Την παρέμβαση της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού κ.Γ.Παπανδρέου, ώστε η ΕΛ.Β.Ο να μην αποτελέσει τον επόμενο κρίκο της αλυσίδας της αποβιομηχάνισης στη Β.Ελλάδα, και, να συνεχίσει απρόσκοπτα της λειτουργία της, ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς : Τον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
Κοινοποίηση :
Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ.Παπακωνσταντίνου
Υπουργό Εθν.Άμυνας, κ. Ευ.Βενιζέλο
Υπουργό Περ.Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ.Μ.Χρυσοχοϊδη
Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδη
Αν. Υπουργό Εθν. Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτη


Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας είναι γνωστό ότι η ΕΛΒΟ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ) βρίσκεται στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, απασχολεί σήμερα 500 εργαζόμενους, εξειδικευμένο προσωπικό (από 1200 που απασχολούσε τη δεκαετία του 2000), διαθέτει πλήρες σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις και μπορεί να κατασκευάσει παντός τύπου φορτηγά, τεθωρακισμένα οχήματα, jeep και λεωφορεία.
 
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που σας έχει καταθέσει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΒΟ Θεσσαλονίκης, η εταιρεία διαθέτει σημαντική τεχνολογία και συνεργάζεται με 600 περίπου κατασκευαστικές μικροεπιχειρήσεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Στα 38 χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας της κύριος πελάτης της ήταν το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας καθώς και Οργανισμοί Αστικών Συγκοινωνιών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κ. α.

Σήμερα η ΕΛΒΟ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που απειλούν την συνέχιση της ύπαρξης της. Η παντελής έλλειψη αναθέσεων προγραμμάτων την τελευταία πενταετία, η καθυστέρηση πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο και η απροθυμία των Τραπεζών για περαιτέρω δανεισμό με εγγύηση του Δημοσίου δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να παραχθούν και αυτές οι υπάρχουσες παραγγελίες.

Ενώ η διοίκηση της εταιρείας από τον Ιούνιο του 2010 (παραίτηση Ομίλου Μυτιληναίου) ασκείται από το Δημόσιο, μέχρι σήμερα καταγράφεται παντελής έλλειψη συνεννόησης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Άμυνας με αποτέλεσμα να προκύψει η αδυναμία πληρωμών υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους προμηθευτές και το προσωπικό της εταιρείας.
Η κατάσταση που επικρατεί επιφέρει καθημερινά πλήρη απαξίωση της εταιρείας και εκμηδενισμό της αξίας της.

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι α) αν η ΕΛΒΟ θεωρείται αναγκαία ως κρατική εγχώρια αμυντική Βιομηχανία που υποστηρίζει τις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε τροχαίο υλικό και που μπορεί να διασφαλίσει αυτονομία σε περίοδο κρίσης, ή β) ζητούμενο είναι να πουληθεί έναντι εξευτελιστικού τιμήματος και χωρίς όρους σε τρίτους που αποσκοπούν να την χρησιμοποιήσουν ως δούρειο ίππο για νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ
Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλα κλειστά εργοστάσια – άλλους άνεργους, τη στιγμή μάλιστα που στη Θεσσαλονίκη άλλες 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος, χωρίς να υπολογίζονται οι μικρές επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα που κλείνουν καθημερινά και έχουν εκτινάξει την ανεργία στο 25%.

Ο εκφυλισμός, η απαξίωση μιας παραγωγικής μονάδας όπως η ΕΛΒΟ εξυπηρετεί μόνο τους ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ και τους ΜΕΤΑΠΡΑΤΕΣ.

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι φορείς της πόλης, ζητούν την άμεση παρέμβαση σας ώστε η ΕΛΒΟ που για χρόνια αποτελούσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης και της οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της όταν μάλιστα η κυβέρνηση επικαλείται την επιτακτική ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας.

Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ
Ο Πρόεδρος                                             Ο Γ.Γραμματέας

                           Π.Τσαραμπουλίδης                                     Σ.Ζαριανόπουλος