31ο Συνέδριο ΕΚΘ

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδη στην
Έναρξη εργασιών31ου Συνεδρίου ΕΚΘ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω στο 31ο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκει τη χώρα και τους εργαζόμενους, στη  χειρότερη περίοδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας της.

Μας βρίσκει αντιμέτωπους με την οικονομική κρίση η οποία - αν και δεν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά πανευρωπαϊκό-  έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και σ’ έναν διεθνή διασυρμό.

 Τα σχέδια της Τρόικας και η «τυφλή» υποταγή των κυβερνήσεων μας σ’ αυτά έχουν καταστήσει την Ελλάδα το οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε αυτή την περίοδο, ένα βήμα πριν το οικονομικό και κοινωνικό «κραχ».

Τα Μνημόνια που μας επέβαλαν κατήργησαν βίαια όλα τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και τις ελευθερίες μας. Συγκλόνισαν συθέμελα την κοινωνία η οποία έχει φτάσει πια στα όρια της εξαθλίωσης.

Όλοι μας, βιώσαμε την περίοδο που πέρασε σφοδρές αλλαγές. Βιώσαμε τις περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στα ασφαλιστικά δικαιώματα μας. Βγήκαμε στους δρόμους ενάντια στις αλλαγές για τα εργασιακά κεκτημένα και φωνάξαμε για τις αμοιβές των νεοεισερχομένων, για τις φοροεπιδρομές και το ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών.

Οι χρεοκοπημένες ιδεοληψίες και η εμμονή στις αδιέξοδες πολιτικές δεν έφεραν αποτέλεσμα, αντίθετα προκάλεσαν μεγαλύτερο κακό. Αύξησαν με διπλάσιο αριθμό απ’ ό,τι στις άλλες πληττόμενες χώρες την ανεργία. 

Στη Θεσσαλονίκη όπως είχαμε προβλέψει το ποσοστό της ανεργίας αγγίζει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 30%, ενώ σύμφωνα με δικά μας στοιχεία ξεπερνάει το 34%.

 Η σημερινή εργασιακή ερήμωση της πόλης είναι αποτέλεσμα της αποβιομηχάνισης, της διάλυσης του εργατικού παραγωγικού ιστού που άρχισε πριν από περίπου 15 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και μέσα στη περίοδο αυτή αφάνισε ολόκληρους κλάδους, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η καπνοβιομηχανία και η μεταποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη του σήμερα, όπως και σε ολόκληρη τη χώραν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία μοιάζει με μακρινό όνειρο. Οι θέσεις εργασίας έχουν συρρικνωθεί με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια να κυριαρχούν στους εναπομείναντες εργαζόμενους.

Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία μας βρίσκει το 31ο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο πρέπει και θα αποτελέσει σημείο γόνιμου διαλόγου και αποφάσεων που θα ακολουθήσουμε την επόμενη δύσκολη περίοδο που έρχεται.

Το 31ο τακτικό συνέδριο του ΕΚΘ έχει ως βασικό σύνθημα «Είμαστε εδώ..» και αυτό είναι το μήνυμα μας και αυτός είναι ο ρόλος μας.

Καλή επιτυχία στο συνέδριο μας.

 

 

Πρόγραμμα

Τύπος εκδήλωση : 
Ημερομηνια: 
Πέμπτη, 15 Νοέμβριος, 2012 - 08:00
31ο Συνέδριο ΕΚΘ | Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σφάλμα

Μήνυμα σφάλματος

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.