ΠΡΟΣ:
•    Πρωθυπουργό της Ελλάδας,
     κ. Αντώνη Σαμαρά

•    Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών,
     κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

•    Υπουργό Οικονομικών,
     κ. Γκίκα Χαρδούβελη

•    Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
κ.Νίκο Δένδια

•    Υπουργό Επικρατείας,
κ. Δημήτρη Σταμάτη

•    Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης,
      κ. Γιώργο Ορφανό

•    Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
κ. Νότη Μηταράκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

•    Βουλευτές Θεσσαλονίκης

•    Πολιτικά κόμματα

•    ΓΣΕΕ

                                       "Βιώσιμο το μέλλον της ΑΕΕΧ"


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριε Αντιπρόεδρε,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Υφυπουργέ,

Η Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος με έδρα τα Διαβατά Θεσσαλονίκης δραστηριοποιείται αδιάκοπα από το 1964 έως σήμερα στον τομέα της ψυχρής έλασης χάλυβα και είναι ο μοναδικός παραγωγός αυτού του τομέα στην Ελλάδα. Η ΑΕΕΧ είναι μια εταιρεία του Ομίλου ILVA με την εξής μετοχική σύνθεση:

ILVA Commerciale S.r.L             (Ιταλία)            77,12%
Τράπεζα Πειραιώς                 (Ελλάδα)            14,64%
Marubeni ITOCHU Steel Europe Gmbh     (Γερμανία)            7,05%
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας             (Ελλάδα)            1,19%

Η ΑΕΕΧ με εξαιρετική τεχνογνωσία παράγει περίπου 200.000 τόνους/έτος προϊόντων ψυχρής έλασης και επιψευδαργυρωμένων προϊόντων εμπορικής ποιότητας. Το ποσοστό εξαγωγής του προϊόντος κυμαινόταν πάντα από 50%-60% και κατευθύνεται κυρίως στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ κλπ.), χώρες της μεσογειακής Ευρώπης, χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Στην εγχώρια αγορά, η Εταιρεία τροφοδοτεί περίπου 80 πελάτες, τελικούς χρήστες και εμπόρους, κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς, ενώ στον κατάλογο των πρώτων 200 ελληνικών εταιρειών κατέχει την 158η θέση. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στην κατηγορία των "Μεγάλων Επιχειρήσεων " που παρακολουθούνται και ελέγχοντα απευθείας από τις κεντρικές φορολογικές υπηρεσίες.

Ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας κατά μέσο όρο είναι πέραν των 100.000.000 ευρώ, οι δε πωλήσεις των διαφόρων προϊόντων, προ κρίσεως τα έτη 2001-2008 ήταν κατά μέσο όρο: 194.883 τόνοι Χάλυβα για την Ελληνική Αγορά, δηλαδή το 56,25% και 151.599 τόνοι για το εξωτερικό 43,75% αντίστοιχα. Κατά την περίοδο της κρίσης, τα έτη 2009-2014 κατά μέσο όρο αντίστοιχα ήταν 80.774 τόνοι για την Ελληνική Αγορά το 48,35% και 86.259 τόνοι για το εξωτερικό δηλαδή το 51,65% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η εταιρεία που εδρεύει στο Δήμο Διαβατών σε ιδιόκτητο οικόπεδο περίπου 1.000.000m2 με εμβαδόν καλυπτόμενων χώρων περίπου 100.000m2, είναι καθόλα εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις της προς το κράτος. Κάθε χρόνο καταβάλλει περίπου 10.000.000ευρώ για ΦΠΑ και 6.0000.000 ευρώ στο ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται δηλαδή για μια υγιή εταιρεία, η οποία δεν οφείλει ούτε προς το Δημόσιο ή προς τρίτους, αλλά ούτε και στους εργαζόμενους.

Η ΑΕΕΧ είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία της Θεσσαλονίκης καθώς είναι ένας από τους κύριους πελάτες του ΟΛΘ, δεδομένου ότι η μεταφορά του συνόλου των πρώτων υλών και εξαγωγών μέσω πλοίων πραγματοποιούνται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο διακινεί 350-400 χιλιάδες τόνους/έτος, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 8/% έως 5% του συνόλου της διακίνησης "Dry Bulk" στον ΟΛΘ, με το σύνολο των ποσών που καταβάλλονται προς τον Οργανισμό να υπερβαίνουν τα 1.5000.000ευρώ/ έτος.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Όμιλος ILVA τέθηκε υπό επιτροπεία λόγω σοβαρών προβλημάτων πρόκλησης περιβαλλοντικής ρύπανσης της μονάδας του Τάραντα και επί του παρόντος τελεί υπό τη διαχείριση έκτακτου Επιτρόπου, του Δρ. Piero Gnudi, ο οποίος διορίστηκε από την Κυβέρνηση στις 6 Ιουνίου 2013.

H ILVA αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια κρίση εισοδημάτων και ρευστότητας, η οποία οφείλεται σε σοβαρές διαχειριστικές ζημιές που καταγράφηκαν τα τελευταία δυο χρόνια, καθώς και στις τεράστιες ανάγκες για επενδύσεις προσαρμογής της παραγωγικής μονάδας του Τάραντα στις διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας.

Σκοπός της ILVA σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας είναι η έξοδος της από την ΑΕΕΧ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η οποία θα πραγματοποιηθεί με την αναζήτηση ενός αγοραστή, διαφορετικά όπως μας ενημέρωσαν η μόνη δυνατή λύση είναι η διάλυση της Εταιρείας που θα αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 30/9/2014. Ένα σενάριο το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε καθώς η εργασιακή κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη είναι εφιαλτική, με την ανεργία στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης να σκαρφαλώνει στο 32%. Γίνεται έτσι κατανοητό ότι πρέπει να αποτρέψουμε ένα ακόμη λουκέτο και τις απολύσεις των εργαζομένων στην επιχείρηση αυτή.
 
Με βάση τα παραπάνω είναι αδιαμφισβήτητη η σπουδαιότητα και ο καίριος ρόλος της ΑΕΕΧ τόσο για την αγορά της Θεσσαλονίκης και τους 270 εργαζόμενους , όσο και για την γενικότερη οικονομία, κυρίως σε μια περίοδο που η ανάπτυξη της χώρας αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο.

Με την παρούσα επιστολή ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Εταιρείας.

Τέλος, ζητάμε να οριστεί άμεσα συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ενόψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.


 

                                                   Για τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ε.Κ.Θ

                                      Ο Πρόεδρος               Ο Αν.Γραμματέας

                                Π. Τσαραμπουλίδης            Α. Αραμπατζής

 

                         Για τη Διοίκηση του Σωματείου Προσωπικού ΑΕΕΧ

                                     Ο Πρόεδρος                 Ο Γ.Γραμματέας

                                    Π. Χατζάκος                Τ.Τριανταφύλλου