Ομιλία, Οργανωτικού Γραμματέα ΕΚΘ Χάρη Κυπριανίδη στο Συλλαλητήριο της ΔΕΘ 2019 -7/9/2019

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι Συνταξιούχοι, Νέες και Νέοι…

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στα εγκαίνια της 84η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για να δηλώσουμε το «παρών» στους αγώνες που συνεχίζονται και να καταθέσουμε την αντίθεση μας στις πολιτικές, που μας κάνουν να φωνάζουμε το βασικό σύνθημα του σημερινού συλλαλητηρίου, που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
 

Είμαστε εδώ σήμερα για να φωνάξουμε από τη  Θεσσαλονίκη

Αγώνας για Ζωή και όχι Επιβίωση.

Είμαστε εδώ γιατί ζητάμε:

Έξοδο από τη λιτότητα, πραγματική έξοδο με πολιτικές που έχουν στο επίκεντρο τους τον εργαζόμενο και που οδηγούν σε τροχιά ανάκαμψης της χώρας κι όχι σε βάρος του λαού της.

Έξοδο από την κρίση, με αύξηση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης και των εισοδημάτων και όχι άλλη επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Έξοδο από τις αντεργατικές πολιτικές με την ενίσχυση της προστασίας των εργατικών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Αγωνιζόμαστε για όλα αυτά αλλά και για την ανατροπή στην πράξη των πολιτικών που διατηρούν το θεσμικό πλαίσιο και τις πρακτικές απαξίωσης της εργασίας και της συλλογικής εκπροσώπησης.

Είμαστε εδώ για να διαμηνύσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως η σωστή αντίληψη και ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί ΣΗΜΕΡΑ στη χώρα ΑΠΑΙΤΕΙ τη λήψη κατάλληλων μέτρων πολιτικής που δεν θα στηρίζεται σε οικονομοτεχνικούς δείκτες αλλά στην ειλικρινή βούληση για πρόοδο με όρους δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισότητας.

Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθούμε αποφάσεις που δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου, συζήτησης, συνεννόησης και συμμετοχής.

Όχι άλλες μονόπλευρες και διχαστικές αποφάσεις.

Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

ΠΛΕΟΝ

Δεν υπάρχουν άλλα όρια ανοχών και αντοχών.

Φτάνουν οι δήθεν πολιτικές, τα επικοινωνιακά παιχνίδια, η παροχολογία, οι υποσχέσεις και τα Θα. Φτάνει η κοροϊδία, ζητάμε να αλλάξουν οι ζωές μας. Να δώσουμε ζωή στη ζωή μας και αξιοπρέπεια στην ύπαρξη μας.

Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αληθινές δουλειές και όχι μεροκάματα χαρτζιλίκι

Να αξιώσουμε ένα καλύτερο αύριο...

Να απαιτήσουμε την πληρωμή των μισθών μας και όχι στο όνομα της ‘κρίσης’ και της ανεργίας να ζητάνε να σωπάσουμε και να δεχθούμε τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας.

Δεν θέλουμε άλλες δηλώσεις θετικών προθέσεων,

αλλά θετικά και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει το 30% χωρίς τα επίσημα μεγέθη της να αποτυπώνουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τις Part time (παρτ-ταιμ) προσλήψεις, που αποτελούν τη «θηλιά» αδιεξόδου για χιλιάδες εργαζόμενους.

Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα είναι ακόμα πιο θλιβερή.

Ειδικότερα σε νομούς όπως της Ξάνθης όπου η ανεργία ξεπερνάει το 42%, της Κομοτηνής που παραμένει στο 40% αλλά και περιοχές στη δυτική Μακεδονία, όπως ο νομός Φλώρινας με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 75%.

Τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους είναι πολλά και σημαντικά.

Στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του ΟΑΣΘ και των επιβατών του. Οι εργαζόμενοι στη ΣΙΔΕΝΟΡ, στο Χαλυβουργείο και στα Ελληνικά Πετρέλαια, ζητούν απαντήσεις για την επόμενη ημέρα, θέλουν τέλος στην αβεβαιότητα και στα σενάρια, θέλουν εργασία και εξέλιξη. Είμαστε κάθετα αντίθετη στο ξεπούλημα Οργανισμών, είμαστε πιστοί στη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού τους χαρακτήρα.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

Τα τελευταία χρόνια γίναμε όλοι μάρτυρες της μετατροπής από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση σε μια σημαντική μερίδα εργαζομένων, όπως αποτυπώνεται και από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, από το 2013, η σχέση εργασίας κατά μέσο όρο μεταβάλλεται σε περίπου 53χιλιάδες μισθωτούς ετησίως. (ΙΝΕ/2-2019).

Οι έννοιες «ευελιξία» και «απελευθέρωση» κυριαρχούν στην αγορά εργασίας και στην οικονομία, συμβάλλοντας στην απόκρυψη του υψηλού επιπέδου της ανεργίας και στην διεύρυνση των ανισοτήτων και των διακρίσεων, η οποία έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή.

Το 2018 στο ιδιωτικό τομέα πάνω από 571 χιλιάδες άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 500ευρώ, ενώ 251 χιλιάδες άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 250ευρώ.

Έπειτα από σχεδόν 9 χρόνια λιτότητας η ανησυχία του κόσμου και της μισθωτής εργασίας παραμένει.

Οι εργασιακές σχέσεις, οι αμοιβές και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα πρέπει να μας πείσουν ότι συντελείται η αλλαγή και όχι να μείνουμε στα μεγάλα λόγια που θα παραμείνουν ανεκπλήρωτα.

Ζητάμε αδιαπραγμάτευτα ως απαιτούμενη αφετηρία για την ανάκαμψη όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, την υλοποίηση των αιτημάτων που έχουν ως επίκεντρο τον εργαζόμενο, στοχεύοντας πρωτίστως στην άμεση αποκατάσταση με πληρότητα του προστατευτικού χαρακτήρα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ατομικών και συλλογικών διεκδικήσεων.

Αγωνιζόμαστε και Διεκδικούμε

Ζωή και όχι Επιβίωση

 • Σταθερή και πλήρης εργασία για όλους χωρίς διακρίσεις.
 • Σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.
 • Προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα.
 • Εργασία με υγεία και ασφάλεια
 • Επαναφορά βασικού μισθού στα 751 ευρώ.
 • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου στην αρμοδιότητα των εθνικών κοινωνικών εταίρων.
 • Αποκατάσταση του συνόλου του περιεχομένου και της καθολικής δέσμευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σεβασμός των αποτελεσμάτων της.
 • Δίκαιο, βιώσιμο και καθολικό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
 • Επαναφορά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλειας σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 • Σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών, της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και της άσκησης των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.
 • Εξασφάλιση της ανεμπόδιστης δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
 • Αποτελεσματική πρόσβαση σε ταχείες διαδικασίες επίλυσης των εργατικών διαφορών είτε διοικητικές (ελεγκτικοί μηχανισμοί) είτε δικαστικές.
 • Ανεξαρτησία, ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ.
 • Θεσμοθέτηση σε διαρκή βάση του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος είχε καταργηθεί σε βάρος της προώθησης των εργατικών θέσεων και διεκδικήσεων.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Είμαστε εδώ και ας μην αρέσει σε κάποιους. Είμαστε εδώ και ας προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια, ας πετάνε λάσπη και ας βιαιοπραγούν εις βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων εργαζομένων, ας καταστρέφουν δημοκρατικές διαδικασίες. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα…

Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι οργανώσεις, οι εργαζόμενοι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε με ευθύνη και ειρήνη, με ενότητα και αντίσταση, με σεβασμό στην ιστορία μας να δίνουμε τους αγώνες μας θέτοντας σε πρώτο πλάνο, τον εργαζόμενο.

Τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις, τις ζωές μας!!

Καλή δύναμη και Καλούς αγώνες

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).

Ομιλία, Οργανωτικού Γραμματέα ΕΚΘ Χάρη Κυπριανίδη στο Συλλαλητήριο της ΔΕΘ 2019 -7/9/2019 | Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σφάλμα

Μήνυμα σφάλματος

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.