Περιφερειακή Σύσκεψη της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη- ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ- ΕΚΘ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, ΩΡΑ: 10:30 «Ο Μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει- Αυξήστε τους μισθούς»

Περιφερειακή Σύσκεψη της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη- ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ- ΕΚΘ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, ΩΡΑ: 10:30 «Ο Μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει- Αυξήστε τους μισθούς»

Κάλεσμα για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 με αίτημα την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, προστασία του κόσμου της μισθωτής εργασίας από το «τσουνάμι» της ακρίβειας, ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων απηύθυναν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ κατά την διάρκεια της Περιφερειακής Σύσκεψης της Μακεδονίας και της Θράκης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια από τις τέσσερις περιφερειακές συσκέψεις της ΓΣΕΕ σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει της απεργίας της 6ης Απριλίου 2022.

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα, τους άνεργους και τις άνεργες, τους νέους και τις νέες και τους συνταξιούχους της πόλης να συγκεντρωθούν στις 10:30 την Τετάρτη 6 Απριλίου στο χώρο μπροστά από το ΕΚΘ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Χάρης Κυπριανίδης αναφέρθηκε στο διακύβευμα της απεργιακής κινητοποίησης και τα δίκαια, όπως είπε, αιτήματα των εργαζομένων της μισθωτής εργασίας. Ζήτησε αύξηση του κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, να μην πληρώσουν κι αυτή την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι και να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι εργασίας, καθώς τα εργατικά ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο.

«Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα. Πρέπει να το γνωρίζουν και να τα διεκδικήσουν. Με την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία που θα δώσει νέα δυναμική στο συνδικαλιστικό κίνημα θα στείλουμε το μήνυμα» είπε ο κ. Κυπριανίδης αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην καμπάνια της ΓΣΕΕ προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αιτήματα των εργαζομένων. «Με την παρουσία όλων μας στην απεργία, ενισχύουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Ο Ευάγγελος Μουτάφης, οργανωτικός γραμματέας ΓΣΕΕ κατά την τοποθέτησή του καταδίκασε την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και δηλώνοντας πως τα ελληνικά συνδικάτα δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της μισθωτής εργασίας μετά από δέκα χρόνια μνημονίων, δυο χρόνια υγειονομικής κρίσης και τώρα, ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης σημείωσε πως το διάστημα 2015-2018 δεν υπήρξε καμία αύξηση του κατώτατου μισθού, το 2019 αύξηση της τάξης του 11% που μεσοσταθμικά αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 2%, το 2020 καμία αύξηση, το 2021 υπήρξε εξαγγελία για αύξηση 2% από το 2022 και το 2022 δεύτερη αύξηση την 1η Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Μουτάφη είναι «δυσανάλογες και καθαρά ταξικές οι επιπτώσεις της ακρίβειας στα λαϊκά εισοδήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο αίτημα της ΓΣΕΕ είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με άμεση επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, ώστε ο κατώτατος μισθός να ανέλθει άμεσα στα 800 ευρώ, που είναι το 60% του διάμεσου μισθού, το κατώτατο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Παράλληλα, ο κ. Μουτάφης είπε πως «επί δώδεκα συνεχόμενα χρόνια ο κόσμος της μισθωτής εργασίας συνεχώς χάνει». Αίτημα της ΓΣΕΕ είναι μεταξύ άλλων η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας, άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για όσο διαρκεί η κρίση και άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

«Είμαστε ο κινητήριος μοχλός, η παραγωγική τάξη. Να διεκδικήσουμε αυτό που ανήκει στους εργαζόμενους, την ελληνική οικογένεια και τη μεσαία τάξη» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚΘ και μέλος της διοίκησης ΓΣΕΕ, Δημήτρης Μπρούσας απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία.

Για αγώνα για τα αυτονόητα: για αξιοπρεπείς μισθούς, το δικαίωμα στη ζωή και δικαίωμα στη δουλειά μίλησε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος σημειώνοντας πως «να σωθεί η οικονομία αλλά όχι σε βάρος μας, σε βάρος των εργαζομένων».

«Θα πρέπει η απεργία να έχει αποτέλεσμα. Να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο. Αυτό που έρχεται είναι Αρμαγεδδών» σχολίασε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας ΓΣΕΕ, Θάνος Βασιλόπουλος.

Σημειώνεται πως στην σύσκεψη τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και της Θράκης.