Ομιλία Μέλους Διοίκησης ΕΚΘ Χάρη Κυπριανίδη, στην απεργιακή συγκέντρωση 14/12/20017

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι, Νέες και Νέοι...

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στην αδιέξοδη και ανάλγητη Κυβερνητική πολιτική η οποία "στραγγαλίζει" ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

 

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ... να τους φωνάξουμε το βασικό μας σύνθημα.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ... να τους δώσουμε το δικό μας μήνυμα. Να τους πούμε ότι:

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ!

ΟΧΙ ΑΛΛΟ!

 

ΦΤΩΧΕΙΑ

ΦΟΡΟΙ

ΑΝΕΡΓΙΑ...

ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΤΕ!

 

Στις ημέρες που ζούμε έχουμε βαρεθεί τα λόγια, τις υποσχέσεις, τα "θα" και τα "αλλά". Έχουμε εξαντληθεί από την "άλλη" πραγματικότητα, αυτή που επιλέγουν να μας παρουσιάζουν... που απέχει από την δική μας, σκληρή καθημερινότητα που είναι "βυθισμένη" στην ύφεση και την ανέχεια.

Μετά από 8χρόνια συνεχίζουμε να ζούμε στην αβεβαιότητα και τα σκληρά μέτρα. Συνεχίζουμε να είμαστε εμείς εκείνοι που καλούμαστε να βάλουμε για ακόμα μια φορά "πλάτη" για να εφαρμοστούν οι αναποτελεσματικές πολιτικές τους που το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιτείνουν την κρίση.

Η ανικανότητα τους συνεχίζει να μας κυβερνά και οι δεσμεύσεις για αλλαγή πολιτικής παραμένουν στο συρτάρι με τις προεκλογικές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τους.

Προσπαθούν  να μας πείσουν ότι οι πολιτικές τους "βγαίνουν" όταν η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Έχουν δημιουργήσει στρατιές από εργαζόμενους - ημιάνεργους.

Καταπολεμούν την ανεργία δημιουργώντας και νομιμοποιώντας ένα ιδιότυπο καθεστώς απασχόλησης, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με μισθούς ίσους με τα επιδόματα ανεργίας.

Απολύουν έναν και προσλαμβάνουν δήθεν δυο στη θέση του, με ολιγόμηνες συμβάσεις όμως, και μισθούς που είναι κατώτεροι ακόμα και από τα επιδόματα ανεργίας.

Προσλαμβάνουν με κομματικά κριτήρια, δημιουργώντας τον κομματικό τους μηχανισμό, κρατώντας έτσι κομματικά όμηρους τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο μετρό.

 Λογιστικά, αριθμητικά ,μπορεί να τους βγαίνει και η ανεργία να εμφανίζεται σε καλύτερα επίπεδα, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν πως κοινωνικά δεν βγαίνει. Δεν μπορεί και δεν γίνεται να παρατείνεται ένα καθεστώς εργασίας που αφαιρεί από τον εργαζόμενο ακόμα και το δικαίωμα επιβίωσης.

Τα στοιχεία για κάποιους είναι μόνο αριθμοί. Εμείς λοιπόν, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη τους λέμε πως οι αριθμοί αυτοί, είναι ζωές ανθρώπων που προσπαθούν να εργαστούν με πλήρες ωράριο και αξιοπρεπείς μισθούς.

Οι εργασιακές πληγές στη Θεσσαλονίκη είναι πολλές:

ΕΛΒΟ, Χαλυβουργείο, ΣΑΣΘ, ΕΛΤΑ, ΕΒΖ, ΛΙΜΑΝΙ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ. Η εικόνα είναι η ίδια... η συνέχεια της αποβιομηχάνισης, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, των λουκέτων και της απαξίωσης των παραγωγικών μονάδων που κινδυνεύουν με αφανισμό.

Είμαστε αντίθετοι, όπως και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων που οδηγούν το δημόσιο πλούτο στα χέρια των ιδιωτών.

Δεν μπορεί η απάντηση να είναι το ξεπούλημα, τα λουκέτα και η φτωχοποίηση.

Η ζωή, η καθημερινότητα η δική μας, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, είναι γεμάτη δυσκολίες, με τα νοικοκυριά να προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους την ώρα που η εξοντωτική υπεροφορολόγηση φαίνεται να δίνει τη χαριστική βολή.

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια!

Απέναντι στη νέα λαίλαπα μέτρων που υλοποιεί η Κυβέρνηση, ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Αγωνιζόμαστε και Διεκδικούμε:

Να σταματήσει εδώ και τώρα η αντεργατική πολιτική και η φορό επιδρομή  στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, η οποία συνεχίζεται και  αποτυπώνεται και στον νέο προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό  κοινωνικής ισοπέδωσης και ανακύκλωσης της ύφεσης.

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών μέτρων.

Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Άμεση κατάργηση των μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδό­ματα φτώχειας.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Τους ζητάμε: Να σεβαστούν τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.

 

Είμαστε εδώ σήμερα και διαδηλώνουμε,

στέλνοντας το μήνυμα για την

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομέ­νων.

Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο.

Δι­ασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

ΟΧΙ

  • στις μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,
  • στις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις,
  • στη νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων,

ΟΧΙ

  • στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο.

ΟΧΙ στα «υποκατώτατα» δικαιώματα.

Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές).

Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Προαγωγή της Κοινωνικής Ασφάλισης με την εγγύηση του Κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όχι στις περικοπές στις: κύριες και επικουρικές, χηρείας, ΕΚΑΣ, Αναπηρίας, Οικογενειακών επιδομάτων και Εφάπαξ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Αγωνιζόμαστε για την προστασία της αξιοπρέπειας μας.

Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ξεκάθαρη ενωτική και αγωνιστική.

Τα περιθώρια ανοχής τελείωσαν!

Απαιτούμε:

Να μπει ένα ΤΕΛΟΣ στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Η μόνη διέξοδος είναι η ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής. Θέλουμε πολιτικές θάρρους και αλήθειας.

Οι εργαζόμενοι λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2017, ακόμα μια χρονιά που αφήνει πίσω της τα σημάδια της συνέχειας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δίνουμε τη δική μας απάντηση στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, των εργοδοτών και των τεχνοκρατών που θέλουν η φωνή μας να σιγήσει. Αυτό δεν έγινε ποτέ και δεν θα γίνει!

Καλή συνέχεια και Καλούς αγώνες!

 

Ομιλία Μέλους Διοίκησης ΕΚΘ Χάρη Κυπριανίδη, στην απεργιακή συγκέντρωση 14/12/20017 | Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σφάλμα

Μήνυμα σφάλματος

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.