ΕΚΘ: Όχι στη διάλυση των ΕΛΤΑ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και δηλώνει απερίφραστα την αντίθεσή του στη τροπολογία που με δόλιο τρόπο κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική, δίχως να ολοκληρώσει τη διαβούλευση με τους εργαζομένους οι οποίοι πριν από λίγους μήνες δέχθηκαν νέα μείωση των αποδοχών τους που έφτασε το 8% και έβαλαν «πλάτη» στην προσπάθεια να καταστούν βιώσιμα τα Ταχυδρομεία, έρχεται με τροπολογία να διαλύσει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, οδηγώντας σε άτακτη κινητικότητα τους εργαζόμενους, στο διαχωρισμό τους σε δυο ταχυτήτων και στο κλείσιμο σχεδόν το 70% των καταστημάτων και κατ’ επέκταση στη συρρίκνωση του Δικτύου ΕΛΤΑ, δείχνοντας τον τελικό της στόχο, της ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού στο άμεσο μέλλον.

Άξια αναφοράς είναι οι δηλώσεις (και μόνο δηλώσεις) του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη πενιχρή αποζημίωση μετά από 8 χρόνια των καθολικών υπηρεσιών που παρέχουν τα ΕΛΤΑ, χωρίς να επιβάλλεται ο νόμος που τώρα ισχύει (επιμερίζεται η αποζημίωση και σε ιδιωτικές εταιρείες ταχυδρομικών υπηρεσιών) καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το χρέος των ανταγωνιστών των ΕΛΤΑ. Το ύψος δε της αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας εκτιμήθηκε από την ΕΕΤΤ στα 15 εκατομμύρια, ενώ σε μια χώρα πληθυσμιακά ισότιμη, όπως το Βέλγιο, χωρίς γεωγραφικές δυσκολίες που έχει η Ελλάδα φτάνει περίπου στα 300 εκατομμύρια το χρόνο, καταδικάζοντας στην πράξη σε βέβαιη οικονομική δυσπραγία τον Οργανισμό.

Σκόπιμες τακτικές που καταπατούν τα δικαιώματα, αγνοούν τους αγώνες, την προσφορά, τις ανάγκες των εργαζομένων και υπονομεύουν το μέλλον των ΕΛΤΑ μας βρίσκουν απέναντι. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την τροπολογία και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, δείχνοντας την ύστατη στιγμή σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στους εργαζόμενους και στον αρχαιότερο δημόσιο οργανισμό της χώρας μας, αλλά και απέναντι στους εξυπηρετούμενους πολίτες. Παράλληλα, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αναπτυξιακό σχέδιο που θα φέρει τον οργανισμό στη θέση που του αξίζει.

Το Ε.Κ.Θ. μαζί με τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ θα αγωνιστεί για την περιφρούρηση του κοινωνικού αγαθού της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ελπίζοντας αυτή να μην είναι η τελευταία χρονιά που ο Άγιος Βασίλης θα έρθει στην ώρα του.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.

 

(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ)