ΕΚΘ: Να σταματήσουν οι αντεργατικές πρακτικές στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας και να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι με ειδική διάταξη του υπουργείου Εργασίας

Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε χώρους εργασίας, πολλαπλασιάζοντας παράλληλα το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργείται στους εργαζόμενους που σε πολλές περιπτώσεις έχουν απέναντι τους μια εργοδοσία που αποφασίζει κατά το δοκούν για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Σε πολλούς εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε τεστ για τον κορονοϊό ως προληπτικό μέτρο, πληρώνοντας οι ίδιοι το κόστος της εξέτασης με την απειλή πως αν δεν προχωρήσουν σ’ αυτό δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Την ίδια ώρα, οι αντεργατικές πρακτικές μεγαλώνουν σε εκείνους τους χώρους εργασίας που ένας εργαζόμενος διαγνωστεί θετικός στον ιό, καθώς η επιχείρηση υποχρεώνει όλους τους εργαζόμενους να προχωρήσουν στο απαραίτητο τεστ πληρώνοντας οι ίδιοι τη δαπανηρή διαδικασία.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές και να κατοχυρωθεί με ειδική διάταξη από το  υπουργείο Εργασίας, ότι το κόστος του τεστ για τον κορονοϊό καλύπτεται από την εκάστοτε εργοδοσία και δεν είναι υποχρεωμένος ο εργαζόμενος να το πληρώσει από την τσέπη του.

Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί το εργασιακό καθεστώς κάτω από το οποίο ένας εργαζόμενος τίθεται σε καραντίνα και να καλύπτεται από το νόμο τόσο μισθολογικά, όσο και ασφαλιστικά. Η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τον μισθό του εργαζόμενου και την ασφαλιστική του κάλυψη και όχι να προχωράει αυθαίρετα σε διάφορες άλλες πρακτικές που δεν ορίζονται από πουθενά αλλού παρά μόνο από τα εργοδοτικά τερτίπια που θέλουν να περάσουν.

Η κατάσταση απαιτεί σίγουρα υπευθυνότητα, εγρήγορση και συνέπεια σε όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά στο όνομα όλων των παραπάνω θεωρούμε αδιανόητη την πολιτική του εκβιασμού και της πίεσης που ασκούν οι εργοδότες προκειμένου να μετακυλήσουν όλο το βάρος, οικονομικό και κοινωνικό στον ίδιο τον εργαζόμενο.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι εργασίας σ’ αυτή την ιδιότυπη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η ανοχή σε παράνομες πρακτικές θα πρέπει να είναι μηδενική και οι όροι διασφάλισης των εργαζομένων συγκεκριμένοι και αυστηροί.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.