Ε.Κ.Θ.: Ζήτημα εργατικού δικαίου δημιουργεί η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την υπερωριακή απασχόληση

Σοβαρά ζητήματα εργατικού δικαίου δημιουργεί διάταξη που περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αφορά τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασία τους, μετά τις διακοπές, και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, μπαίνουν υποχρεωτικά σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, προκειμένου στο διάστημα αυτό, να διαπιστωθεί εάν θα εκδηλώσουν ή όχι συμπτώματα κορονοϊού.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η άδεια αυτή χορηγείται ως άδεια ασθενείας και επιδοτείται από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, το υπουργείο Εργασίας υποχρεώνει τους εργαζόμενους με την επιστροφή τους στην εργασία, να αναπληρώσουν τις ημέρες υποχρεωτικής καραντίνας, κάνοντας υπερωρίες, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και ουσιαστικά να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η ισχύουσα Νομοθεσία οριοθετεί  το χρόνο εργασίας και την υποχρέωση να τηρούνται οι 40 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο απασχόλησης. Η διάταξη αυτή καταστρατηγεί το θεσμό και την αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης, τη στιγμή που ο   Νόμος για την οποιαδήποτε υπέρβαση του νομίμου εβδομαδιαίου ωραρίου στη χώρα μας προβλέπει αυστηρές κυρώσεις, ενώ απαιτείται συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την έγκριση σε ετήσια βάση του αριθμού υπερωριών πέραν από το όριο του νόμου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η διασφάλιση της Υγείας, είναι υποχρέωση πρωτίστως της Πολιτείας και είναι επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί εκτάκτως  επιπλέον άδεια ασθενείας για τις περιπτώσεις που ο ΕΟΔΥ υποχρεώνει σε καραντίνα τον εργαζόμενο.

 

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.