ΠΡΟΣ :Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
           κο Χάρη Καστανίδη

Κοινοποίηση : Πρόεδρο Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης,
                     κα Παρθένα Ιωαννίδου

                     Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος,
                     κο Χαράλαμπο Αθανασίου
                     Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
                     κο Νικόλαο Βαλεργάκη

Κύριε Υπουργέ,
     Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας επισημάνουμε, για μια ακόμη φορά, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τους εργαζόμενους σχετικά με την έκδοση αποφάσεων των δικαστηρίων.
     Όταν τα συνδικάτα ή οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, για κατάφορες αδικίες εις βάρος τους, συνήθως υπάρχει σημαντική καθυστέρηση για να εκδικασθεί η υπόθεσή τους και σπάνια δικαιώνονται.
     Αντιθέτως όμως όταν οι εργοδότες προσφύγουν στα δικαστήρια, για απεργιακές κινητοποιήσεις, οι υποθέσεις εκδικάζονται αμέσως και όλες σχεδόν οι απεργίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές (π.χ εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» & «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ», «ΕΛ.ΠΕ» κ.ά).
     Πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι δικαστικές αποφάσεις είναι αρνητικές για τους εργαζόμενους και απόλυτα ευνοϊκές για τους εργοδότες.
     Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα αθωώθηκε εργοδότης που ξυλοκόπησε εργαζόμενη γιατί τόλμησε να ζητήσει το δώρο του Πάσχα.
     Αθωώθηκε η ΟΙΚΟΜΕΤ, μετά από μήνυση για διεκδικήσεις εργαζόμενης που η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας υπέβαλε.
     Στην επιχείρηση ΧΟΝΤΟΣ, η εργοδοσία απέλυσε εργαζόμενη-εκπρόσωπο του Σωματείου και κατέθεσε μήνυση εναντίον της για δήθεν «απειλή βίας», την απέλυσε χωρίς να καταβάλλει αποζημίωση απαιτώντας μάλιστα αποζημίωση από την εργαζόμενη ύψους 20.000 €.
    Στη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ (ιδιοκτησίας του Προέδρου των βιομηχάνων του κλάδου χαρτοβιομηχανίας) η επιχείρηση κατέθεσε αγωγή σε βάρος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 228.000 € γιατί κήρυξαν απεργία για την ανάκληση απόλυσης εργαζομένου.
     Στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, καθώς και στην επιχείρηση ΕΛΛΕΝΙΤ τα δικαστήρια δεν προλαβαίνουν να βγάζουν παράνομες τις απεργίες των εργαζόμενων.
     Στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ», ο πρόεδρος του Ένωσης Τεχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης, μετά από μήνυση της εργοδοσίας, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση γιατί βρίσκονταν στο χώρο της απεργίας την οποία είχε κηρύξει το σωματείο για την πληρωμή δεδουλευμένων και με την παρουσία του και μόνο (κατά την απόφαση) απέτρεπε τους εργαζόμενους να μπουν στο χώρο εργασίας.
     Τέτοιου είδους δικαστικές αποφάσεις αποθρασύνουν τους εργοδότες που προχωρούν σε σωρεία μηνύσεων κατά εργαζομένων, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, με μοναδικό στόχο την τρομοκράτησή τους.
     Είναι προφανής ο συντονισμός των εργοδοτών για να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση και οι αγώνες των εργαζομένων.
     Και εύλογα προκύπτει σε όλους τους εργαζόμενους το ερώτημα «πόσο ανεξάρτητη είναι η δικαιοσύνη στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα εργασιακά ζητήματα;»

                                                Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ
                                   Ο Πρόεδρος                          Ο Γ.Γραμματέας

                            Π. Τσαραμπουλίδης                     Σ. Ζαριανόπουλος