ΠΡΟΣ το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,κ. Γιάννη Μπουτάρη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
 Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
           κ. Παναγιώτη Αβραμόπουλο
 Δημοτικές παρατάξεις
Θέμα: Παροχή βοήθειας προς τους άπορους και άστεγους της πόλης
Κύριε Δήμαρχε,
          Σας είναι γνωστό το πρόβλημα της στέγασης και διαβίωσης μεγάλης πλέον μερίδας των κατοίκων της πόλης αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης και  ύφεσης που βιώνει η Θεσσαλονίκη πάνω από μια δεκαετία, με κορύφωση τα τελευταία δυο χρόνια.      
          Τραγική επαλήθευση της κατάστασης, τα ποσοστά της ανεργίας, που ξεπερνούν το 30% στο σύνολο του πληθυσμού, με το 50% να ζει κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, το 30% κάτω από τα όρια της φτώχειας, το 12% να επιβιώνει με μηδενικό εισόδημα, με έναν στους δυο νέους και μια στις τρεις γυναίκες να πλήττεται από την ανεργία.
          Το πρόβλημα επιδεινώθηκε ραγδαία τη δεκαετία του ’90 με τη μετεγκατάσταση εκατοντάδων επιχειρήσεων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και είχε ως αποτέλεσμα τον σταδιακό αφανισμό από την πόλη μας μεγάλων κλάδων παραγωγής, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η παραγωγή μετάλλων, η μεταποίηση, οι βιομηχανίες δέρματος και γουναρικών που οδήγησαν 70.000 εργαζόμενους στην ανεργία, συμπαρασύροντας και άλλους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας.
          Ακολούθησαν οι καπνοβιομηχανίες οι οποίες εγκατέλειψαν την πόλη και τη χώρα, αφήνοντας πάνω από 10.000 ανέργους. Ήταν η αρχή του τέλους. Τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο, σαν ντόμινο στα μεγάλα εργοστάσια, που αποτελούσαν την ατμομηχανή της οικονομίας στη Θεσσαλονίκη όπως η Βιαμύλ, η Siemens, η ΑΒΕΖ, η Philkeram Jonhsons, o Πετζετάκης, η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων,  η Βάλκαν Εξπορτ και πολλά άλλα, με τη χιονοστιβάδα να σαρώνει στο πέρασμα της και τις μικρότερες επιχειρήσεις ενώ το κλείσιμο των καταστημάτων ακόμα και στο κέντρο της πόλης να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Η ερημοποίηση του κέντρου της Θεσσαλονίκης από τα κλειστά μαγαζιά, είναι ορατή και η οικονομική αποδυνάμωση των κατοίκων της γεγονός που καθημερινά στέλνει χιλιάδες πολίτες στην πόρτα του ΟΑΕΔ, χωρίς αντίκρισμα.
          Ο κύκλος της ύφεσης εντείνεται από τα φοροεισπρακτικά μέτρα, δίνοντας τη χαριστική βολή σε ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων που βρίσκεται στα όρια της ανέχειας και της εξαθλίωσης. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα απαραίτητα, με εκατοντάδες συμπολίτες μας να αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια, και να εξασφαλίσουν τροφή, στέγη και ένδυση στους ίδιους και τις οικογένειες τους.
          Στις αβάσταχτα δύσκολες ημέρες που ζούμε, καταγράφεται ρεκόρ αυξήσεων στις αυτοκτονίες, στα ποσοστά του αλκοολισμού και των ναρκωτικών.  Πολίτες αδύναμοι πλέον να επιβιώσουν σε μια αφιλόξενη πολιτεία δεν αντέχουν και εγκαταλείπουν τον αγώνα της ζωής.
          Σ’ αυτό το σημείο εκείνοι που έχουν και μπορούν θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και το κοινωνικό τους πρόσωπο και να απλώσουν χέρι βοηθείας στους άστεγους, στους άπορους και στους μη έχοντες. Ζητάμε την ανάληψη πρωτοβουλίας από την δική σας πλευρά, για συντονισμό των φορέων της πόλης -με πρωταγωνιστή εσάς- προκειμένου να συζητήσουμε πως και με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε, γιατί μπορούμε εάν συνεργαστούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα ανακουφίσουν την μεγάλη μερίδα πολιτών που έχει ανάγκη, δείχνοντας παράλληλα το ανθρώπινο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης.
                                               Με τιμή,
                                            Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ 
                                     Ο Πρόεδρος                   Η Αν. Γραμματέας
                               Π. Τσαραμπουλίδης            Δ. Χαραλαμπίδου