ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΓΙΑ Ο.Λ.Θ. ΑΕ
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν γενική απεργία την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν τη νέα κυβέρνηση να συμφωνεί με την πώληση σε ιδιώτη του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης το Ε.Κ.Θ. την τελευταία δεκαετία έχει καταστήσει σαφές, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις, συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες, φορείς και βουλευτές, πως διαφωνεί με την ιδιωτικοποίησή του και επιθυμεί την αξιοποίησή του προς όφελος των εργαζομένων, του κράτους, των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της ίδιας της πόλης.
Η ΟΛΘ Α.Ε. απέδειξε σε καιρούς κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας πως είναι μια από τις λίγες εταιρίες του δημοσίου στα ταμεία της οποίας εισέρεαν χρήματα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Τα συνολικά έσοδα για το 2014 άγγιξαν τα 29.424.347 ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 25,16% συγκριτικά με το 2013, ενώ το ίδιο το Λιμάνι τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις μεταφορές εμπορευμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Βαλκανική ενδοχώρα.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν περίτρανα πως η ΟΛΘ Α.Ε. είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση για το κράτος. Για την πόλη δε, και τους πολίτες της τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς αποτελεί έναν σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα. Η πώληση του 51% των μετοχών της εταιρίας, όπως θέλουν τα πρόσφατα δημοσιεύματα, που η νέα κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει, θα δημιουργήσει πανίσχυρο ιδιωτικό μονοπώλιο  στο οποίο και παραδίδει  σημαντική δημόσια εξουσία. Ξεπούλημα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης σημαίνει εκχώρηση του ρόλου σε θέματα: εθνικής ασφάλειας, εξυπηρέτησης ακτοπλοΐας, εξυπηρέτησης της εθνικής οικονομίας και του κάθε χρήστη, ανταγωνισμού,  χρεώσεων & τιμολογιακής πολιτικής, προστασίας  περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης και τέλος, συνεργιών  με τις  συνδεδεμένες  πόλεις και την περιφέρεια.
Οι εργαζόμενοι του Λιμανιού, το Ε.Κ.Θ., οι φορείς, οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης και οι πολίτες έχουν καταστήσει σαφές μέσα από τις κινητοποιήσεις τους πως είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης του δεύτερου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Καλούμε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει, διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα, τη στάση της απέναντι στο Λιμάνι, τους εργαζόμενούς του και την πόλη. Πρέπει οι κυβερνώντες να απαντήσουν εάν θα παραμείνει δημόσια η εταιρία, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά ή θα υποκύψει στις πιέσεις των… θεσμών που επιθυμούν ιδιωτικοποιήσεις;
Το ΕΚΘ στέκεται έμπρακτα και αγωνιστικά δίπλα στους εργαζόμενους του ΟΛΘ, για τη δημιουργία ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών   και  δηλώνει  ότι θα συνεχίσει τον αγώνα εξαντλώντας όλα τα μέσα, αγωνιστικά, συνδικαλιστικά  και νομικά.
ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ! Όλοι οι εργαζόμενοι συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις δίκαιες κινητοποιήσεις και τον αγώνα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και των Συλλόγων και Σωματείων Εργαζομένων στον ΟΛΘ. Δίνουμε το παρών στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 π.μ. στο Λευκό Πύργο!
 
 

 

                                                    Για τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ε.Κ.Θ

 

                                      Ο Πρόεδρος               Ο Αν.Γραμματέας

                                Π. Τσαραμπουλίδης            Α. Αραμπατζής