Ε.Κ.Θ.: Ανάγκη για λύσεις που θα διασφαλίζουν στην πράξη την αξιοπρεπή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των πολιτών

Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε χιλιάδες εργαζόμενοι και πολίτες της Θεσσαλονίκης καλούνται καθημερινά να μετακινηθούν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, καθώς αποτελούν το μοναδικό μέσο μετακίνησής τους και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποφύγουν, παρά τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Υιοθετώντας τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη καθώς και ο μικρότερος αριθμός επιβατών προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός τους. Ωστόσο, στην παρούσα στιγμή και προ των πυλών των υψηλών θερμοκρασιών, δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς της πόλης μετά την άρση των μέτρων και την ταυτόχρονη αύξηση του επιβατικού δυναμικού.

Ο αριθμός επιβατών που προβλέπεται συγκριτικά με άλλους χώρους, όπως είναι τα καταστήματα, αλλά ακόμα και ανοιχτοί χώροι όπως είναι οι  οργανωμένες παραλίες, είναι ήδη μεγάλος και η μείωση σε ασφαλέστερα επίπεδα του μέγιστου αριθμού επιβατών απαιτεί ΑΜΕΣΑ περισσότερα λεωφορεία, κυρίως τις ώρες αιχμής. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη γνωστοποίηση πως η χρήση κλιματιστικού για λόγους υγείας θα αποφευχθεί. Ο οδηγός του λεωφορείου είναι αδύνατον να ελέγχει τον αριθμό των επιβατών που σε κάθε στάση επιβιβάζεται στο όχημα, αλλά ούτε και οι πολίτες μπορούν να ανεχθούν την πολύωρη αναμονή και την αποπνικτική κατάσταση που δημιουργείται με τις νέες συνθήκες.

Το Ε.Κ.Θ. ζητάει από το αρμόδιο Υπουργείο και τη Διοίκηση του Οργανισμού να χαρτογραφήσει τις ανάγκες και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο επιβατικό κοινό και να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις, υιοθετώντας μέτρα που δεν αδικούν ούτε τις προσπάθειες που γίνονται και τη συνεισφορά των εργαζομένων, αλλά που θα διασφαλίζουν στην πράξη την ασφαλή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.