Μέσα σε συνθήκες ακήρυχτου πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο, σταθερά αυξανόμενης απώλειας ζωών και ραγδαίας πληθυσμιακής προσβολής από τον κορωνοϊό, τίθενται σε εφαρμογή, με καθημερινό καταιγισμό νομοθετημάτων, μέτρα έκτακτης ανάγκης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, επιβάλλονται εκτεταμένοι περιορισμοί θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Με νωπό και βαθύ ακόμα το τραύμα των μνημονιακών μέτρων σε βάρος του κόσμου της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να «βάλουν πλάτη» και να υποστούν δυσανάλογες θυσίες από τα έκτακτα μέτρα, τα οποία οφείλουν να αφορούν κατά ίσο τρόπο όλους.
Ως ΓΣΕΕ, την τελευταία δεκαετία, σε καθημερινή βάση υπενθυμίζουμε στις Κυβερνήσεις -και στην παρούσα- τη θεμελιώδη αρχή ότι οι περιορισμοί στα εργατικά δικαιώματα, ειδικά όταν επιβάλλονται σε κατάσταση ανάγκης, οφείλουν να αποτελούν κατ’ εξαίρεση μέτρο, να είναι περιορισμένης διάρκειας και να συνοδεύονται από κατάλληλες και επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία των όρων διαβίωσης των εργαζομένων.
Η υποχρέωση προστασίας της ανθρώπινης ζωής επιβάλλει στο Κράτος να λειτουργεί με ισονομία και να είναι αμείλικτο σε κάθε φαινόμενο οικονομικής και θεσμικής κερδοσκοπίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να «επιστρατεύσει» τα δημόσια οικονομικά προς όφελος όλων, χωρίς εξαιρέσεις. Οι κερκόπορτες επιμερισμού του δημοσιονομικού κόστους από τις αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που σταματούν να εργάζονται, μέσω της επαναφοράς και παράλληλα της επέκτασης του διευθυντικού δικαιώματος επιβολής εργασιακών ευελιξιών σε όσες επιχειρήσεις δεν έχει απαγορευθεί η λειτουργία, με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε αυτοματισμούς και τελικά χάος, οικονομικό και κοινωνικό, το οποίο δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί.
Εργοδοτική αυθαιρεσία, αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, μαζί με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και χορήγηση στους εργαζόμενους μέτρων ατομικής προστασίας για τις μετακινήσεις τους, συνθέτουν ήδη ένα σύνθετο «υπερόπλο» για τη διακινδύνευση του πληθυσμού της χώρας, αλλά και την επέκταση της κερδοσκοπίας.
Η ΓΣΕΕ και το οργανωμένο δημοκρατικό συνδικαλιστικό Κίνημα είναι σε εγρήγορση σε όλη την επικράτεια για την αντιμετώπιση των εργοδοτικών και καταναλωτικών σαρκοφάγων.
Με την Πλατφόρμα ΑΝΤΙ-COVID-19 να είναι σε πλήρη λειτουργία, δίνουμε απαντήσεις και παρεμβαίνουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο στα ερωτήματα και τις καταγγελίες των εργαζομένων, τους οποίους καλούμε να μπαίνουν στη σελίδα μας, να ενημερώνονται και να μας αναφέρουν κάθε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Θα πρέπει οι συνάδελφοί μας να γνωρίζουν ότι η ανωνυμία τους προστατεύεται από τη ΓΣΕΕ και το τριτοβάθμιο όργανο απλώνει ομπρέλα προστασίας σε καθέναν και καθεμιά που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον εργασιακό του χώρο.
Προσωπικά ζητώ από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να συνεχίσουν να στέλνουν τις καταγγελίες τους για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τις παραβατικές επιχειρήσεις. Ας είναι βέβαια κάποια εργοδοτικά αρπακτικά ότι έχουμε τη δύναμη να ενημερώσουμε όχι μόνο τις ελεγκτικές αρχές αλλά και όλον τον κόσμο για τις πρακτικές τους, σε συνεργασία με την Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), το καταναλωτικό μας Κίνημα.
Οι συνάδελφοί και οι συναδέλφισσές μας θα πρέπει να ενημερώνονται και να παρακολουθούν τα στοιχεία της απασχόλησής και της ασφάλισής τους από τις αντίστοιχες πλατφόρμες του ΕΡΓΑΝΗ και του ΕΦΚΑ. Εκεί καταχωρείται κάθε μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση και εφόσον παρατηρούν μη συμφωνημένες μεταβολές να ενημερώνουν τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τα συνδικάτα.
Ως Συνομοσπονδία ζητούμε δημοσιότητα των στοιχείων του ΣΕΠΕ από την υποβολή καταγγελιών το διάστημα επιβολής των μέτρων έκτακτης ανάγκης. Ζητούμε επίσης από την Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η ταχύτητα διάδοσης των εξαγγελιών της οφείλει να θωρακίζεται από την ίδια ταχύτητα στην έκδοση νομοθετημάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα – πηγές εργοδοτικών αυθαιρεσιών είναι οι εξαγγελίες για τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που εμπίπτουν σε υποστηρικτικά οικονομικά μέτρα, ή οι εξαγγελίες για την άδεια ειδικού σκοπού σε γονείς παιδιών εκτός παιδικών σταθμών, ή η ενθάρρυνση της απασχόλησης εργατών γης –κατά το μεγαλύτερο μέρος αλλοδαπών-, χωρίς να έχουν ακολουθηθεί από την απαιτούμενη νομοθέτηση. Ζητούμε άμεσα μέτρα υποστήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και ιδιαίτερα μέτρα διαφάνειας και ελέγχων στις τιμές των αγαθών, με σκοπό την προστασία του βιοτικού επιπέδου.
Επιβάλλεται η Κυβέρνηση να εκδώσει ακριβή λίστα των κλάδων στους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν και στις οποίες ρητά να απαγορευτούν όχι μόνο οι απολύσεις, αλλά και η επιβολή ευελιξιών.
Δεδομένη είναι και κατηγορηματική μας αντίθεση στην κυβερνητική ρύθμιση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες για διάστημα έξι μηνών να απασχολούν το 50% των εργαζομένων, για δύο εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας φυσικά το μισό μισθό. Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά μέτρα, λόγω της έκτακτης περιόδου που διανύουμε προσδιορίζεται η ισχύς τους για ένα με ενάμιση μήνα και δίνεται παράταση αν χρειαστεί, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει εξάμηνη διάρκεια γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μακροχρόνια ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και σε μισθούς πείνας. Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να αποσύρει εδώ και τώρα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο ώστε να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία των εργαζομένων και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε εμπράκτως αποδείξει ότι στηρίζουμε την προσπάθεια να περάσουμε αυτή τη δυσκολία, όχι όμως και τη χρησιμοποίηση της κρίσης για ανατροπές και εξυπηρέτηση εργοδοτών μονοσήμαντα.
Είναι επικίνδυνο όπλο η εργασιακή ευελιξία στα χέρια των επιτήδειων εργοδοτών και κερδοσκόπων. Αυτή την κρίσιμη περίοδο που οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας δε θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και ρυθμίσεις.