ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΘ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Καθημερινά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές! Μόνο που το έργο είναι δράμα! Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου σε μια προσπάθεια να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Χιλιάδες άνθρωποι με έναν σάκο στην πλάτη και τα παιδιά τους στην αγκαλιά αφήνουν τη φρίκη του πολέμου και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής παίρνουν την μεγάλη απόφαση να βρεθούν στην Ευρώπη για να έχουν μια καλύτερη τύχη!

Η Ευρώπη ωστόσο φαίνεται πως δεν τους ακούει! Και όσο οι ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν να μην έχουν ευήκοα ώτα όλο και περισσότεροι πρόσφυγες θα χάνουν τη ζωή τους στις παγωμένες θάλασσες ή περιμένοντας στα σύνορα των κρατών σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς μέσα στη βαρυχειμωνιά.

Αλήθεια, ποιους εξυπηρετεί αυτή η κρίση; Ποιοι θέλουν το Αιγαίο μια θάλασσα νεκρών; Αυτή είναι η Ευρώπη του Πολιτισμού, της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης, όπως θέλουν να ισχυρίζονται οι ηγέτες των κρατών μελών της; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άλλη μια φορά επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη στους ανθρώπους που βλέπουν τη «γηραιά ήπειρο» ως τη Γη της επαγγελίας, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η ΕΕ τους αναγνωρίζει ως «πρόσφυγες».

Κανένας μας δεν θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για την εικόνα αυτή. Οι μόνοι που χαμογελούν και κλείνουν το μάτι σε αυτές τις πολιτικές είναι οι δουλέμποροι και οι μαυραγορίτες.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και πρέπει να τους ακούσουμε. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης το περασμένο Σαββατοκύριακο πέρασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ενώ όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τον Ιανουάριο του 2015 περισσότεροι από 700.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να έρθουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί τους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και της κατάστασης, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ζητούμε ξεκάθαρα από την ΕΕ και από όλες τις χώρες του κόσμου να επιτρέπουν στους πρόσφυγες να πηγαίνουν απευθείας στις χώρες επιλογής τους.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, όπως αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των προσφύγων προσφέροντας τους ό,τι μπορούν και δείχνοντας έμπρακτα ότι η ανθρωπιά δεν  επηρεάζεται από την κρίση!

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ