ΠΡΟΣ:
•    Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
      κο. Πάνο Σκουρλέτη

•    Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
      κο. Γιώργο Σταθάκη

•    Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
      κο. Χρήστο Σπίρτζη

"Μετρό Θεσσαλονίκης
Αίτημα παράτασης διαδικασίας διαβούλευσης- Αίτημα συνάντησης"

Κύριοι Υπουργοί,

γνωρίζοντας πως έχει περάσει ελάχιστος χρόνος από την ημέρα που αναλάβατε τα καθήκοντά σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της παρούσας επιστολής.


Τα χρονικά περιθώρια για το μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν εξαντληθεί. Οι απολύσεις των εργαζομένων δεν είναι θέμα ημερών, αλλά ωρών. Η Κοινοπραξία "Μετρό Θεσσαλονίκης" ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές κατέθεσε αίτημα έγκρισης ομαδικών απολύσεων του συνόλου των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Το σχετικό 10ήμερο λήγει για όλους τους εργαζόμενους τόσο στο Κατασκευαστικό Τομέα όσο και στην Αρχαιολογία την Παρασκευή, 30/01/2015.

Αν δεν ενεργήσετε ΑΜΕΣΑ θα γίνουν σιωπηρώς αποδεκτές οι ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων. Αυτό ακριβώς είναι και το αίτημα μας. Με την παρούσα επιστολή, σας ζητάμε να προχωρήσετε στην παράταση της σχετικής διαβούλευσης προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν αχρείαστες απολύσεις, έως ότου οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και της Κοινοπραξίας για την επανέναρξη των εργασιών.

Παράλληλα, σας ζητάμε να ορίσετε συνάντηση με τα Σωματεία Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να δοθεί λύση στην εξέλιξη του έργου που αποτελεί υπόθεση όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και όλων των Θεσσαλονικέων.

Περιμένουμε άμεση ανταπόκριση στο αίτημα σας, με δεδομένο ότι οι 50 απολύσεις έχουν γίνει ήδη μέσα στον Ιανουάριο (κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 1387/1983 περί ομαδικών απολύσεων) και οι υπόλοιπες πρόκειται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, ακόμη και την 30/01/2015 (ομοίως κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων), καθώς η Κοινοπραξία και οι Κατασκευάστριες Εταιρείες αναμένουν την παρέλευση της 10ήμερης προθεσμίας, ώστε να έχουν τη σιωπηρή «έγκρισή» σας για το σύνολο των ομαδικών απολύσεων που έχουν αποφασίσει.
 

                                                   Για τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ε.Κ.Θ

                                      Ο Πρόεδρος               Ο Αν.Γραμματέας

                                Π. Τσαραμπουλίδης            Α. Αραμπατζής