Ιστορική δικαστική απόφαση για τους εργαζόμενους στο Μετρό Θεσσαλονίκης

           Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία έκρινε νόμιμη την απεργία των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ  έκρινε ότι η εφαρμογή της Π.Υ.Σ.  6/ 28.2.2012, είναι αντισυνταγματική και συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος.
           Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, που επί 5 εβδομάδες και με τη συμπαράσταση του ΕΚΘ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και δικαστικές διαμάχες με τους υπεύθυνους του έργου, ζητώντας την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο έργο.
          Το δικαστήριο έκρινε πως οι  μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες που κλήθηκαν να εργαστούν με τον εξευτελιστικό μισθό των 460€, συνιστούν εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του, ενώ η εφαρμογή της Π.Υ.Σ. σε μικρή μερίδα εργαζομένων παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις.
          Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι οι απολύσεις και επαναπροσλήψεις των 30 εργαζομένων έγιναν προσχηματικά για να μπορέσει η εταιρεία να επιβάλει μειώσεις των μισθών, ενώ αβάσιμοι αποδείχθηκαν και οι ισχυρισμοί της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. πως για τις καθυστερήσεις του έργου, ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι απεργίες που πραγματοποιούν.
          Η δικαστική αυτή απόφαση βάζει φρένο στις αντεργατικές πολιτικές των εργοδοτών και δικαιώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους του  ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, αλλά το σύνολο των εργαζομένων που βλέπει πίσω από υπουργικές αποφάσεις και πράξεις, να καταπατούνται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα τους δικαιώματα.
                                                                                                                                                                      
                                               ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του Ε.Κ.Θ