ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ- Προς τις Διοικήσεις των Σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Θ. – 88 χρόνια από το Μάη του 1936

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ- Προς τις Διοικήσεις των Σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Θ. – 88 χρόνια από το Μάη του 1936

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

 

Προς τις Διοικήσεις των Σωματείων της δύναμης του Ε.Κ.Θ.

 

88 χρόνια από το Μάη του 1936

Κατάθεση στεφάνων 9.5.2024 στις 10:30 στο μνημείο του Εργάτη

 

 

Τα γεγονότα του Μάη του ’36 αποτέλεσαν ιστορικά γεγονότα που γράφτηκαν με αίμα στις σελίδες της ιστορίας των εργατικών αγώνων, αλλά και στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, οι 12.000 καπνεργάτες της, εκ των οποίων το 70% ήταν γυναίκες, ξεκίνησαν τη μεγάλη απεργία που σταδιακά πλαισιώθηκε από εργαζόμενους και άλλων κλάδων. Πλήθος λαού κατέκλυσε τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία εξαπέλυσε επιθέσεις και αποκρούστηκε από τους απεργούς. Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων Ντάκος ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για πυρ εν ψυχρώ και λίγα λεπτά μετά έπεσε νεκρός ο πρώτος απεργός, ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ο θάνατος του απεργού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και η βία δεν είχε τέλος. Τραγικός απολογισμός οι 12 νεκροί και οι 300 τραυματίες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

88 ολόκληρα χρόνια μετά δηλώνουμε πως οι αγώνες του ’36 μας εμπνέουν για τις δικές μας μάχες. Τιμή και Δόξα στους νεκρούς αγωνιστές της εργατικής τάξης!

Η Διοίκηση και τα Σωματεία της δύναμης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στους νεκρούς εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στις τραγικές εκείνες ημέρες του Μαΐου του 1936. Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 στις 10:30 θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά από το κτίριο του Ε.Κ.Θ.

Οι διοικήσεις των Σωματείων που θέλουν να καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν άμεσα στο τηλέφωνο της γραμματείας του Ε.Κ.Θ. 2310 252 935.