Εκδήλωση – Ενημέρωση του Ε.Κ.Θ.& του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , για το σχέδιο του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
την Πέμπτη 18/12/2014 στις 7:30μ.μ.

    Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι το εργαλείο για την απονομή δικαιοσύνης στους εργαζόμενους και στους πολίτες. Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας  που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, όχι μόνο ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ισχυρούς, αλλά επιπλέον στην πραγματικότητα καταργεί κάθε δυνατότητα των οικονομικά ασθενέστερων να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, με τη μέθοδο της διόγκωσης των εξόδων και δαπανών για τη διεξαγωγή της δίκης.

 
Επιπλέον εκτοπίζεται η κατά προτεραιότητα πληρωμή των μισθών των εργαζομένων όταν γίνονται πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων των εργοδοτών. Κι αυτή τη φορά ο εκτοπισμός γίνεται με ένα και μοναδικό σκοπό: να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των τραπεζών.
 
Η αρχή βέβαια είχε γίνει το 2013 όταν το ΦΠΑ του Δημοσίου τοποθετήθηκε πάνω από τις απαιτήσεις  των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ κλπ), αλλά τότε η αιτιολογία του νομοθέτη ήταν η προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
 
Οι τροποποιήσεις του νέου κώδικα πλήττουν το σύνολο των πολιτών και δημιουργούν κοινωνική σύγχυση την ώρα μάλιστα που γίνεται γνωστό πως οι 3 από τους συντάκτες του νέου νομοσχεδίου είναι οι νομικοί σύμβουλοι τριών τραπεζών!
Ρωτάμε ευθέως την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης :
    Ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον που εξυπηρετείται από την κατάργηση της προτεραιότητας πληρωμής ακόμη και των απαιτήσεων του Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων, των εργαζομένων
    Από ποιον πήραν το δικαίωμα να βάλουν τα συμφέροντα των Τραπεζών πάνω από τα συμφέροντα του Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των εργαζομένων;
    Θα δώσουν και στους εργαζόμενους και σε όλους τους υπόλοιπους Έλληνες τα προνόμια που έχουν οι Τράπεζες
    Με ποιον τρόπο θα καλυφθεί η απώλεια των εσόδων του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων από τις νέες ρυθμίσεις; (σημειώνουμε ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπεται ανυπολόγιστη απώλεια εσόδων για το Δημόσιο από την τυχόν εφαρμογή του νόμου).
    Μήπως με νέους φόρους σε βάρος των πολλών και των φτωχότερων και υπέρ των λίγων και πλουσιότερων;
    Γιατί δίνουν το δικαίωμα να γίνονται πολλαπλές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί της περιουσίας των πολιτών;
    Μήπως προετοιμάζουν το έδαφος για νέες επιθέσεις εναντίον μας
    Γιατί καταργούν την εξέταση των μαρτύρων ενώπιον του Δικαστή;
    Γιατί η εκτίμηση των ακινήτων που θα βγαίνουν στο σφυρί, θα γίνεται πλέον στην «εμπορική» αξία τους (που ως γνωστό στην περίοδο της κρίσης είναι ελάχιστη) και όχι στην αντικειμενική, όπως μέχρι τώρα συνέβαινε; (Δηλαδή ενώ όλοι φορολογούμαστε στην αντικειμενική αξία, όταν κάποιος οφείλει, τότε το σπίτι του θα βγαίνει στο σφυρί στην κατώτερη «εμπορική» αξία !!!)
 
Εμείς τις απαντήσεις τις ξέρουμε καλά, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι 3 απ’ αυτούς που συνέταξαν το νέο νομοσχέδιο είναι οι νομικοί σύμβουλοι τριών Τραπεζών !!!
 
Όσοι πιστεύουν ότι δεν τους αφορούν οι τροποποιήσεις, εάν διαβάσουν τις αλλαγές, θα διαπιστώσουν ότι επιχειρείται κατά μέτωπο επίθεση σε βάρος όλων μας.
Όσοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να αντιδράσουμε ή ότι οι αντιδράσεις μας δεν έχουν νόημα διότι «δε βγαίνει τίποτα» κάνουν λάθος, γιατί η εμπειρία έχει αποδείξει πως η καθολική και συντονισμένη αντίδραση έχει αποτέλεσμα ΚΑΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΘΕΙ.
Ο Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα βρεθεί στο επίκεντρο εκδήλωσης – ενημέρωσης που πραγματοποιούν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19:30 στην αίθουσα "Αβραάμ Μπεναρόγια" με κεντρικούς ομιλητές τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Βαλεργάκη και τον Νομικό Σύμβουλο του Ε.Κ.Θ., Ηλία Σαρακενίδη.
Η ενημέρωση είναι το "όπλο" μας απέναντι στη κατά μέτωπο επίθεση που επιχειρείται σε βάρος όλων μας.


                                                         H ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ε.Κ.Θ