Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την ψήφιση από πλευράς κυβέρνησης του νομοσχεδίου που μετατρέπει πέντε μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και ζητά την ακύρωση του νόμου.
Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τα οποία μετά την σχετική ψήφιση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο, για το οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι του Πολιτισμού, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες των Μουσείων, και την έμμεση αρχικά ιδιωτικοποίηση, ανοίγει και τυπικά ο δρόμος της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους, ενώ παράλληλα στερούνται δυνατοτήτων να αναπτυχθούν.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο τα παραπάνω Μουσεία αποκόπτονται από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παραδίδει τη διαχείρισή τους στα διορισμένα από την ίδια Διοικητικά Συμβούλιά τους τα οποία και θα λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομική πολιτική και τη διαχείριση των Συλλογών των Μουσείων και των εκθεμάτων τους.
Είναι απόλυτα κατακριτέο διορισμένες διοικήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση να έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται εν λευκώ όχι μόνο τα έσοδα των μουσείων, σε ένα καθεστώς ιδιότυπης αυτοδιαχείρισης, αλλά και να λαμβάνουν αποφάσεις για ίδρυση παραρτημάτων των Μουσείων στο εξωτερικό και για μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων έως και για 50 χρόνια.
Επιπλέον, η αυτοδιαχείριση των πόρων των Μουσείων από τα ΔΣ των ΝΠΔΔ και η απόδοση πολύ μικρού ποσοστού στον ΟΔΑΠ, υπονομεύει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα, που έχουν σήμερα όλα τα Δημόσια Μουσεία, που σημαίνει ότι τα τεράστια έσοδα των μεγάλων μουσείων υψηλής επισκεψιμότητας, συμβάλλουν και αξιοποιούνται συνολικά για την ανάδειξη, προβολή και προστασία των αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα.
Τέλος, η μετατροπή σε ΝΠΔΔ υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων, ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους, που θα οδηγήσει σε μαζικές αναθέσεις κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους, που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των Μουσείων, σε ιδιωτικές εταιρείες, με αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους (εργασιακή αβεβαιότητα, όροι εργασίας κ.λπ.).
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του και αντί να τους βάζει απέναντι, όπως επίσης έπραξε με το ΠΔ 85/2022, να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματά τους.
Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.