87 χρόνια από το Μάη του 1936

87 χρόνια από το Μάη του 1936

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τα Σωματεία της δύναμής του τιμούν τα γεγονότα και τους αγωνιστές του Μάη του ’36 με εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων την Τρίτη 9 Μαΐου 2023 στις 10:30 το πρωί στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά από το κτίριο του Ε.Κ.Θ.

87 χρόνια μετά, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη και τους αγώνες των νεκρών εργατών, εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις τραγικές ημέρες του Μαΐου του 1936 και συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη.

Γεγονότα που γράφτηκαν με αίμα στις σελίδες της ιστορίας του Εργατικού Κινήματος ολόκληρης της χώρας.

Ο Μάης του ’36, το «ελληνικό Σικάγο», με αφορμή την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη και τη στήριξη όλων των επαγγελματικών κλάδων της πόλης, εξελίχθηκε σε λαϊκή εξέγερση. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και διεκδικώντας βασικά εργασιακά δικαιώματα, βελτίωση των άθλιων συνθηκών εργασίας, καλύτερες οικονομικές απολαβές, καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Στις 9 Μαΐου 1936 ξεκίνησε γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη με την χωροφυλακή να εμποδίζει τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το Διοικητήριο. Είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις τις προηγούμενες ημέρες σε όλη τη χώρα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, όπου το συνδικάτο των αυτοκινητιστών είχε στήσει οδόφραγμα και η χωροφυλακή απάντησε με πυροβολισμούς. Σκοτώθηκε ο Τάσος Τούσης. Ο νεκρός μεταφέρθηκε πάνω σε μια πόρτα από διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς το Διοικητήριο και οι ταραχές γενικεύτηκαν με την συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνά τις 350.000 κόσμου. Ο απολογισμός εκείνης της ημέρας ήταν 12 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες.

87 χρόνια μετά οι αγώνες για δικαιώματα και διεκδικήσεις συνεχίζονται και παραμένουν επίκαιροι. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ένα Παρόν και ένα Μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή επισφάλεια και ανισότητες.

Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας! Δεν ξεχνάμε τους αγώνες του Εργατικού Κινήματος!

 

Τιμή και Δόξα για τους αγωνιστές του Μάη του ’36

 

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.