Ομιλία του μέλους της Διοίκησης Ε.Κ.Θ, Χ. Κυπριανίδη, στην απεργιακή συγκέντρωση 20/2/2013

Ομιλία του Μέλους Διοίκησης του ΕΚΘ, Χ. Κυπριανίδη στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ στις 20-2-2013, στο πλαίσιο της 24ωρής Γενικής Απεργίας.
 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι…

          Όλοι Μαζί σήμερα ΕΔΩ δίνουμε μαζικό και ηχηρό παρόν. Συμμετέχουμε στη Γενική Απεργία για να κάνουμε πιο ισχυρή τη Δύναμη μας, για να επιβάλλουμε το Δίκιο μας.
           Όλοι Μαζί σήμερα, διεκδικούμε και απαιτούμε.
           Όλοι Μαζί σήμερα, απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε.
           Όλοι Μαζί σήμερα «γυρίζουμε την πλάτη» στις πολιτικές τους. Λέμε «όχι» στην εξαθλίωση που μας οδήγησαν.

           Τους φωνάζουμε «Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλο»

           Δεν αντέχουμε τα μέτρα, την ισοπέδωση και πάνω από όλα την κοροϊδία τους.
           Μας έλεγαν πως «οι θυσίες τελείωσαν» και τώρα έρχονται με το Μνημόνιο 3 για να μας δώσουν τη χαριστική βολή.
           Μας έλεγαν πως «θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε τροχιά ανάπτυξης» και τώρα μας καλούν και πάλι μισθωτούς και συνταξιούχους να επωμιστούμε εμείς το βάρος των λανθασμένων πολιτικών τους.

           Μας λένε και μας δείχνουν ξανά και ξανά πως το «βαρέλι δεν έχει πάτο».
           Με την ανεργία να καλπάζει, τη χώρα μας να κατέχει ποσοστά ευρωπαϊκού ρεκόρ και με το φράγμα της ανεργίας στο πολεοδομικό συγκρότημα να ξεπερνάει το 32%, φτωχοποιούν ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών την ώρα που στρέφουν τους εναπομείναντες εργαζόμενους στις ελαστικές και ανασφάλιστες συνθήκες εργασίας και στην ψευτοαπασχόληση.

 

           Με τις πολιτικές τους δημιουργούν ανεργία και διογκώνουν τα προβλήματα που και εδώ, στη Θεσσαλονίκη λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Με τους εργαζόμενους στο μετρό, που για ακόμη μια φορά έρχονται αντιμέτωποι με τις συντεχνίες της εργοδοσίας που σκοπό έχουν την απόλυση σχεδόν όλων των εργαζομένων και την ένταξη των υπολοίπων στη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
          Με τους εργαζόμενους στη καθαριότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εδώ και μήνες αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία και στον αξιοπρεπή μισθό.
           Με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Μινέρβα,  στην ΑΓΝΟ και σε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να δίνουν καθημερινά αγώνα όχι μόνο για το μεροκάματό αλλά για να αντιπαλέψουν τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις.
          Με τις ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΑΘ και του Λιμανιού να οδηγούν το δημόσιο πλούτο σε χέρια ιδιωτών χωρίς ορατά τα αποτελέσματα αυτού του ξεπουλήματος, στο εισόδημα και στο κόστος διαβίωσης των πολιτών.
          Οι βίαιες αλλαγές και η αρπαγή ιστορικών και δημοκρατικών κατακτήσεων μας δεν έχουν τέλος.
          Η καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων μας είναι καθημερινή.
         Στο όνομα της λιτότητας, επιβάλλουν νέες δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, μεγαλύτερη φοροεπιδρομή, σκληρότερα χαράτσια και νέες ισοπεδωτικές πολιτικές .
        Στοχοποιούν τους εργαζόμενους και επιβάλλουν πολιτικές βγαλμένες από ολοκληρωτικά καθεστώτα, με το σπρώξιμο όλων των Συμβάσεων των ιδιωτικών υπαλλήλων προς τα κάτω και με την επιβολή του ενιαίου  μισθολογίου στον δημόσιο τομέα. Καταργούν και καταπατούν κάθε έννοια συλλογικού εργατικού δικαίου, οδηγούν τους εργαζόμενους στις ατομικές συμβάσεις και φυσικά κλείνουν τα μάτια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΕΔΩ…
         Τολμάνε και τα βάζουν με τους συλλογικούς αγώνες. Μας ζητούν να μην αγωνιζόμαστε, να μην αντιδράμε και φυσικά να μη μιλάμε. Για να υλοποιήσουν τα νοσηρά τους σχέδια και για να εμποδίσουν τη δυναμική της συλλογικότητας επιβάλουν επιστρατεύσεις απεργών ακόμα και ιδιωτικών επιχειρήσεων και νομοθετούν για αλλαγές στο απεργιακό καθεστώς.

Τους λέμε… ΩΣ ΕΔΩ!
           Και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να πειράξουν το μέλλον των παιδιών μας. Να μην θυσιάσουν τους κόπους και τα όνειρα τους στο όνομα των περικοπών. Να πάρουν πίσω τα «μπακαλίστικα » σχέδια τους και να μην μετακινήσουν φοιτητές σε άλλες πόλεις και σε άλλες σχολές.
Τους λέμε…
          Να στραφούν στα αληθινά προβλήματα που οδηγούν στην ύφεση και να εξαντλήσουν τη σκληρή πολιτική τους για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και του λαθρεμπορίου.
           Να σπάσει επιτέλους η «Oμερτά» και να βάλουν τέλος στην ανομία και την ασυλία των οικονομικά ισχυρών.
           Να τολμήσουν να σηκώσουν το κεφάλι απέναντι στους αδηφάγους Τροικανούς και ψεύτες του ΔΝΤ.
           Όλοι Μαζί Μπορούμε, Κανείς Μόνος του!
          Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι ενώνουμε τη δύναμη μας και διεκδικούμε την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων.
           Διεκδικούμε το δικαίωμα στη δουλειά με σεβασμό στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
           Διεκδικούμε «Μνημόνιο» απασχόλησης και όχι ανεργίας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
          Τα περιθώρια ανοχής τελείωσαν. Η προσπάθεια εξόντωσης μας δεν πρέπει να συνεχιστεί. Δεν θα τους αφήσουμε να συνεχιστεί. Η επίθεση στις ζωές μας πρέπει να σταματήσει ΣΗΜΕΡΑ. Πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ. 
           ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
          Να συστρατευτούμε σε έναν κοινό αγώνα, ώστε να επιβάλλουμε εμείς τις λύσεις.Να απαιτήσουμε και να κερδίσουμε την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τη μείωση των τιμών.
          Να πάρουν μέτρα πραγματικής ανάπτυξης που θα ενισχύουν τους εργαζόμενους, θα δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας και θα υπερασπίζονται τους ασφαλισμένους και τα κεκτημένα τους.

          Τα Συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, όλοι μαζί, ενωμένοι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες μας απέναντι στις υφεσιακές, αδιέξοδες και αντιαναπτυξιακές Κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων.

         Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διεκδικούμε και να μαχόμαστε για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για το αυτονόητο δικαίωμα στην πρόσβαση στην εργασία για όλους!
          Όλοι Μαζί συνεχίζουμε και κάνουμε πιο ισχυρή τη Δύναμη μας για να επιβάλλουμε το δίκιο μας.
           Καλή Δύναμη και Καλούς Αγώνες!