ΕΚΘ για παράνομες και προσχηματικές απολύσεις στην AEGEAN A.E.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδικάζει την αντεργατική και παράνομη τακτική της εταιρίας AEGEAN Α.Ε. (ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.), που με προσχηματικό τρόπο και έωλα επιχειρήματα προχώρησε στις απολύσεις εννέα εργαζομένων, τεσσάρων εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη.
Η εταιρία, κατά τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας των ιπτάμενων συνοδών επικαλέσθηκε λόγους δήθεν «περιστολής και εξορθολογισμού δαπανών», γεγονός που ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ως εταιρία του κλάδου των αερομεταφορών, έλαβε πολλαπλά οφέλη τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις συνέπειες της πανδημίας.
Η AΕGEAN A.E. επέλεξε να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και τις ρητές διατάξεις που απαγορεύουν τις απολύσεις και με πρόσχημα «οικονομοτεχνικούς λόγους» να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού. Με παράτυπες μεθόδους, βρήκε την ευκαιρία να απαλλαγεί από το παλιό «ακριβό» προσωπικό της για δήθεν οικονομικούς λόγους, την ώρα που η ίδια η εταιρία έλαβε το διάστημα από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, συνολική οικονομική ενίσχυση ύψους 385 εκατομμυρίων ευρώ!
Στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας, η μεγάλη εταιρία αερομεταφορών της χώρας μας, καταπατώντας κάθε έννοια εργατικού και κοινωνικού δικαίου, επέλεξε την ενίσχυση που έλαβε από το κράτος, με στόχο μεταξύ άλλων τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, να την «ανταποδώσει» στους εργαζόμενους οδηγώντας τους στην ανεργία.
Το Ε.Κ.Θ. καταγγέλλει τη διοίκηση της AEGEAN Α.Ε., στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους που απομακρύνθηκαν από την εργασία τους και ζητά από την εταιρία να ανακαλέσει τις απολύσεις, να αλλάξει τη στάση της και να σταθεί απέναντι στις περιστάσεις, όπως ορίζει η πορεία και ο ρόλος της.
Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε τις συνθήκες της πανδημίας να αποτελέσουν το «άλλοθι» της καταστρατήγησης των εργασιακών κεκτημένων.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.