Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Θέμα: Συμμετοχή του Ε.Κ.Θ. στο νέο φορέα που θα αντικαταστήσει το ΣΑΣΘ

Προς

          Πρωθυπουργό της Ελλάδας,

          κ. Αλέξη Τσίπρα

Κοινοποίηση

  • κ. Χρήστο Σπίρτζη,  Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  • Βουλευτές Θεσσαλονίκης
  • Δημάρχους Θεσσαλονίκης

 

Θέμα: Συμμετοχή του Ε.Κ.Θ. στο νέο φορέα που θα αντικαταστήσει το ΣΑΣΘ

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στους Δημάρχους της Θεσσαλονίκης από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη, το προσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία του φορέα ο οποίος θα αντικαταστήσει το σημερινό Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών (ΣΑΣΘ), ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον έλεγχο των αστικών συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το 9μελες διοικητικό συμβούλιο στελεχώνεται από ένα μέλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ένα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ένα από την ΠΕΔΚΜ και έξι μέλη που θα ορίζονται και θα παύονται με απόφαση του ίδιου του υπουργού.

Σ’ αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με εκπρόσωπο του στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΣΘ από την ημέρα ίδρυσης του μέχρι σήμερα, με δικαίωμα ψήφου ακόμα και την τελευταία περίοδο όπου το διοικητικό συμβούλιο ήταν πενταμελές.

Η έκπληξη για την απαξίωση του θεσμού του Ε.Κ.Θ. και των μελών του στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας, είναι μεγάλη και

 

 

αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την εκδικητική συμπεριφορά του υπουργού, κ. Σπίρτζη απέναντι μας.

Την εμμονική συμπεριφορά και την εμπάθεια που επιδεικνύει ο κ. Σπίρτζης όλο αυτόν τον καιρό απέναντι στους εκπροσώπους των εργαζομένων του Ε.Κ.Θ., σας την είχαμε καταδείξει στη συνάντηση μας στα εγκαίνια του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Θεσσαλονίκης, όπου ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης επεσήμανε την εχθρική συμπεριφορά του Υπουργού η οποία είναι απόρροια της στήριξης που παρείχε το Ε.Κ.Θ. στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ αλλά και της αντίθεσης μας στους χειρισμούς του, που άφησαν την πόλη χωρίς συγκοινωνίες για 12 ημέρες και τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Με την παρούσα επιστολή, ζητάμε να παρέμβετε και να αποκαταστήσετε την σκόπιμη παράλειψη στο σχέδιο αναφορικά με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση του Ε.Κ.Θ. Η εκπροσώπηση του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού οργάνου της Θεσσαλονίκης στο ΔΣ του υπό σύσταση οργανισμού δεν αποτελεί απλώς ένα αίτημα αλλά επιβάλλεται από την ίδια την πραγματικότητα, για τη σωστή λειτουργία και την ομαλή διασύνδεση του με τους εργαζόμενους και την κοινωνία της πόλης.

 

 

Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ.

Ο Πρόεδρος                               Ο Αν. Γραμματέας

Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης                Αναστάσιος Αραμπατζής