ΕΚΘ: Να σταματήσουν οι πιέσεις των εργοδοτών στους εργαζόμενους ενόψει εκλογών

ΕΚΘ: Να σταματήσουν οι πιέσεις των εργοδοτών στους εργαζόμενους ενόψει εκλογών

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδικάζει και καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων από ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και διευθυντικά στελέχη ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Πρόσφατα, γίναμε όλοι μάρτυρες πρωτοφανούς περιστατικού κατά το οποίο ανώτατο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρίας, ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη παραβίασε κατάφωρα την εκλογική νομοθεσία υποδεικνύοντας στους υπαλλήλους της επιχείρησης να ψηφίσουν συγκεκριμένο κόμμα στο οποίο ανήκει ο κ. Γεωργιάδης. Οι εκφράσεις δε που χρησιμοποίησε και οι οποίες έχουν αποτυπωθεί σε βίντεο που κυκλοφόρησε αποτελούν μνημείο παραβίασης του δικαιώματος που έχει ο καθένας και η καθεμιά να ψηφίζει όποιο κόμμα κι όποιον πολιτικό επιθυμεί. Όμως και η αντίδραση του κ. Γεωργιάδη ο οποίος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάθε άλλο παρά μόνο προβληματισμό προκαλεί. Θα περίμενε κανείς από έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Αντιπροσωπείας να υπερασπιστεί με σοβαρότητα κι όχι γέλια τις αρχές που ορίζουν την ψηφοφορία.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που επιχειρηματίες απειλούν ευθέως… «προειδοποιώντας» τους υπαλλήλους τους να μην πράξουν αντίθετα από τους ίδιους ή να μην εκφράσουν διαφορετική πολιτική πεποίθηση, αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις.

Ενέργειες σαν και την παραπάνω καταπατούν κάθε έννοια ελευθερίας και δημοκρατίας και παραβιάζουν όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και εκείνα που έχουν ως πολίτες της χώρας μας και δεν θα πρέπει να μένουν αναπάντητες.

Ο κάθε εργαζόμενος και η κάθε εργαζόμενη έχει το δικαίωμα της μυστικότητας της ψήφου και της επιλογής, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Οι αρχές που διέπουν την διαδικασία της ψηφοφορίας είναι συγκεκριμένες και συνταγματικά κατοχυρωμένες.

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί τους εργοδότες των επιχειρήσεων να αποδοκιμάσουν πρακτικές σαν την παραπάνω και να μην επιχειρήσουν να… «νουθετήσουν» τους υπαλλήλους τους υπέρ κάποιου συγκεκριμένου κόμματος ή πολιτικών ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών. Καλούμε τους εργαζόμενους οι οποίοι δέχονται κάθε είδους πολιτική πίεση ή δίωξη να προχωρήσουν σε καταγγελία στο Ε.Κ.Θ.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.