Εκδήλωση Ε.Κ.Θ. με θέμα: «Τα γεγονότα του Μάη ’36 στη Θεσσαλονίκη και η σημερινή κατάσταση στον εργασιακό χώρο»

Εκδήλωση Ε.Κ.Θ. με θέμα: «Τα γεγονότα του Μάη ’36 στη Θεσσαλονίκη και η σημερινή κατάσταση στον εργασιακό χώρο»

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών του Μάη του ’36 παραμένουν επίκαιρα και είναι διαχρονικά, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Τα γεγονότα του Μάη ’36 στη Θεσσαλονίκη και η σημερινή κατάσταση στον εργασιακό χώρο» στο αμφιθέατρο «Αβραάμ Μπεναρόγια» του ΕΚΘ.

Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο Μάης του ’36, οι αγώνες των εργαζομένων και οι διεκδικήσεις τους είναι διαχρονικοί και πάντα επίκαιροι» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι «ο Μάης του ’36 είναι για εμάς επίκαιρος, όπως κάθε Εργατική Πρωτομαγιά». Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο «Μάης του ’36 είναι σύμβολο ενότητας του εργατικού κινήματος της χώρας» σημειώνοντας ότι τα γεγονότα έλαβαν χώρα λίγο μετά την ενοποίηση των εργατικών κέντρων της πόλης. Παράλληλα, κάλεσε για συμμετοχή στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη το πρωί της Τρίτης 9 Μαΐου 2023 στις 10:30.

 

Ο ιστορικός και δημοσιογράφος Νίκος (Κόλιας) Μαραντζίδης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως τα γεγονότα του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη πρέπει να εξετάζονται συνδυαστικά και όχι μεμονωμένα. Ο κ. Μαραντζίδης ανέφερε πως οι κινητοποιήσεις των καπνεργατών και καπνεργατριών των πρώτων ημερών του Μαΐου γρήγορα πήρε τα χαρακτηριστικά λαϊκής εξέγερσης με αιτήματα πλέον πολιτικά και όχι αποκλειστικά διεκδίκησης εργασιακών δικαιωμάτων. Τις κινητοποιήσεις των καπνεργατών γρήγορα υποστήριξαν και οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων. «Είχαμε μια πόλη σε εξέγερση» τόνισε ο κ. Μαραντζίδης κάνοντας λόγο για τις «36 ώρες του ‘36» και ο οποίος σχολίασε ότι οι εννιά νεκροί των επεισοδίων που ακολούθησαν μεταξύ εργαζομένων και χωροφυλακής ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στους χώρους εργασίας μίλησε για τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. «Η ακρίβεια μαστίζει τα εισοδήματα, το κόστος ζωής είναι πλέον τεράστιο. Το 2022 είχαμε την κρίση στην ενέργεια, το 2023 την κρίση ακρίβειας» είπε ο κ. Τσαραμπουλίδης, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι ζουν υπό τον φόβο απώλειας της πρώτης κατοικίας τους λόγω δανείων που δεν εξυπηρετούνται και έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο κόστος στέγασης. «Πλέον το 20% των συμπολιτών μας έχουν πρόβλημα υλικής στέρησης» σημείωσε, τονίζοντας πως ο κόσμος της εργασίας οδηγείται στη φτωχοποίηση. «Ολα αυτά δεν μπορούν να καλυφτούν με τις πενιχρές αυξήσεις του κατώτατου μισθού που δίνονται» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι τη δεδομένη στιγμή ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είναι στα 855 ευρώ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς στην ακρίβεια, την αύξηση των τιμών, τον πληθωρισμό κτλ. Ο κ. Τσαραμπουλίδης αναφέρθηκε στα υψηλά επίπεδα ανεργίας στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες αλλά και τις νέες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, όπου οι ευέλικτες μορφές εργασίας αγγίζει το 50%. «Η ποιότητα των θέσεων εργασίας πρέπει να είναι υψηλή εάν θέλουμε να μειώσουμε την ανεργία και να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Η συνεργαζόμενη με το ΕΚΘ δικηγόρος- εργατολόγος Νεκταρία Αγγελάκη έκανε σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου του ΄36. Εξειδίκευσε στις αλλαγές που επέφερε στο ατομικό εργατικό δίκαιο και το συλλογικό εργατικό δίκαιο ο νόμος 4808/2021. Η κ. Αγγελάκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αλλαγές που επέφερε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην αγορά εργασίας, στο δικαίωμα της απεργίας κ.α.

«Είναι για μένα ένας φυσικός χώρος το ΕΚΘ γιατί παρείχα τις νομικές υπηρεσίες μου οικειοθελώς στο παρελθόν» σημείωσε κατά την εισαγωγή της η υποψήφια βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου. «Ζούμε σε ένα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον. Δεν βιώνουμε μια κανονικότητα: κρίση προσφυγικού, κρίση στον Έβρο, πανδημική κρίση, ενεργειακή κρίση και κρίση ακρίβειας. Μπορεί να μην είχαμε μνημόνια αλλά είχαμε όλα τα παραπάνω» σχολίασε και τόνισε πως ήταν η πρώτη κυβερνητική βουλευτής που εγκαίρως είχε ζητήσει από την κυβέρνηση αύξηση του κατώτατου μισθού. «Ήμουν επίσης η πρώτη που έθεσα το ζήτημα των επιπλέον ασφαλιστικών δικλείδων υπέρ των εργαζόμενων στο γνωστό νόμο Χατζηδάκη» είπε. Η κ. Ευθυμίου ανέφερε πως η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό, αύξησε το εισόδημα των εργαζομένων και μείωσε 50 φόρους. «Είναι σημαντικό να μην υπάρχει μόνο επιδότηση της ανεργίας, αλλά και επιδότηση της απασχόλησης, ώστε να δίνονται κίνητρα για απασχόληση» συμπλήρωσε η κ. Ευθυμίου και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εργασίας και την στήριξη των εργαζομένων. «Πολλές φορές το εφικτό, δεν είναι το ευκταίο» είπε μιλώντας για τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Η ΝΔ από την πρώτη ημέρα εξαπέλυσε επίθεση στους εργαζόμενους και μάλιστα προ κρίσεων» είπε η υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης, πρώην υφυπουργός και Τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου. «Η ΝΔ έφερε τον νόμο Χατζηδάκη, το μεγαλύτερο έκτρωμα που είδαμε μεταπολιτευτικά» σημείωσε εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης τονίζοντας πως «κατήργησε το οκτάωρο, κατήργησε το πενθήμερο και απελευθέρωσε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στα προβλήματα της αγοράς εργασίας και των εργαζομένων και ζήτησε την ενίσχυση του Εργατικού Κινήματος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Η κ. Νοτοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων. Έκλεισε επαναλαμβάνοντας το τετράπτυχο του προγράμματος του κόμματός της: «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη». «Προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει νίκη του κόσμου της εργασίας» κατέληξε η κ. Νοτοπούλου.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σαουλίδης είπε «χρειαζόμαστε την εξωστρέφεια, αλλά και την ιστορική αποτίμηση». «Η πραγματικότητα θέλει την σοσιαλδημοκρατία να είναι το επιτυχημένο μοντέλο διοργάνωσης των κοινωνιών. Είναι το μοντέλο που απάντησε με άμεσο και φιλολαϊκό τρόπο στις απαιτήσεις κάθε εποχής. Με εφαρμοσμένες πολιτικές που μείωσαν τις ανισότητες, ενίσχυσαν τη Δημοκρατία. Οι σοσιαλδημοκρατικές αρχές και πολιτικές έδωσαν λύσεις στα προβλήματα και τις κρίσεις του 21ου αιώνα» εξήγησε ο κ. Σαουλίδης. «Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια πιο δίκαιη κατανομή των πόρων» είπε μεταξύ άλλων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, το brain drain, την υποαπασχόληση. Ζήτησε επαναφορά τριετιών, στρατηγική πλήρους εργασίας με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πολιτικές στήριξης των ανέργων, προστασία Α’ κατοικίας, ανατροπή των σχέσεων έμμεσων και άμεσων φόρων κ.α. «Οι νέες γενιές μόνο μέσα από αγώνες θα μπορέσουν να κατακτήσουν νέες ισορροπίες» κατέληξε ο κ. Σαουλίδης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης.