ΠΡΟΣ:
•    Πρωθυπουργό της Ελλάδας
     κ. Αντώνη Σαμαρά

•    Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών,
     κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

•    Υπουργό Οικονομικών,
     κ. Γιάννη Στουρνάρα

•    Υπουργό Εθνικής Άμυνας,
     κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

•    Υπουργό Επικρατείας,
      κ. Δημήτρη Σταμάτη

•    Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης,
      κ. Θεόδωρο Καράογλου

•    Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών,
     κ. Χρήστο Σταικούρα

•    Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας,
     κα. Φώφη Γεννηματά

                               "Να δοθεί τέλος στην απαξίωση της ΕΛΒΟ"

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Αντιπρόεδρε,
Κύριοι Υπουργοί,

    Έπειτα από 42 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη με αξιοσημείωτη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, η νέα χρονιά βρίσκει τη μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας απαξιωμένη και τους εργαζόμενους απλήρωτους και αβέβαιους ως προς το μέλλον τους.
    Αν και η αρχική Έκθεση των Συμβούλων που πραγματοποιήθηκε το 2012 για το μέλλον της ΕΛΒΟ ήταν θετική ως προς τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, στη συνέχεια ζητήθηκε νέα έκθεση με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013, περίοδο κατά την οποία το κράτος δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην εταιρεία. Το πόρισμα της τελευταίας έκθεσης δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό, παρά μόνο σενάρια που θέλουν τους συμβούλους να εισηγούνται τη ριζική αναδιάρθρωση της εταιρείας. Μόνο που η αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ έγινε εδώ και χρόνια και το εργατικό δυναμικό μειώθηκε από 1.200 άτομα σε 360, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40% και το συνολικό λειτουργικό κόστος μαζί με την μισθοδοσία προσωπικού ανέρχεται σε 19,2 εκατ. ευρώ για το 2012 και κάτω από 15 εκατ. ευρώ για το 2014. Η πώληση της εταιρείας σε ιδιώτη μας βρίσκει κάθετα αντίθετους καθώς τα αποτελέσματα από την περίοδο της ιδιοκτησίας της ΕΛΒΟ από τον επιχειρηματία κ. Μυτιληναίο είναι γνωστά και ακριβώς αυτά επωμίζονται τώρα επιχείρηση και εργαζόμενοι.
    Εδώ και μήνες δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικας για το μέλλον της ΕΛΒΟ με σοβαρό κίνδυνο την πλήρη απαξίωση του εργοστασίου και την αποξένωσή της από τις αγορές, την ώρα που η εταιρεία κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας. Γεγονός αποτελεί η στενή συνεργασία της εταιρείας με ξένους οίκους και η σημαντική προσπάθεια της για διείσδυση σε μεγάλες διεθνείς αγορές. Η ΕΛΒΟ δέχθηκε στις αρχές Ιουλίου επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Υπουργείου Άμυνας του Ιράκ, στην οποία εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για διάφορους τύπους οχημάτων. Ήδη η ΈΛΒΟ έχει υποβάλει επίσημη προσφορά, κατόπιν σχετικού αιτήματος, για διάφορες παραλλαγές Hummer και ετοιμάζει προσφορές για τα υπόλοιπα οχήματα ενδιαφέροντος των Ιρακινών. Υπολογίζεται ότι με το Ιράκ θα προκύψουν συμβάσεις άνω των 250εκ. ευρώ για την ΕΛΒΟ με ορίζοντα τετραετίας. Σημειώνεται ότι η ΕΛΒΟ είναι η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που διαθέτει άδεια παραγωγής Hummer από την αμερικανική AM General.
    Ταυτόχρονα η βιομηχανία οχημάτων της Θεσσαλονίκης διεκδικεί από την κατασκευάστρια εταιρεία KMW την συναρμολόγηση 270 τεθωρακισμένων αρμάτων LEO2 της Σαουδικής Αραβίας. Σημειώνεται ότι η ΕΛΒΟ και το εργοστάσιο Santa Barbara Sistemas της Ισπανίας, όπου ανήκει στην αμερικανική General Dynamics, είναι οι μοναδικές διεθνώς εταιρείας που έχουν την άδεια και την εμπειρία συναρμολόγησης και ποιοτικού ελέγχου LEO2. Επίσης η ΕΛΒΟ έχει ξεκινήσει επαφές με το Υπουργείο Άμυνας της Μποτσουάνας για την αναβάθμιση 50 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου SK105. Τα οχήματα αυτά είναι παρόμοια με τα ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του Ελληνικού Στρατού, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην ΕΛΒΟ. Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί ειδικοποιημένα οχήματα 4χ4 με οπλικά συστήματα για τη Σαουδική Αραβία και οχήματα για τη Λιβύη.
    Αναπάντητο επίσης παραμένει το ερώτημα για το μέλλον των στρατιωτικών οχημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη συντήρηση δεκάδων χιλιάδων τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων του στρατού της χώρας μας καθώς και των πολιτικών οχημάτων που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα και των οποίων τη συντήρηση πραγματοποιεί η ΕΛΒΟ. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε πως τα ξένα συμφέροντα θα καρπωθούν το μέλλον των οχημάτων του Ελληνικού Στρατού, εκτοξεύοντας το κόστος συντήρησης αλλά και επισκευής καθώς και το γεγονός ότι ξένες εταιρείες θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η μη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα. Επιπλέον, με την  απαξίωση της ΕΛΒΟ θα χαθεί πολύτιμη τεχνογνωσία αλλά και Ελληνική Προστιθέμενη Αξία. 
    Η καθυστέρηση του Υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει επίσημα τις προθέσεις του για την περαιτέρω λειτουργία της ΕΛΒΟ, είχε ως αποτέλεσμα να καταγγελθεί, από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμβαση που είχε με την εταιρεία για την παραγωγή διαφόρων τύπων φορτηγών με το ύψος του ανεκτέλεστου έργου να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ και αυτό οδήγησε στην κατάπτωση εγγυητικών επιστολών στις 31/12/2013, φέρνοντας έτσι την ΕΛΒΟ σε πολύ δυσχερή θέση.     
Με βάση τα παραπάνω είναι αδιαμφισβήτητη η σπουδαιότητα και ο καίριος ρόλος της ΕΛΒΟ η οποία κινδυνεύει για χρέη σχετικά περιορισμένου ύψους σε σχέση με αυτά που ιδιώτες επιχειρηματίες της χώρας μας οφείλουν προς τις τράπεζες.
    Το δυσμενές αυτό κλίμα για την ΕΛΒΟ πρέπει επιτέλους να αλλάξει, πρέπει να απαλλαγούμε από την απαξίωση και την αβεβαιότητα που υπονομεύει το ρόλο και το έργο της. Πρέπει να γίνει άμεσα η αποπληρωμή των επί 5 μήνες απλήρωτων εργαζομένων της και να διορισθεί νέα διοίκηση καθώς τους τελευταίους 6 μήνες η εταιρεία παραμένει "ακέφαλη" αδυνατώντας να ανταποκριθεί ακόμα και σε βασικές λειτουργικές της ανάγκες.
    Παρά τις προσπάθειες μας να ενημερωθούμε από τους συναρμόδιους Υπουργούς για το μέλλον της ΕΛΒΟ αυτό δεν κατέστη δυνατό. Με την παρούσα επιστολή, ζητούμε από εσάς, να παρέμβετε ώστε να οριστεί  συνάντηση με τους εκπροσώπους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Σωματείου των Εργαζομένων της ΕΛΒΟ προκειμένου να ενημερωθούμε για τα σχέδια σας αναφορικά με το παρόν και το μέλλον της εταιρείας, με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός σταθερού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τη μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας.

                              Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.
                  Ο Πρόεδρος                                Ο Αναπληρωτής Γραμματέας
         Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης              Αναστάσιος Αραμπατζής

                                     Για τη Διοίκηση της ΕΛΒΟ
                Ο Πρόεδρος                                          Ο Γενικός Γραμματέας
             Θεόδωρος Αλιόγκας                              Δημήτρης Δημητριάδης

**  Εκτός απο την παραπάνω επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Σωματείου των Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τους αρμόδιους Υπουργούς, παράλληλα, με άλλες επιστολές ζητάμε ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη καθώς από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.