Επιστολή για τους κανόνες υγείας και ασφάλειας στα κινηματογραφικά γυρίσματα της ταινίας “Αναλώσιμοι 4”

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΣΕΕ

 

Αθήνα, 12-11-2021

ΠΡΟΣ:

  • Τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
  • Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
  • Τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού,  κ.  Νικόλαο  Γιατρομανωλάκη
  •  Τον  Γενικό Επιθεωρητή ΣΕΠΕ, κ. Χαράλαμπο Βούρτση

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΕΠΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Από το 2017, οπότε θεσπίστηκε το cash rebate, η χώρα μας έχει προσελκύσει δεκάδες ξένες παραγωγές, οι οποίες γυρίζονται στη χώρα μας εκμεταλλευόμενες το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο. Από την πρώτη στιγμή ως εργαζόμενοι έχουμε ζητήσει αυστηρό εργασιακό πλαίσιο και τήρηση όλων των κανόνων υγείας και ασφάλειας από την μεριά των εταιρειών παραγωγής.

Μετά από δημοσιεύματα και πληροφορίες μάθαμε  ότι τρία άτομα που εργάζονται στα γυρίσματα της ταινίας «Αναλώσιμοι 4» έχουν τραυματιστεί, με τον έναν να είναι ιδιαίτερα σοβαρό το περιστατικό. Οι τραυματισμοί έγιναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ενώ τα γυρίσματα συνεχίζονται κανονικά.

Ζητάμε από την Επιθεώρηση Εργασίας να συστηματοποιήσει τους ελέγχους στα σημεία γυρισμάτων, ώστε να διερευνήσει την ασφάλεια των χώρων εργασίας και την επάρκεια των μέσων προστασίας, να διερευνήσει πιθανές ευθύνες της εταιρείας παραγωγής και να συμβάλει στην διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους εργαζόμενους της χώρας μας και να συμβάλουν στην διαμόρφωση κανόνων που αφορούν το σύνολο της εργασιακής σχέσης με σκοπό την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων. Για άλλη μια φόρα αποδεικνύεται η λανθασμένη πολιτική του Υπουργείου Εργασίας να απαξιώσει συστηματικά τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα για την θέσπιση ρυθμίσεων τόσο για τον τρόπο εργασίας όσο και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας. Όλα αυτά θα πρέπει να  ρυθμίζονται, όπως ρυθμίζονται και σε όλο τον κόσμο, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.