Το Ε.Κ.Θ στηρίζει τον "Οδυσσέα", το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο ελληνικής γλώσσας
Εδώ και μερικούς μήνες ο “Οδυσσέας”, το παλιότερο και μεγαλύτερο εθελοντικό σχολείο ελληνικής γλώσσας για μετανάστες και ντόπιους, βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση, καθώς έχει κληθεί να πληρώσει υπέρογκα και άδικα πρόστιμα στην Εφορία για κάποιες παραλείψεις στα λογιστικά βιβλία του που δεν ζημίωσαν ούτε το κράτος ούτε κάποιον τρίτο, αλλά και επιπλέον ο πρόεδρος του ΔΣ του, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Γαζάκης, κινδυνεύει με πειθαρχικές κυρώσεις από την υπηρεσία του που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην απόλυσή του -αν σταματήσει η αποπληρωμή των προστίμων. Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στέκεται στο πλευρό του “Οδυσσέα”, όχι μόνο ως αλληλέγγυος φορέας, αλλά και ως ο φορέας που δίνει στέγη σε αυτή την οργάνωση που αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας!
Η ίδια η ιδέα για τη δημιουργία ενός εθελοντικού σχολείου όπου θα μάθαιναν ελληνικά δωρεάν οι ενήλικες μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε σε μια συνέλευση εργατών που έγινε στο ΕΚΘ το Δεκέμβρη του 1997 και στην οποία συμμετείχαν μετανάστες εργάτες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία. Ένας εκπαιδευτικός που βρισκόταν εκεί, ο Δημήτρης Τσούμας, μπροστά στην αδυναμία των εργατών να συνεννοηθούν με τους Έλληνες, αλλά και μεταξύ τους, λόγω ελλιπέστατης γνώσης της ελληνικής γλώσσας, πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας συλλογικότητας που έμελλε να γράψει σπουδαία ιστορία στη γλωσσική εκπαίδευση των εργαζόμενων, ξένων και ντόπιων συνάμα. Έτσι το ΕΚΘ συνδέεται ουσιαστικά με τον “Οδυσσέα” από τη στιγμή της ληξιαρχικής πράξης της γέννησής του και είναι περήφανο που υπήρξε ο χώρος όπου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά αυτή η ιδέα.
Το 2000 ο “Οδυσσέας” απέκτησε τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική σύνθεση των μελών του συμμετείχαν και μέλη του ΕΚΘ, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο συμβολικά, όσο και έμπρακτα, αυτή την οργάνωση που κάλυπτε το τεράστιο κενό που υπήρχε στο θέμα της εκμάθησης των ελληνικών σε ενήλικες μετανάστες. Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό: ο “Οδυσσέας”, του οποίου οι μαθητές αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο, ενώ το ακριβώς αντίθετο ίσχυε για τη χρηματοδότησή του, είχε ανάγκη από αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία, και το ΕΚΘ με μεγάλη χαρά του παραχώρησε επίσημα και απολύτως δωρεάν έναν ολόκληρο όροφο του κτιρίου του τότε Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΜΑΚ.ΙΝ.Ε., Αισώπου 24) για να δοθεί μια ολοκληρωμένη λύση στο στεγαστικό του πρόβλημα -καλύπτοντας φυσικά και τα έξοδα του ηλεκτρικού ρεύματος. Η απόφασή μας αυτή εκπορευόταν καταρχάς από το γεγονός ότι αναγνωρίζαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου σχολείου, αλλά και από το ότι ήταν προφανές ότι ο “Οδυσσέας” δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να μισθώσει κάποιον χώρο, αφού η χρηματοδότησή του ήταν πενιχρότατη και βασιζόταν σε εισφορές φίλων και σωματείων.
Από τότε μέχρι σήμερα ο “Οδυσσέας” προσφέρει στον ίδιο αυτό χώρο το πολυσχιδές του έργο σε αγαστή συνεργασία με το ΕΚΘ, και ειδικότερα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ που έχει πάρει τη θέση του ΜΑΚ.ΙΝ.Ε. Όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις μας με τον “Οδυσσέα” ήταν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμπραξης και αλληλεγγύης. Δεν είχαμε ποτέ κανέναν ενδοιασμό να παρέχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση στη λειτουργία του, όπως για παράδειγμα την παραχώρηση αιθουσών και σε άλλους ορόφους κατά τη διάρκεια περιόδων που δεν χρησιμοποιούνταν από το ΜΑΚΙΝΕ και το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ κατά τις ώρες λειτουργίας του “Οδυσσέα” ή παλιότερα της αίθουσας υπολογιστών για την εκμάθηση της βασικής χρήσης του Η/Υ από τους μετανάστες. Σε όλο αυτό το διάστημα οι διοικήσεις του ΕΚΘ, όπως και οι υπάλληλοί του στο κτίριο αυτό, διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι το σπουδαίο έργο του “Οδυσσέα” που γίνεται πραγματικότητα χάρη στην απόλυτα εθελοντική εργασία δεκάδων εκπαιδευτικών και άλλων, οι οποίοι δίνουν απλόχερα χρόνο, κόπο, γνώσεις και χρήματα για να έχουν ξένοι και ντόπιοι εργαζόμενοι ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση της ελληνικής, αλλά και πολλών ξένων γλωσσών. Γνωρίζουμε επίσης την πάντα δύσκολη οικονομική κατάσταση του “Οδυσσέα” και τις αγωνιώδεις και ηρωικές προσπάθειες των μελών του για την εξεύρεση χρημάτων ώστε να εξασφαλίζονται δωρεάν βιβλία για τους μαθητές και άλλη υλικοτεχνική υποδομή.
Ποτέ δεν ακούσαμε παράπονα για τον “Οδυσσέα” από τους μαθητές του σχολείου, πολλούς από τους οποίους τους είχαμε ενημερώσει οι ίδιοι για τη λειτουργία του. Ποτέ δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια ότι συνέβαινε οποιουδήποτε είδους παράνομη ή κερδοσκοπική δραστηριότητα στον “Οδυσσέα.” Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους που ήθελαν να εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο αυτή την ιστορία. Το γεγονός ότι συνεχίζουμε να φιλοξενούμε τον “Οδυσσέα” στους χώρους μας διατρανώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτή μας την πεποίθηση.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε εξωφρενικά άδικη και απαράδεκτη τη μεταχείριση του “Οδυσσέα” από την Εφορία και τη συνακόλουθη επιβολή σε αυτόν προστίμων που αντιστοιχούν σε μια κερδοσκοπική εταιρεία και μάλιστα για λάθη και παραλείψεις στα λογιστικά του βιβλία που αφορούν μη φορολογητέα έσοδα. Τη στιγμή που κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούνται να λογοδοτήσουν για το πώς πήραν επιχορηγήσεις εκατομμυρίων και πού τις δαπάνησαν, ο “Οδυσσέας” πρέπει να πληρώσει πρόστιμα επειδή κατέγραψε λιγότερα έσοδα από ό,τι έξοδα -σε μια περίοδο 8 ετών με τα πρόστιμα να ξεπερνούν κατά πολύ τον κύκλο εργασιών του!
Ζητάμε λοιπόν απερίφραστα την άμεση και πλήρη διαγραφή των οφειλών του προς την Εφορία, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος μιας οργάνωσης η οποία μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αποτελεί υπόδειγμα αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς. Παράλληλα, εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στον «Οδυσσέα» και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό του και θα βγούμε όλοι μαζί πιο δυνατοί από αυτήν την περιπέτεια.
H ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ε.Κ.Θ