Ε.Κ.Θ.: «Οι ανακοινώσεις για τον νέο κατώτατο μισθό είναι… κατώτερες των περιστάσεων»

Ε.Κ.Θ.: «Οι ανακοινώσεις για τον νέο κατώτατο μισθό είναι… κατώτερες των περιστάσεων»

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, που θα ισχύσει από 1η Απριλίου 2023.

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δεν εισάκουσε την πρόταση της ΓΣΕΕ και οι ανακοινώσεις δια στόματος του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων αφήνουν ανικανοποίητους τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την «πολυδιαφημιζόμενη» (από την ίδια) αύξηση του κατώτατου μισθού που από τις αρχές του επόμενου μήνα διαμορφώνεται στα 780 ευρώ. Αίτημα των εργαζομένων της χώρας και των σωματείων που διατυπώθηκε από τη ΓΣΕΕ ήταν η αύξηση στα 826 ευρώ, πρόταση σαφής και τεκμηριωμένη, αφού αντιστοιχεί με το 60% του διάμεσου μισθού συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό.

Όπως έχει τονίσει η ΓΣΕΕ ο νέος κατώτατος μισθός είναι αναντίστοιχος των αναγκών των εργαζομένων, οι οποίοι βάλλονται από την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας. Για να μπορέσουν να «ανασάνουν» τα εκατομμύρια των εργαζομένων της χώρας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους, αφού ο μισθός δεν φτάνει για να βγει ο μήνας, χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις και ενίσχυση των εισοδημάτων και των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Δυστυχώς, παρά τις εμπεριστατωμένες μελέτες και αναλύσεις τόσο του ΙΝΕ ΓΣΕΕ όσο κι άλλων αναγνωρισμένων φορέων που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι έχουν απωλέσει την αγοραστική τους δύναμη, περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα και μειώνουν τις δαπάνες για διασκέδαση, ψυχαγωγία και διακοπές, οι κυβερνώντες δεν κατανοούν πως η στήριξη της «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έρθει μόνο μέσα από γενναίες παρεμβάσεις στήριξης των εισοδημάτων.

Οι ανακοινώσεις για τον νέο κατώτατο μισθό είναι… κατώτερες των περιστάσεων και της κρισιμότητας των στιγμών.

Είναι επιτακτική ανάγκη, η θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μετά από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους μέσω δηλαδή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και να λάβει μέτρα με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων και την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.