Η αντιμετώπιση του θέματος νομιμοποίησης των μεταναστών, η ένταξη τους στην κοινωνία, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία – την υγεία – την κοινωνική ασφάλιση –την παιδεία, αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο για τη χώρας μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
     Δεν μπορεί η βία και η καταστολή να αποτελούν τρόπους επίλυσης του μεταναστευτικού ζητήματος, ούτε μπορεί η αντιμετώπιση να μετατραπεί σε πεδίο αναμετρήσεων μεταξύ των εργαζομένων και των μεταναστών.
     Στο πνεύμα αυτό προσπάθησε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσει το ζήτημα που προέκυψε με τους 50 μετανάστες που από τις 23 Ιανουαρίου εγκαταστάθηκαν στον 7ο όροφο του κτιρίου του Ε.Κ.Θ και από τις 25 Ιανουαρίου ξεκίνησαν απεργία πείνας με αίτημα την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών-στριών, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες εργαζόμενους και μετανάστες.
     Στην επιστολή του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης που ζητούσε οι 50 μετανάστες να «φιλοξενηθούν» στο κτίριο του Ε.Κ.Θ η διοίκηση του απάντησε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος γιατί δεν καλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες και προϋποθέσεις (τουαλέτες, στενότητα χώρου, μπάνια κ.λ.π).
Παρ’ όλα αυτά οι 50 μετανάστες και η επιτροπή αλληλεγγύης εγκαταστάθηκαν στο χώρο και ξεκίνησαν την απεργία πείνας.
     Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Θεωρούμε ότι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται χρόνια στη χώρα μας θα πρέπει να κατοχυρώνονται με τα απαιτούμενα έγγραφα να ασφαλίζονται, να έχουνε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζόμενους.
     Από τη στιγμή που ζουν και εργάζονται στη χώρα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί να υπάρχουν διαφορετικά «μέτρα και σταθμά».
     Μια τέτοιου είδους πολιτική με «φράκτες και στρατόπεδα συγκέντρωσης» όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά εντείνει φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, καθιστά τον οικονομικό μετανάστη «υπαίτιο και φταίχτη» της κατάστασης που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες εργαζόμενοι.
     Η διοίκηση του Ε.Κ.Θ καλεί την Πολιτεία να σταματήσει να «πετάει το μπαλάκι» στους κοινωνικούς φορείς και με ευθύνη να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα.
     Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και υπεύθυνα να βρει λύσεις στο ζήτημα πριν υπάρξουν εξελίξεις (σοβαρή επιδείνωση της υγείας των απεργών πείνας) που θα δημιουργήσουν επικίνδυνα φαινόμενα μέσα στην κοινωνία της πόλης μας.


 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ