Ομιλία, Ταμία ΕΚΘ,Π.Παγώνη- Απεργιακή Συγκέντρωση -Πρωτομαγιά 2018

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

1η Μάη 2018 και συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος. Όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας. Όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα, την Ελευθερία, την Ειρήνη, και τα Εργασιακά Δικαιώματα μας.

Αυτή η ιστορική ημέρα... η 1η Μάη, περικλείει μέσα της τους σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, τον Μάη του '36 και τις διαδηλώσεις των καπνεργατών και όλων των εργαζομένων της πόλης.

Αυτή η μέρα... φέρνει στη μνήμη μας τη Φεντερασιόν της Θεσσαλονίκης και τους αγώνες που άρχισαν από εδώ.

Αυτή την ημέρα... ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις αδικίες, τις διακρίσεις, το "γκρέμισμα" των δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχών και ανοχών της. 

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για την κοινωνία και την οικονομία. Συνεχίζει να φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων νέα δυσβάστακτα μέτρα.

Οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις των συνταξιούχων συρρικνώνονται, τα εισοδήματα των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων "εξαφανίζονται" με κοινό παρανομαστή την κατάρρευση της μισθωτής εργασίας αλλά και της μεσαίας τάξης.

Τα δεδομένα είναι αρκετά δυσοίωνα καθώς με την πίεση των "θεσμών" για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το επόμενο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα χάσει την περιουσία του.

Η βίαιη, χωρίς ιστορικό προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα σε ειρηνική περίοδο, επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία.

Μια πορεία που δεν αντέχουμε άλλο.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι πολιτικές και από αυτούς που δήθεν θα τις άλλαζαν, αλλά στην πράξη συνεχίζουν το ίδιο καταστροφικό έργο.

Το λέμε και συνεχίζουμε να το φωνάζουμε:

Φτάνουν πια οι καταστροφικές πολιτικές εις βάρος μας!

Από τη μία πλευρά κάνουν λόγο για κοινωνική πρόνοια και από την άλλη πλευρά "χτυπούν" τις κοινωνικές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζοντας πως αποτελούν μια τεράστια ανακούφιση για χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς και κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Με επικοινωνιακές πρακτικές και τεχνάσματα δίνουν τη χαριστική βολή στους μισθωτούς και συνταξιούχους και προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας πρέπει και είναι ξεκάθαρη, ενωτική και αγωνιστική.

 

Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει οι αντεργατικές συνθήκες να θεωρούνται κανονικότητα.

Η ανεργία με τις ποσοτικές και ποιοτικές της διστάσεις, η "διαρροή εγκεφάλων", η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ακραία υπερφορολόγηση των  μισθωτών και συνταξιούχων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, των νέων επιστημόνων, της υγιούς επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση των πλειστηριασμών σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη, την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος, την εκποίηση δημόσιου πλούτου, ΌΛΑ ΑΥΤΑ... διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον όπου οι διογκούμενες κοινωνικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες θεωρούνται "κανονικότητα".

Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση του κόσμου της μισθωτής εργασίας θα πρέπει να είναι:

Ξεκάθαρη, Ενωτική και Αγωνιστική.

Απεργούμε, Διαδηλώνουμε και Απαιτούμε:

 • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.
 • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Πολιτικές, που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση.
 • Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
 • Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.
 • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
 • Αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.  
 • Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
 • Καμία παρέμβαση στον ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
 • Λέμε όχι στην απαγόρευση του Lock out των εργοδοτών.
 • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας.

Πάγια θέση μας είναι:

 Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα.
 • Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

Όλοι μαζί παλεύουμε με τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που έχουμε βυθιστεί στα μνημονιακά αυτά χρόνια.

Όμως, όλοι μαζί παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διαδηλώνοντας και απαιτώντας:

Να σταματήσει ο κατήφορος Και οι μνημονιακές πολιτικές

Το βασικό σύνθημα μας για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2018 είναι η διεκδίκηση και οχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων μας.

Φωνάζουμε λοιπόν και λέμε:

Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Εργασιακά Δικαιώματα.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στα οκτώ και πλέον έτη των μνημονίων οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, έχουμε σηκώσει δυσβάσταχτο φορτίο που δεν μας αναλογούσε και που συνεχίζουμε να επωμιζόμαστε εξαιτίας της αδιάκοπης εργασιακής ύφεσης.

Λέμε και θα συνεχίσουμε να λέμε πως η ασυνέπεια στα λεγόμενα των κυβερνόντων είναι συνεχιζόμενη και η μνήμη τους "κοντή", ξεχνώντας σε κάθε επίπεδο αυτά που έταζαν και έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτά που κάνουν.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κρατά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη (eurostat/Μάρτιος 2018) και οι νέοι να μεταναστεύουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια κανονική δουλειά, με μισθό και προοπτικές που στην Ελλάδα του σήμερα μοιάζει με ουτοπία.

Αδυνατούν και αδιαφορούν να διαχειριστούν την κρίση και αποδίδουν την εικόνα κατά το δοκούν.

Η εικόνα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, με την ανεργία σε πολλούς νομούς να ξεπερνάει το 50%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνάει το 33% (στοιχεία Ε.Κ.Θ.), με τα ποσοστά των νέων στην περιοχή να είναι πάνω από 60%.

 Οι εργασιακές πληγές στη Θεσσαλονίκη είναι πολλές:

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ξεπουλήματος της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, και των Λιμανιών.

Ζητάμε βιώσιμες λύσεις που θα βάλουν επιτέλους σε τροχιά εργασιών και θα απομακρύνουν από την απαξίωση την ΕΛΒΟ, στην οποία οι εργαζόμενοι της βρίσκονται εδώ και χρόνια "όμηροι" υπουργικών υποσχέσεων.

Ζητάμε να βιώσιμες λύσεις για το μέλλον των εργαζομένων στο Χαλυβουργείο. Προτεραιότητα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι μέσα από δίκαιες λύσεις, όπως στην περίπτωση των συμβασιούχων της ΕΥΑΘ που βρέθηκαν στην ανεργία, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ενώ η επιχείρηση έχει μειωμένο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι αυτοί, παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμα περιμένουν την οριστική λύση στο πρόβλημα τους. Μια δίκαιη λύση που θα παλέψουμε μέχρι τέλους για να έρθει.

Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους στον τουρισμό, την καθαριότητα και τη μεταποίηση που βρίσκονται αντιμέτωποι με μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.

Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στο εμπόριο και φωνάζουμε μαζί τους "Ποτέ την Κυριακή". Πολεμάμε τη "μάστιγα" της εργολαβικής εργασίας που εξαπλώνεται σε ολοένα και περισσότερους κλάδους εργασίας.

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αγωνιστικά και μαχητικά. Για εμάς αποτελεί μονόδρομο ο αγώνας για την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, πρέπει  να στοχαστούμε την ιστορία μας και να δώσουμε το δικό μας αγώνα για τα δίκαια αιτήματα μας!

Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Ομιλία, Ταμία ΕΚΘ,Π.Παγώνη- Απεργιακή Συγκέντρωση -Πρωτομαγιά 2018 | Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σφάλμα

Μήνυμα σφάλματος

Recoverable fatal error: Argument 1 passed to xmlsitemap_node_create_link() must be an instance of stdClass, boolean given, called in /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module on line 28 and defined στην xmlsitemap_node_create_link() (γραμμή 194 του /var/www/vhosts/ekth.gr/httpdocs/sites/all/modules/xmlsitemap/xmlsitemap_node/xmlsitemap_node.module).
Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.