Μέλος Διοίκησης ΕΚΘ, Απεργιακή Συγκέντρωση - Πρωτομαγιά 2017

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η απεργιακή συγκέντρωση της φετινής Πρωτομαγιάς μας βρίσκει ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική κρίση, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τις αδικίες και την κατακρήμνιση των δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Η  εργατική πρωτομαγιά βρίσκει τη Θεσσαλονίκη και τους εργαζόμενους της αντιμέτωπους, ακόμα μια φορά, με υψηλή ανεργία και τη Βόρεια Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά πρωταθλήτρια σε πανελλαδικό επίπεδο.

Φέτος, η Πρωτομαγιά για τους ανθρώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους της πόλης έχει ένα ακόμα πιο ξεχωριστό μήνυμα, καθώς συμπίπτει με  την επέτειο των 100χρόνων από την ίδρυση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που συμπληρώθηκαν πριν από δυο μέρες, το Σάββατο 29 Απριλίου.

Η ιστορία του Ε.Κ.Θ., έχει μέσα της το Μάη και τους ιστορικούς αγώνες, που παραμένουν στις ημέρες μας πιο επίκαιροι από ποτέ και γιατί μας υπενθυμίζουν τις μάχες που ιστορικά όλοι μαζί δίνουμε, διεκδικώντας τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα.

Για τους Έλληνες εργαζόμενους η Πρωτομαγιά αποτελούσε και αποτελεί σταθμό και αφετηρία μνήμης, τιμής και αγώνα για τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δυνάμεων της εργασίας, των συνταξιούχων, των ανέργων που τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα...

Γιατί στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας πρέπει και είναι ξεκάθαρη, ενωτική και αγωνιστική.

Με ενότητα αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματα μας, διασφαλίζουμε τα δικαιώματα μας!

Ο αγώνας των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

 Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στις πολιτικές της «ταφόπλακας». Σε εκείνες τις πολιτικές που γενούν αδιέξοδα, ανεργία, εξαθλίωση και ξενιτιά.

Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την απόκρουση και ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που καταπατούν κάθε έννοια δικαίου, ανθρωπιάς και ελπίδας.

Φωνάζουμε ακόμα πιο δυνατά την αντίθεση μας στις πολιτικές της λιτότητας. Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες μας απέναντι στα σχέδια εξόντωσης που συνεχίζουν να υιοθετούνται με αμείωτη ένταση.

Η κυβέρνηση υιοθετεί σκληρές, άδικες, αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, εκποιεί τις δημόσιες επιχειρήσεις, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των «αγορών» και των δανειστών.

Με τις γνωστές πρακτικές της, τον τακτικισμό και τα επικοινωνιακά της τεχνάσματα, ρίχνει ταφόπλακα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα δίνοντας χαριστική βολή σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Το λέμε και συνεχίζουμε να το φωνάζουμε:

Φτάνουν πια οι λάθος πολιτικές εις βάρος μας!

Η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει πολλές και ανοιχτές εργασιακές πληγές που ζητούν ουσιαστικές λύσεις.

Τα προβλήματα της πόλης, όπως η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, το ξεπούλημα του ΟΛΘ και τώρα της ΕΛΒΟ, που ετοιμάζουν να την πωλήσουν σε τιμή αντίστοιχη με το κόστος ενός άρματος, αρνούμενοι να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας. Όλα αυτά ζητούν ξεκάθαρες λύσεις προς όφελος των εργαζομένων και της ίδιας της πόλης.

Χρειάζονται λύσεις και όχι τακτικσιμοί. Αληθινές λύσεις που θα ανταποκρίνονται στη διασφάλιση των εργαζομένων και στις προοπτικές και όχι στην ανεργία και την αβεβαιότητα. Το Θέμα του ΟΑΣΘ χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη λύση, που οι πολιτικές εμμονής και η εμπάθεια του αρμόδιου Υπουργού της Κυβέρνησης προς τους εργαζομένους, δεν επιτρέπουν αυτή τη διέξοδο.

Λέμε ακόμα μια φορά πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΒΖ, των λιμανιών και της ΕΥΑΘ.

Λέμε όχι στις μνημονιακές και φορομπηχτικές πολιτικές που μας εξαθλιώνουν.

Όλοι μαζί παλεύουμε με τις δυνάμεις μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην ύφεση που έχουμε βυθιστεί στα μνημονιακά αυτά χρόνια. Όμως, όλοι μας παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διαδηλώνοντας και απαιτώντας.

Να σταματήσει ο κατήφορος

Και οι  μνημονιακές πολιτικές

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

Την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.

Διεκδικούμε πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση.

Διασφάλιση από το κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

 Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα φορολογικά βάρη.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας.

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Τέλος στον αυταρχισμό κα τη φτωχοποίηση.

Είναι καιρός πια η «αριστερή» κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα.

Είναι καιρός να σταματήσουν και να αλλάξουν τροχιά.

Είναι καιρός να απαιτήσουμε να μπει τέλος στην ανεργία και τη φτωχοποίηση.

Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι έχουμε μόνο μια επιλογή. Να συνεχίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τη μάχη για την ανατροπή των μνημονίων. Όλοι μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε να μπει ένα τέλος στα μεγάλα λόγια, στις ψεύτικες υποσχέσεις, στις αυταπάτες και στην εξαπάτηση.

Το ΕΚΘ μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους της χώρας και παρά τα μεγάλα εμπόδια, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο.

Τιμώντας τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που  υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους. Όλοι μαζί να τιμούμε τους ήρωες της τάξης μας, εμπνεόμαστε από τους αγώνες τους.

Καλή δύναμη και Καλούς αγώνες!

 

Ομιλία Θεόδωρου Αλιόγκα, Μέλος Διοίκησης ΕΚΘ, Απεργιακή Συγκέντρωση - Πρωτομαγιά 2017 | Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σφάλμα

Μήνυμα σφάλματος

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.