ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

          Εξόχως αρνητικό παράδειγμα λειτουργίας των επιχειρήσεων στη χώρα μας αποτελεί ο ξενοδοχειακός τομέας. Παρά τη δραστική μείωση του Φ.Π.Α στα τουριστικά καταλύματα, την ανάληψη από το ίδιο το κράτος μεγάλου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για τους εργαζόμενους τους μέσω ΟΑΕΔ, τη μείωση κατά 15% των μισθών και τη συρρίκνωση των επιδομάτων που είχαν ως αποτέλεσμα οι μισθολογικές μειώσεις να ξεπεράσουν ακόμα και το 19% και παρόλο που η πληρότητα χαρακτηρίζεται ακόμα και από τους ίδιους τους ξενοδόχους ικανοποιητική, πολλοί από αυτούς συνεχίζουν να αφήνουν επί μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, σε ένα κράτος που δείχνει παροιμιώδη αδιαφορία.
          Ακόμα και σήμερα που οι ξενοδόχοι δεν δουλεύουν ελλειμματικά, απλώς παρουσίασαν μείωση στα κέρδη τους, αποτελεί γρίφο για γερούς λύτες η απάντηση στο ΓΙΑΤΙ όταν έχουν μεγάλα κέρδη δεν τα μοιράζονται με τους εργαζόμενους τους, ενώ αντίθετα, στη μείωση των κερδών προχωρούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
          Χαρακτηριστικό δε των προθέσεων τους απέναντι στους εργαζόμενους του κλάδου των ξενοδοχοϋπαλλήλων αποτελεί και το «κόψιμο» του ιστορικού επιδόματος της Έκθεσης (από το 1966) των 100ευρώ που λάμβαναν για όλες τις εκθέσεις οι υπάλληλοι.
          Επειδή οι ξενοδόχοι αποτελούν το πιο κραυγαλέο παράδειγμα εκμετάλλευσης της κρίσης, καλούμε το κράτος να αναλάβει ΤΩΡΑ τις ευθύνες του, τον ΟΑΕΔ να επανεξετάσει όλα τα προνόμια των ξενοδόχων και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.
         
                                       H Διοίκηση του Ε.Κ.Θ