ΕΚΘ: «Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη»

ΕΚΘ: «Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη»

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης τιμά τους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους στον χώρο εργασίας τους κι όλους εκείνους που νοσούν από επαγγελματικές ασθένειες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Διεθνή Ημέρα Μνήμης Εργατών.

Η σημερινή ημέρα, μας υπενθυμίζει πως το αίτημα για Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας είναι πάντα επίκαιρο. Η Υγεία και η ζωή στην εργασία, παραμένει βασικό εργατικό και ανθρώπινο δικαίωμα.

Τα στοιχεία που σχετίζονται με την απώλεια ανθρώπινων ζωών σε χώρους εργασίας ή εξαιτίας της εργασίας, συγκλονίζουν. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε εργάσιμη ημέρα στην Ε.Ε. 12 άνθρωποι δεν γυρίζουν σπίτι μετά τη δουλειά, ενώ 100.000 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από επαγγελματικό καρκίνο λόγω έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες. Μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, στη χώρα μας έξι συνάδελφοί μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Η αυθαιρεσία μεγάλης μερίδας εργοδοτών που δεν εξασφαλίζουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζομένους σε συνδυασμό με την αδράνεια της Πολιτείας και την υποστελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών, συνθέτουν ένα σκηνικό που μόνο σιγουριά και ασφάλεια δεν αποπνέει στους εργαζόμενους που εργάζονται για την διαβίωσή τους και για να εξασφαλίσουν στους ίδιους και τις οικογένειές τους τα απαραίτητα.

Εκείνο που προκαλεί επίσης ιδιαίτερο προβληματισμό είναι πως πολλά από τα ατυχήματα εργαζομένων δεν καταγράφονται ως εργατικά ατυχήματα, με τον κατασκευαστικό και αγροτικό κλάδο να είναι «πρωταθλητές» σε τέτοιου είδους ατυχήματα.

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027, εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021 μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο αλλά δυστυχώς, στη χώρα μας μετά από την παρέλευση δέκα μηνών και μέσα σε διάστημα μόλις λίγων εικοσιτετραώρων το υπουργείο αποφάσισε να πραγματοποιήσει διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, μια διαδικασία για την οποία χρειάζεται διαβούλευση σε βάθος και χωρίς ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Μαύρη εργασία, εντατικοποίηση της εργασίας, εξαντλητικά ωράρια, επιλογή ανειδίκευτου προσωπικού, απουσία ελέγχων, μη τήρηση των βασικών κανόνων Υγιεινής, πίεση για περισσότερη απόδοση υπό την απειλή ακόμα και απόλυσης και παρεμπόδιση της δράσης των συνδικάτων στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τα εργατικά ατυχήματα και των επαγγελματικών ασθενειών.

Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού αποκαλύφθηκαν τα κενά στα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, η εμφάνιση της πανδημίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πανδημιών που ενδεχομένως να εμφανιστούν στο μέλλον. Στο μεταξύ, η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την ΕΕ συνολικά και από κάθε κράτος- μέλος σε εθνικό επίπεδο.

Ο κόσμος της εργασίας παγκοσμίως ζητά εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων και μέριμνα, ώστε να μειωθούν οι αιτίες που προκαλούν ασθένειες. Ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων για Μηδενικούς Θανάτους στους Χώρους Εργασίας έως το 2030, «Vision Zero» είναι δύσκολος αλλά όχι ακατόρθωτος και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεργαστούν κράτη, εργοδότες και εργαζόμενοι.

 

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων για όλους και η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη και υπεράνω κερδών.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

 

  • Αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και συντονισμένη δράση προς την κατεύθυνση αυτή,

 

  • σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις,

 

  • σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας.

 

Δεν ξεχνάμε και τιμούμε τους συναδέλφους μας που έφυγαν από τη ζωή πρόωρα και άδικα κατά την ώρα της εργασίας τους.

    Αλησμόνητοι!

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.