Ομιλία Ταμία ΕΚΘ, Παναγιώτη Παγώνη, στην 24ωρη απεργία 2/10/2019 ενάντια στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές και συνδικαλιστικές αλλαγές.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι Συνταξιούχοι, Νέες και Νέοι…

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να ορθώσουμε ανάχωμα, για να φωνάξουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας και για να μην τους αφήσουμε να “αρπάξουν” στο όνομα της “ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων” και φυσικά του “καλού μας”, ό,τι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις μας.

Το κεντρικό σύνθημα της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης, μας εκφράζει απόλυτα τη στιγμή που βρισκόμαστε. Φωνάζουμε και λέμε λοιπόν, πως είναι:

Ώρα Απόφασης!

πως είναι:

Ώρα Ευθύνης!

Είναι ώρα για τον αγώνα μας για τις συλλογικές συμβάσεις μας, για τα κεκτημένα μας.

Είναι ώρα για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δώσουν τον αγώνα τους.

Είναι τώρα η ώρα να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ να αποσυρθούν οι διατάξεις αυτές καθώς περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι το νέο πολυνομοσχέδιο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και των εργοδοτών και κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, δεν πρέπει να περάσει.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, ότι τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να γίνουν θεατές των μονομερών παρεμβάσεων στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Είμαστε ενάντια σε ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που ισοπεδώνει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Είμαστε αντίθετοι σε ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων, που βάζει πολλούς αστερίσκους στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που υποβαθμίζει τις ζωντανές Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων και που βάζει εμπόδια και χειραγωγεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

 

Με συγκεκριμένες θέσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις τους απαντάμε στα σχέδια τους, πως οι αποφάσεις αυτές είναι ενάντια στους εργαζόμενους.

  • Για τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων: Τους λέμε συγκεκριμένα, πως το ζήτημα των οικονομικών καταστάσεων που αξιώνει η νέα διάταξη του νομοσχεδίου σε σχέση με τη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι ήδη νομοθετικά λυμένο μιας και η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί απόδοση πόρου και δεν συνιστά επιχορήγηση ή χρηματοδότηση
  • Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία: Τους λέμε πως με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται η ζωντανή διαδικασία και λειτουργία των συλλογικών οργάνων, όπου συν-διαμορφώνονται ή μπορεί και να μεταβάλλονται γνώμες, μέσα από το ζωντανό διάλογο. Η ρύθμιση παραβιάζει την δημοκρατική και ελεύθερη λειτουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης και πλήττει τη συλλογική της αυτονομία που εγγυάται και προστατεύει το Σύνταγμα.
  • Για την υπερίσχυση της κλαδικής σύμβασης, όταν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα η επιχείρηση: Τους λέμε ότι με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα με τοπικές κλαδικές συμβάσεις να μειώνονται οι μισθοί των εθνικών κλαδικών ΣΣΕ. Ευνοείται έτσι η δημιουργία "νησίδων" όπου δεν θα ισχύει ο μισθός της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ και το μόνο όριο που θα υπάρχει θα είναι ο κατώτατος μισθός. Πρόκειται για μια παγίδα που θα πέσουν χιλιάδες εργαζόμενοι για να σωθεί δήθεν μια επιχείρηση.
  • Για τη μη αυτόματη εφαρμογή της ΣΣΕ εργαζομένων ενός κλάδου: Τους λέμε για τη μη επέκταση της ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους που θα πρέπει -αν είναι ποτέ δυνατόν!- να τεκμηριώσουν ότι η σύμβαση δεν θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση της επιχείρησης, ότι  όχι απλώς με την απόφαση αυτή κλείνουν το μάτι στην εργοδοσία.... αλλά δίνουν στους εργοδότες και εν λευκώ το δικαίωμα της εφαρμογής της.
  • Για τον περιορισμό της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία: Τους λέμε ότι η νομοθέτηση στην  πράξη για προσφυγή μόνο με τη συναίνεση και των δύο μερών, υπονομεύει ευθέως την επίλυση των συλλογικών διαφορών, για την οποία η Συνομοσπονδία και οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχες.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

τα σχέδια τους δεν σταματάνε εδώ. Έχουν βάλει με πλάγιο τρόπο στο στόχαστρο και τις τριετίες για τις οποίες χρειάζεται να δώσουμε μια ακόμα μεγάλη μάχη, μαζί με τη ΓΣΕΕ    που διεκδικεί τη διάσωση των τριετιών, την ισχύ των οποίων αμφισβητούν εργοδοτικές οργανώσεις. Λέμε λοιπόν, πως πάγια θέση μας είναι να συνεχίσουν να καταβάλλονται στους εργαζόμενους και επιτέλους να σταματήσει η ρητή κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περιορίζουν το δικαίωμα προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας των εργαζομένων.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Είναι ώρα Ευθύνης!

Είναι ώρα Απόφασης!

Είναι ώρα να Απαντήσουμε στις πολιτικές που θίγουν και εργατικά συμφέροντα και θεσμούς που με αγώνες έχουν κατακτηθεί!

Είναι ώρα να γίνουν γόνιμες δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στα συνδικάτα που οι τραμπούκοι με τη βία κατάργησαν!

 

Σήμερα! Απεργούμε!Σήμερα! Απαιτούμε:

 

*Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης/ κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών ΣΣΕ

*Να παραμείνει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.

*Να καταργηθεί η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ.

*Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται το διάστημα αυτό.

*Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της σσε μετά την πάροδο του 6μήνου.

*Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις του άρθρου 21 του ν.1876/1990 και να προβλέπεται ότι εργοδότης ή εκπρόσωποι αυτού που παραβιάζουν όρους ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ ή ΥΑ τιμωρούνται εκτός από χρηματική ποινή και με ποινή φυλάκισης. Ακόμη, η ποινική προστασία να επεκτείνεται και σε περίπτωση παραβίασης ΚΥΑ που εκδίδονται σε περιπτώσεις που είναι ανέφικτη η σύναψη σσε, λόγω έλλειψης εργοδοτικής οργανώσεις (άρθρο μόνο του Ν. 435/1968).

*Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ενώπιον Πενταμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διαιτησίας.

*Να καταργηθεί η υποχρέωση αναφοράς στη διαιτητική απόφαση του περιεχομένου των κανονιστικών όρων άλλων συλλογικών συμβάσεων, που διατηρούνται σε ισχύ.

*Να καταργηθεί ο κατάλογος των επιπλέον στοιχείων που υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ο διαιτητής ή η Επιτροπή Διαιτησίας, όπως αυτά ορίστηκαν με το ν.4303/2014.

*Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και στο χώρο των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που επλήγησαν βάναυσα με τα μνημονιακά νομοθετήματα των προηγούμενων ετών.

*Να διατηρηθεί το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία του Ο.ΜΕ.Δ.

Δεν επιτρέπουμε άλλες θυσίες των εργαζομένων. Τους φωνάζουμε και τους λέμε:

 Φτάνει πια!

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε και ας μην αρέσει σε κάποιους.

Δεν χαρίζουμε τους αγώνες μας

Δεν συντασσόμαστε με κομματικές γραμμές που δημιουργούν στρατό και όχι ελεύθερα συνδικαλιζόμενους εργαζόμενους.

Λέμε προς πάσα κατεύθυνση για ακόμα μια φορά πως: Είμαστε εδώ και ας προσπαθούν κάποιοι να σπείρουν διχόνοια, ας πετάνε λάσπη και ας βιαιοπραγούν εις βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων εργαζομένων, ας καταστρέφουν δημοκρατικές διαδικασίες. Ας νομίζουν κάποιοι πως η τρομοκρατία, ο εκβιασμός  και οι τακτικές του υπόκοσμου θα περάσουν.

Τα Δημοκρατικά Συνδικάτα και οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μέλη τους που εδώ και χρόνια έχουν αποδοκιμάσει τα διασπαστικά τερτίπια τώρα πλέον προσφέρουν και τις υπηρεσίες τους σε εργοδότες και κυβερνήσεις.

Για εμάς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το αποδεικνύει η ιστορία μας, το φωνάζουν οι αγώνες μας.

Για εμάς η απάντηση είναι μια. Ο μόνος δρόμος  είναι ο ΑΓΩΝΑΣ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι οργανώσεις, οι εργαζόμενοι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε με ευθύνη και ειρήνη, με ενότητα και αντίσταση, με δημοκρατία, με σεβασμό στην ιστορία μας να δίνουμε τους αγώνες μας θέτοντας σε πρώτο πλάνο, τον εργαζόμενο.

Τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις, τις ζωές μας!!

Καλή δύναμη και Καλούς αγώνες

 

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).

Ομιλία Ταμία ΕΚΘ, Παναγιώτη Παγώνη, στην 24ωρη απεργία 2/10/2019 ενάντια στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές και συνδικαλιστικές αλλαγές. | Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σφάλμα

Μήνυμα σφάλματος

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.