ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΡΓΑΤΙKΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΡΓΑΤΙKΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τα Προεδρεία των Εργατικών Κέντρων των νομών της Βόρειας Ελλάδας, παρουσία του οργανωτικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Ευάγγελου Μουτάφη, του εκπροσώπου τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καραγεωργόπουλου και του μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ Ανδρέα Στοϊμενίδη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε.Κ.Θ.

Στη σύσκεψη των Προεδρείων αποτυπώθηκε η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βόρεια Ελλάδα με την ανεργία να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές ακόμη και το 50%, με τους απλήρωτους εργαζόμενους, την ανασφάλιστη εργασία και τα λουκέτα να αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα των νομών.

Ενδεικτικά όπως ανέφεραν οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας η πραγματική ανεργία αγγίζει:

·        Στη Θεσσαλονίκη το 30,2%, με τον Πρόεδρο του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη να εκτιμά ότι λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο στο τέλος του 2015 θα φτάσει το 38%. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης των Προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, τα capital controls θα οδηγήσουν σε αύξηση του πανελλαδικού ποσοστού της ανεργίας κατά τέσσερις μονάδες.

·        Στα Γιαννιτσά το 50%, στη Φλώρινα το 35%, στη Δράμα το 50%, στην Κοζάνη το 35%, στη Χαλκιδική το 20%, στην Ημαθία το 35%, στην Πιερία το 50%, στην Έδεσσα το 40%, στην Καστοριά το 50% και στις Σέρρες το 43%.

Όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας τα στοιχεία της πραγματικής ανεργίας είναι μεγαλύτερα από αυτά που καταγράφει στις έρευνές της η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αφού η τελευταία προσμετρά ως εργαζόμενους ακόμα και αυτούς που εργάζονται έστω και δυο ώρες την εβδομάδα.

Τα Συνδικάτα στη σύσκεψη καθόρισαν τον συντονισμό δράσης τους στο πλαίσιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 12:00 στο ξενοδοχείο "IMPERIAL" (Αντιγονιδών 13) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και συνέντευξη Τύπου οπού και θα παρουσιαστούν τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης για την Ελληνική οικονομία και την απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015 εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων και της ΓΣΕΕ θα επισκεφτούν εργασιακούς χώρους του νομού Θεσσαλονίκης.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ