Ομιλία Xάρη Κυπριανίδη Μέλους της Εκτελεστικής του ΕΚΘ, στην απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο Στις 8/5/2016 στις 11:00 μπροστά στο κτίριο του ΕΚΘ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι…

Έξι χρόνια μνημονίων και αδιέξοδων πολιτικών οι αλλαγές που βιώνουμε με τα νέα κυβερνητικά μέτρα, συνεχίζουν να μας οδηγούν ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική ύφεση και την κοινωνική εξαθλίωση.

Οι μέρες που βιώνουμε θα γραφτούν ως «μαύρες» σελίδες στην ιστορία των εργασιακών και ασφαλιστικών μας κεκτημένων.
Σελίδες βαμμένες με αίμα από τους εργατικούς αγώνες της πρωτομαγιάς, με τη Θεσσαλονίκη να έχει σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των εργατικών αγώνων. 80 χρόνια από την αιματηρή 9η Μαΐου του 1936, στο όνομα των νεκρών εργατών, καλούμαστε να βγούμε στους δρόμους και να τιμήσουμε τον αγώνα τους.

Όπως και τότε, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, έτσι και σήμερα αντιδρώντας ακαριαία, μαζί με τα σωματεία της δύναμης του, τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, τους επιστημονικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους, πραγματοποιεί το σημερινό συλλαλητήριο – αντίδρασης στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που βάζει «ταφόπλακα» στα εναπομείναντα εργασιακά μας δικαιώματα.

Όλοι μαζί από εδώ, από όλη τη χώρα, δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και έναν ακόμη αγώνα για τα δικαιώματα μας, την ιστορία μας, τις κατακτήσεις μας, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Μέσα από την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση και τη σημερινή συγκέντρωση, Απεργούμε, Διαδηλώνουμε και Απαιτούμε:

Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας, που θα καταστρέφει τους εργαζόμενους και θα υποθηκεύει το μέλλον των νέων γενεών.

Η κυβέρνηση επέλεξε με κατεπείγουσες διαδικασίες, να προχωρήσει σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αιφνιδιάζοντας την ελληνική κοινωνία. Επέλεξε ένα γρήγορο «τέλος» στις κοινωνικές αντιδράσεις, φέρνοντας προς ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αθετώντας πολιτικές, δηλώσεις, λόγια και υποσχέσεις που ήταν μακριά από μνημόνια και λιτότητα… η κυβέρνηση συνεχίζει να βαδίζει το δρόμο της προσήλωσης σε μνημονιακές πολιτικές που αγνοούν την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Όλο αυτό το διάστημα οι κυβερνώντες παρακολουθούν την κοινωνία να βρίσκεται στα «κάγκελα» και την ίδια στιγμή, αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι του ουσιαστικού διαλόγου προκειμένου να βρεθεί μια γόνιμη λύση. Παράλληλα, επιλέγουν προκλητικά να καθίσουν στο τραπέζι με τους εργοδότες προκειμένου να συμφωνήσουν σε αντεργατικά μέτρα.

Έχοντας επιλέξει το δρόμο της άγνοιας, αδιαφορούν για τις συνέπειες από τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου και τα δραματικά αποτελέσματα που θα φέρει στην ελληνική κοινωνία. Αδυνατούν να κατανοήσουν τις ολέθριες συνέπειες των μνημονιακών μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί στα εναπομείναντα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και επιλέγουν να αγνοούν το αίτημα για τον εξαρχής επανασχεδιασμό στη βάση της συνταγματικής εντολής για τη διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Επιλέγουν και πάλι μια λύση που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη όξυνση του προβλήματος καθώς με τις εν λόγω «μεταρρυθμίσεις» το κράτος θα χάσει ακόμα και αυτά τα ελάχιστα έσοδα που είχε, ελέω κρίσης από...
τους εργαζόμενους,
τους επαγγελματίες,
τους επιστημονικούς φορείς,
τους δημοσιογράφους,
τους συνταξιούχους,
τους αγρότες,
τους εμπόρους,
τους βιοτέχνες,
τους αυτοαπασχολούμενους
και όλες τις κοινωνικές ομάδες που είναι τους τελευταίους μήνες στους δρόμους και διαδηλώνουν.

Καταργούν την αυτονομία και την αυτοτέλεια των ασφαλιστικών ταμείων, αυξάνουν τις εισφορές, μειώνουν τις συντάξεις, καταργούν το ΕΚΑΣ, καταβαραθρώνουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα και παράλληλα ετοιμάζουν φοροεπιδρομή, δημιουργώντας συνθήκες «ασφυξίας» στους έλληνες πολίτες.

Όλο αυτό το διάστημα που η κοινωνία φωνάζει πως «δεν αντέχει άλλο», η κυβέρνηση επιλέγει να μεγαλώσει και άλλο το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της αποσταθεροποίησης.

Την ώρα που κορυφώνεται η τριήμερη απεργιακή «καταιγίδα»...
Κάθε εργαζόμενος αυτής της χώρας νιώθει πως «χάνει» ένα κομμάτι από τα κεκτημένα του.
Κάθε συνταξιούχους, νιώθει να του αρπάζουν ένα κομμάτι από τα δεδουλευμένα του και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.
Κάθε νέος, νιώθει να του κλέβουν κομμάτια από το δικό του μέλλον.

Στη χώρα μας, κάθε γενιά παλεύει με τα δικά της «τέρατα»…
Οι 20άρηδες ξενιτεύονται και αυτοί που μένουν δημιουργούν στρατιές ανέργων πίσω τους.
Οι 30άρηδες με τον χαρακτηρισμό της «άτυχης γενιάς» εκπαιδεύονται στο να μην κάνουν όνειρα, να μην στοχεύουν υψηλότερα και να αρκούνται σε δουλειές που όταν και αν εξευρεθούν, δίνουν μισθούς –φιλοδώρημα.
Οι 40άρηδες, υφίστανται την κακοπληρωμένη, μαύρη και απλήρωτη εργασία.
Οι 50άρηδες, μέσα στο τούνελ της αβεβαιότητας και της απώλειας της εργασίας, νιώθουν απόγνωση και αδιέξοδο.
Οι 60άρηδες, κοιτούν πίσω και ξέρουν πως τα κεκτημένα χάθηκαν και ένας αγώνας άνισος είναι μπροστά τους.

Δικαιώματα, Κατακτήσεις, Ελευθερίες, Όνειρα και Έλπίδες «θυσιάστηκαν» και «θυσιάζονται» στο όνομα της οικονομικής εξυγίανσης που επιβάλει υποβάθμιση της ζωής μας, την αναπροσαρμογή των εισοδημάτων μας προς τα κάτω και την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας, ενώ μας μιλούσαν για αφορολόγητο 12χιλιάδες, το έχουν κατεβάσει στις 8χιλιάδες.

Σήμερα, από εδώ, από το συλλαλητήριο μας δίνουμε μια αξιοπρεπή μάχη. Μια μάχη να σταθούμε όρθιοι και να παλέψουμε. Να υψώσουμε τη φωνή μας και την αντίσταση μας σε πολιτικές που υποβαθμίζουν τη ζωή μας.

Σήμερα, λέμε για ακόμη μια φορά πως:
Φτάνει πια η ανελέητη φοροεπιδρομή!
Όσο οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν, τόσο οι εργαζόμενοι στους δρόμους θα βγαίνουν.

Η δογματική εμμονή της κυβέρνησης στη «φιλοσοφία» της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης με τα τραγικά αποτελέσματα για οικονομία και κοινωνία δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν.

Αυτό που μας έμεινε είναι ο αγώνα μας.
Ο ενωτικός αγώνας για την επιβίωση μας.
Ο αγώνας για τα διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας

Σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, φωνάζουμε και ζητάμε:

Την απόσυρση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου.

Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας.

Επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων. Η θέση των συνδικάτων είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θα ανεχθούμε καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.

Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει για ακόμα μια φορά μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αυστηρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης και μερικά αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής, των ανείσπρακτων οφειλών προς τα Ταμεία.

Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανακούφιση των ανέργων.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις. Απόσυρση της σκανδαλώδους και αντικοινωνικής ρύθμισης που εξουδετερώνει το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων στην πτωχευτική διαδικασία.

Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας.

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι συνεχής και δύσκολος. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τους επιστημονικούς φορείς της πόλης, είμαστε αποφασισμένοι, να μη δεχθούμε άλλες αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές. Πρέπει και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και επιδιώξεις.

Λέμε «όχι» στο διχασμό της κοινωνίας
Λέμε «όχι» στις καταστροφικές πολιτικές
Με ενότητα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε τα δίκαια αιτήματα μας και να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα μας!