ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Να αποσυρθεί το διχαστικό δημοψήφισμα – «ΝΑΙ» στην Ευρώπη!

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αντίθεσή της στο… διχασμό της ελληνικής κοινωνίας που επιτυγχάνεται τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος από τον Πρωθυπουργό.

Αλήθεια, τι ζητά η Κυβέρνηση μέσω του δημοψηφίσματος της Κυριακής; Ζητά από τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους να πάρουν θέση κατά του μνημονίου των θεσμών και υπέρ του μνημονίου της Κυβέρνησης; Μνημόνια που συνεπάγονται νέα επώδυνα μέτρα και η διαφορά τους ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που και οι δυο πλευρές υιοθετούν μέτρα ύψους οκτώ και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ;

Η ελληνική κοινωνία ζει την απόλυτη εξαθλίωση! Συνταξιούχοι στοιβάζονται μπροστά από τις τράπεζες μήπως προλάβουν να πάρουν ένα μέρος της σύνταξής τους και αυτό με σειρά προτεραιότητας ή αλφαβητικά. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι περιμένουν με τις ώρες μπροστά από κάποιο ΑΤΜ αγωνιώντας μήπως προλάβουν να βγάλουν μόλις 60 ευρώ από τον μειωμένο μισθό τους για να πληρώσουν φόρους, ΕΝΦΙΑ και λοιπές υποχρεώσεις. Βιώνουμε την απόλυτη καταστροφή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μας ξημερώνει, πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και με ποιους όρους, με ποιο νόμισμα  και τι θα ακολουθήσει των capital controls.

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε πράγματα πρωτόγνωρα. Συγκεντρώσεις υπέρ του «ΝΑΙ» και υπέρ του «ΟΧΙ» με μοναδικά θύματα την ίδια την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες που αλληλοσπαράζονται και είναι έτοιμοι για έναν νέο "Εμφύλιο".

Το τελευταίο εξάμηνο με την αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων που όπως άπειρες φορές μας ενημέρωναν τελείωναν και την τελευταία εβδομάδα μας είπαν ότι μόλις άρχισαν, η οικονομία έχει «παγώσει». Η ανεργία στο νομό Θεσσαλονίκης αυξάνεται, επενδύσεις δεν έρχονται, επιχειρήσεις κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος, οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας μειώνονται, τα έργα υποδομής, όπως το ΜΕΤΡΟ, παραμένουν ανολοκλήρωτα. Αλήθεια, μπορεί η Κυβέρνηση να εγγυηθεί πως τα πράγματα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μείνουν ίδια; Μπορεί κανείς να εγγυηθεί πως δεν θα πάρουν κι άλλο την κάτω βόλτα, δεν θα διπλασιαστεί η ανεργία και δεν θα χαθούν επιπλέον θέσεις εργασίες;

Για ανάπτυξη ούτε λόγος…

Το δημοψήφισμα είναι ένα δημοκρατικό, συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο δικαίωμα του ελληνικού λαού. Αλλά πόση… δημοκρατία εμπεριέχει η επιλογή του ενός από το άλλο μνημόνιο και τι λύση δίνει για την επόμενη ημέρα;

 

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το διχαστικό και παραπλανητικό για τον ελληνικό λαό δημοψήφισμα, να επαναφέρει την ομαλότητα στη χώρα, να εγγυηθεί τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, να δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει όσα προεκλογικά υποσχέθηκε!

 

Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να παίρνει πρωτοβουλίες υψηλότατου ρίσκου!

 

Ξεκαθαρίζουμε ότι για το Ε.Κ.Θ. είναι θέσεις αδιαπραγμάτευτες:

 

– Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ!

– ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ & ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ!

– ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ & ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΗ ΕΥΡΩΠΗ!

– Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

 

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει τις άφρονες και προκλητικές επιλογές της και την κυβέρνηση που νομίζει ότι όλα λύνονται με μαγικό ραβδί να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις που θα δρομολογήσουν καλύτερους όρους και συνθήκες για τους εργαζόμενους και την κοινωνία χωρίς πολώσεις και αντιπαλότητες με τη λογική και το αυτονόητο να πρυτανεύουν.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ