ΕΚΘ: Δικαίωση των απολυμένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 σημειώθηκε μια πραγματική νίκη των απολυμένων από το 2015 εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τρία στελέχη της Κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, κατηγορούνταν για εκβιασμό.
Τον Δεκέμβριο του 2015 απολύθηκαν και οι τελευταίοι μέχρι τότε εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η κοινοπραξία τεχνηέντως και με παράνομες διαδικασίες απέλυσε τους εργαζόμενους μετατρέποντας μονομερώς τις συμβάσεις τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου και χωρίς να τους καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση. Για τους λόγους αυτούς οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Τους πρώτους μήνες του 2016 η κοινοπραξία, διά αντιπροσώπου της, επικοινώνησε με τους εργαζόμενους και με εκβιαστικό τρόπο τους ζητήθηκε να παραιτηθούν από τις δικαστικές τους προσφυγές, με την υπόσχεση να επιστρέψουν στη δουλειά. Δύο μόνον από τους εργαζόμενους και για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους παραιτήθηκαν από τη δικαστική μάχη. Δυστυχώς εργάστηκαν για λίγους μόνο μήνες, στη συνέχεια απολύθηκαν και δεν μπόρεσαν ποτέ ξανά να εργαστούν στο Μετρό. Η περίπτωση αυτών των συναδέλφων οδήγησε το δικαστήριο να διαπιστώσει την ποινική πράξη του εκβιασμού.
Ως αποτέλεσμα, στις 28/6/2021, το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τρία από τα στελέχη της Κοινοπραξίας για εκβιασμό, γεγονός που αποτελεί μερική δικαίωση των απολυμένων του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Οι πρώην εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης, έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα προκειμένου να δικαιωθούν και για τις υπόλοιπες κατηγορίες που βαρύνουν την Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των απολυμένων του Μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένει την τελική δικαίωση στην πολύχρονη δικαστική διαμάχη.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.