ΠΡΟΣ
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κο. Ιωάννη Βρούτση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
* Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κο. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο
* Γεννική Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κα. Άννα Στρατινάκη
*Διοικητή ΟΑΕΔ
κο. Ηλία Κικίλια

Θέμα: Συνέχιση του προγράμματος επιδότησης των 29 πρώην εργαζομένων στη ΒΙΑΜΥΛ

           
Κύριε Υπουργέ,
        Όπως γνωρίζετε, στις εξαιρετικά δύσκολες ημέρες της κρίσης που βιώνουμε, τα ποσοστά της ανεργίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια και με την κατάσταση να ζητά επιτακτικά επείγουσα αντιμετώπιση. Προς αυτή την κατεύθυνση σας ζητάμε να κινηθείτε προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης «ΠΡΩΗΝ ΒΙΑΜΥΛ» «TATE AND LYLE GREECE AE».
        Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, οι πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΑΜΥΛ απορροφήθηκαν από δημοτικές επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίες με τη σειρά τους συμμετείχαν σε πρόγραμμα επιχορήγησης μέσω ΟΑΕΔ ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό είχε χρονικό ορίζοντα τριετή επιδότηση των επιχειρήσεων, οι οποίες δεσμεύονταν να διατηρήσουν το προσωπικό για επιπλέον 12 μήνες.
       Με δεδομένο πως το χρονικό διάστημα εργασίας τους συμπληρώνεται αυτό το διάστημα (οι προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα μεταξύ 28.2.2009 και 15.7.2009), οι 29 εργαζόμενοι που απασχολούνται στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Συκεών- Νεάπολης, Θέρμης, Θερμαϊκού και Δέλτα, κινδυνεύουν να οδηγηθούν στην ανεργία, παρόλο που και οι εν λόγω Δήμαρχοι των αντίστοιχων Δημοτικών Επιχειρήσεων βεβαιώνουν και εγγράφως πως καλύπτουν πάγιες  και διαρκείς ανάγκες.
       Με την παρούσα επιστολή και έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα οι εργαζόμενοι, σας ζητάμε να συμβάλλεται προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή κινήτρων στις παραπάνω αναφερόμενες Δημοτικές Επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ στην κάλυψη μέρους ασφαλιστικών εισφορών ή με την μερικώς επιδότηση των εργαζομένων, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των 29 εργαζομένων που βρίσκονται σε σχετικά μεγάλη ηλικία, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους.
        Περιμένουμε να ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημα μας, να διαφυλάξετε τις θέσεις εργασίας των 29 πρώην εργαζομένων στη ΒΙΑΜΥΛ και να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι ήδη ταλαιπωρημένοι 29 εργαζόμενοι να μην προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ανέργων.
                                                                      
                                        Για τη ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 του Ε.Κ.Θ   
                                 Ο Πρόεδρος                 Ο Γ.Γραμματέας  
                           Π. Τσαραμουλίδης           Σ. Ζαριανόπουλος