Ε.Κ.Θ.: «ΟΧΙ» στο νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων – Ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ

Ε.Κ.Θ.: «ΟΧΙ» στο νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων – Ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων και την καλεί να το αποσύρει. Εκφράζει τη στήριξή της στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των φοιτητριών και των φοιτητών όλης της χώρας, όπως επίσης και των πανεπιστημιακών αλλά και των εργαζομένων στα ΑΕΙ που εδώ και πολλές εβδομάδες βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, υπερασπιζόμενοι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του νομού Θεσσαλονίκης, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες των φοιτητών που διαμαρτύρονται ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθείται και ζητούν την απόσυρσή του. Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί τον κόσμο της μισθωτής εργασίας της πόλης να συμμετέχει στην τετράωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει ανήμερα της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» αντί να ενισχύει σημαντικά τα δημόσια ΑΕΙ με το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν, ανοίγει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιτρέποντας σε κολέγια ή παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού να παρέχουν τίτλους σπουδών ισότιμους με εκείνους των δημόσιων πανεπιστημίων. Αποτέλεσμα; Να δημιουργηθούν απόφοιτοι πολλαπλών ταχυτήτων, να υποβαθμιστεί περαιτέρω το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και η ποιότητα των σπουδών και να γιγαντωθεί περισσότερο η ανισότητα.

Μέσα από μια διαβούλευση… fast track, την ώρα που σε μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να δοθεί χρόνος ώστε να κατατεθούν όλες οι απόψεις και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις των αρμοδίων, η κυβέρνηση επιχειρεί να βαφτίσει το ψάρι κρέας και υποστηρίζει πως με την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων το Δημόσιο Πανεπιστήμιο θα βγει κερδισμένο. Μόνο που η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Από την ψήφιση του νομοσχεδίου κερδισμένοι θα βγουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκείνοι που έχουν χρήματα να πληρώσουν για τις σπουδές τους. Σε αντίθεση οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα πανεπιστήμιά μας, το δυναμικό τους αλλά και οι φοιτητές τους που θα μετατραπούν αυτομάτως σε φοιτητές δεύτερης κατηγορίας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση, έστω και τώρα, την τελευταία αυτή στιγμή να αποσύρει το νομοσχέδιο που θα υποβαθμίσει κι άλλο τα δημόσια ΑΕΙ. Διεκδικούμε σημαντική ενίσχυση της χρηματοδότησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, πόρους για στέγαση και σίτιση των φοιτητών και των φοιτητριών, πτυχία με αναγνώριση και κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καλούμε την Πολιτεία να μην βάλει «ταφόπλακα» στα δημόσια ΑΕΙ που παρά την υποχρηματοδότηση και τις κρίσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει απολύτως την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα που δεν είναι ΝΠΔΔ και επιτάσσει την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά από δημόσια ΑΕΙ.

 

Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών!

Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου!

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην τετράωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου!

 

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.