Ομιλία Οργανωτικού Γραμματέα ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς 2019

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι...

 

Σήμερα τιμούμε μια μεγάλη ημέρα. Μια ημέρα αγώνων, αιματοβαμμένων.

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές, που θυσιάστηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σήμερα τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, την ΙΣΟΤΗΤΑ, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την ΕΙΡΗΝΗ, και τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Σήμερα, γυρνάμε πίσω, στους ιστορικούς αγώνες και παίρνουμε δύναμη για το παρόν, για τη δική μας μάχη για την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των επόμενων γενεών.

Σήμερα, εδώ, από τη Θεσσαλονίκη και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα για ισχυρά Συνδικάτα για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή.

Σήμερα, από εδώ, όλοι οι εργαζόμενοι δίνουμε ένα σημαντικό μήνυμα λέγοντας

“Έξω η βία από τα Συνδικάτα.

Έξω τα κόμματα και οι κομματικοί στρατοί από το Συνδικαλιστικό κίνημα”.

Σήμερα, πιο επίκαιρα από ποτέ οι αγώνες των καπνεργατών του Μάη του ‘36μας εμπνέουν και μας υπενθυμίζουν με τον πιο φωτεινό τρόπο, τους δικούς μας αγώνες. Τη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε και να διεκδικήσουμε:

  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα, υγεία και ασφάλεια.
  • Δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις και παροχές.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
  • Σεβασμό στους Δημοκρατικούς θεσμούς, στα εργατικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις.

Οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει κάθε ελληνική οικογένεια, με την ανεργία, τον αποκλεισμό, τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, έχουν οδηγήσει ολόκληρη την κοινωνία σε εξάντληση των αντοχών και των ανοχών της.

Η δραματική εικόνα της αγοράς εργασίας, παρά την “Κυβερνητική προσπάθεια” να παρουσιαστεί βελτιωμένη, έχοντας τάξει λαγούς και πετραχήλια υποσχόμενοι επαναφορά κατώτατων μισθών και συλλογικών συμβάσεων, αντιμετώπιση της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής και γενικότερα ένα πολύ καλύτερο μέλλον, στην πραγματικότητα επιδείνωσαν την κοινωνική ζωή των Ελλήνων και αφαίρεσαν κάθε ελπιδοφόρο μήνυμα εντείνοντας το άγχος και την αγωνία των εργαζομένων, συντηρώντας ένα ζοφερό περιβάλλον.

Και σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, που οι εργαζόμενοι δίνουν τον δικό τους αγώνα κάποιοι ως αυτόκλητοι “σωτήρες”, χρησιμοποιώντας βία και τραμπουκισμούς, σπέρνουν τη διχόνοια, επιχειρώντας να διαλύσουν τα συνδικάτα, προσφέροντας άψογες υπηρεσίες στην κυβέρνηση με την οποία έχουν ταύτιση συμφερόντων, όπως έδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα με τη ματαίωση του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι όμως έχουν αδιαπραγμάτευτες ανάγκες και έχουν κατανοήσει ότι τα κόμματα πρέπει να μείνουν εκτός των συνδικάτων, όσο και αν κάποιοι επιθυμούν να καρπωθούν, χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικές διαδικασίες, κομματικά οφέλη.

Η μόνη απάντησή μας στα κελεύσματα της “ανθρωποφαγίας” απ ́ όπου και αν δίνονται, πρέπει να είναι δημοκρατική. Η Δημοκρατία στο τέλος πάντα κερδίζει...

Οι βιαιοπραγίες δεν πρέπει να έχουν θέση πουθενά και φυσικά ούτε στα συνδικάτα.

Γι αυτό λέμε: “ΕΞΩ Η ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ”

Η παρουσία των Συνδικάτων είναι αναγκαία και αυτό γίνεται φανερό από τα  τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με κυρίαρχο αυτό της ανεργίας και της υποαπασχόλησης και καθιστούν αδιαπραγμάτευτες τις ανάγκες τους. Η  παρουσία των Συνδικάτων είναι αναγκαία παρά τις προσπάθειες αυτών, που χρησιμοποιούν βία και τραμπουκισμούς, για να σπείρουν τη διχόνοια, προσφέροντας έτσι άψογες υπηρεσίες στην κυβέρνηση, με την οποία έχουν ταύτιση συμφερόντων, όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα με τη ματαίωση του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Οφείλουμε να στοχαστούμε την ιστορία μας. Να σεβαστούμε τη διαδρομή μας. Και να δώσουμε τον δικό μας αληθινό αγώνα.

Με τη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση, να συνεχίζονται, το ίδιο και η διαρροή εγκεφάλων και η υπερφορολόγηση των μόνιμων υποζυγίων- μισθωτών και συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, προσπαθούν να μας πείσουν για μια βελτιωμένη εικόνα, τη στιγμή που η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μιλάνε για δικαιοσύνη την ώρα που οι κοινωνικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες διογκώνονται.

Οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις συρρικνώνονται, τα εισοδήματα των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων εξαϋλώνονται με κοινό παρονομαστή την κατάρρευση της μισθωτής εργασίας αλλά και της μεσαίας τάξης. Τα δεδομένα είναι αρκετά δυσοίωνα καθώς με την πίεση των “θεσμών” για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο επόμενο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα χάσει την περιουσία του.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών,  οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Γιατί πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη-

Πρέπει να τους σταματήσουμε –

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε

Όλοι μαζί διαδηλώνουμε και απεργούμε:

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.

Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.

Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

Δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής.

Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το πιο σημαντικό μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι η τιμή που αποδίδουμε στους ιστορικούς αγώνες μας. Η ανάγκη για καθολικό σεβασμό στους νόμους και στο καταστατικό των συνδικάτων, στην ίδια τη Δημοκρατία.

Όλοι  μαζί σήμερα φωνάζουμε

Έξω η βία από τα Συνδικάτα!

 

Φωνάζουμε και λέμε

Με τα Συνδικάτα για Δημοκρατία και Κοινωνική Προκοπή

 

Γιατί Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε

 

Καλή δύναμη και Καλούς αγώνες!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ομιλία Οργανωτικού Γραμματέα ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη Συγκέντρωση Πρωτομαγιάς 2019 | Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σφάλμα

Μήνυμα σφάλματος

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.