8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
    
     Η διοίκηση και η Γραμματεία Γυναικών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης απευθύνουν αγωνιστικό χαιρετισμό σ’ όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες που ακόμα παραπάνω από ενάμισι αιώνα μετά από την εξέγερση των ραπτεργατριών και υφαντριών στη Νέα Υόρκη σηκώνουν τα βάρη του πολλαπλού τους ρόλου στην κοινωνία.

     Στις 8 Μάρτη οι γυναίκες «γιορτάζουν» και θυμούνται ότι στις 8 Μάρτη 1857 οι ραπτεργάτριες και υφάντριες της Νέας Υόρκης βγήκαν δυναμικά στους δρόμους διεκδικώντας ανθρώπινους όρους εργασίας και καλύτερο μεροκάματο, βροντοφωνάζοντας το πρώτο οργανωμένο όχι στον αυταρχισμό και την εκμετάλλευση.

     Ο ξεσηκωμός εκείνος στάθηκε ορόσημο και αφετηρία των αγώνων των γυναικών και των εργαζομένων όλου του κόσμου, για ισοτιμία, συμμετοχή στην παραγωγή, κοινωνική καταξίωση, για τη Δημοκρατία, Ελευθερία, Ειρήνη.

     Εκατόν πενήντα τρία χρόνια μετά οι γυναίκες, εξακολουθούν σε συνθήκες που υποτίθεται ότι έχει εξασφαλιστεί η αρχή της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών να σηκώνουν το βάρος του πολλαπλού τους ρόλου.

     Σήμερα μετά τους αντιασφαλιστικούς νόμους για την θέση της εργαζόμενης γυναίκας, μητέρας ή της υποψήφιας μητέρας, είναι αυτές που από τις πρώτες εξαναγκάζονται να αποδεχτούν ελαστικές, επισφαλείς και κακοπληρωμένες δουλειές, που χάνουν τη δουλειά τους για να φροντίσουν τα παιδιά και την οικογένεια τους.

     Μετά τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αποδομείται το κοινωνικό κράτος και τα βάρη καλούνται να πληρώσουν και πάλι πρώτ’ απ’  όλα οι γυναίκες εργαζόμενες.

     Η διοίκηση του ΕΚΘ καλεί τις εργαζόμενες και τις άνεργες γυναίκες να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων, μαζί με τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την περιφρούρηση των κεκτημένων, την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας των φύλων, την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους εργαζόμενους.

     Τις καλεί να πάρουν μαζικά μέρος και να δώσουν το δικό τους στίγμα στην Γενική Απεργία την Πέμπτη 11 Μάρτη και στην απεργιακή συγκέντρωση ώρα 10.30 μπροστά στο ΕΚΘ.


 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ