ΠΡΟΣ τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
• Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο
• Υπουργό Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλισης
κ. Γιώργο Κουτρουμάνη
• Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
κ. Κωνσαντίνο Αρβανιτόπουλο
• Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου
• Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ
κ. Ηλία Κικίλια
• Βουλευτές Θεσσαλονίκης
• Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ο.Α.Ε.Δ. Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

             Θέμα: Υποβάθμιση σχολών ΕΠΑ.Σ του Ο.Α.Ε.Δ

Κύριε Υπουργέ,
        Στις εξαιρετικά δύσκολες ημέρες που βιώνουμε, οι μαθητές και οι μαθήτριες δίνουν τον δικό τους αδιάκοπο αγώνα για μεγαλύτερη και καλύτερη μόρφωση, ως «όπλο» στην αυριανή επαγγελματική αποκατάσταση, σε μια εργασιακά αβέβαιη και αφιλόξενη Ελλάδα, που καθιστά τους νέους, πρωταθλητές της ανεργίας.
        Χιλιάδες είναι εκείνοι οι μαθητές που δεν θέτουν ως προτεραιότητα την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά την εκμάθηση μιας τέχνης μέσα από τις σχολές μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.
        Με λύπη διαπιστώνουμε πως σ’ αυτές τις επιλογές των παιδιών, το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δεν στέκεται δίπλα τους, αλλά απέναντι τους, φτάνοντας ακόμα και στην τιμωρία τους. Γιατί, πως διαφορετικά να ερμηνεύσει κάποιος την αιφνιδιαστική και άδικη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει τις σχολές Μαθητείας και να τις θέσει εκτός του συστήματος της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετατρέποντας τες σε μεταγυμνασιακή επαγγελματική κατάρτιση;
        Προφανώς και γνωρίζετε το κόστος της ενέργειας αυτής για 11.500 μαθητές που φοιτούν σε 51 σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Σ του Ο.Α.Ε.Δ. Η απόφαση αυτή είναι ένα τεράστιο λάθος, που βάζει ταφόπλακα σε κάθε αυριανή δυνατότητα εξέλιξης που θα επιλέξουν τα παιδιά σε ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης, υποβαθμίζοντας το πτυχίο τους από τίτλο σπουδών επιπέδου 2 και 3 σε μια απλή βεβαίωση επάρκειας χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
        Είναι αδιανόητο το Υπουργείο Παιδείας να ακυρώνει το μοναδικό σύστημα εναλλακτικής Τεχνικής Εκπαίδευσης που εδώ και 50 έτη δίνει στην κοινωνία χιλιάδες τεχνίτες. Αποτελεί παράλληλα πλήγμα στον ήδη συρρικνωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς οι σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ απευθύνονται σε οικογένειες χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων.
        Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η χρονική στιγμή της συγκεκριμένης απόφασης που θέτει σε αβεβαιότητα τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών οι οποίοι είναι ενταγμένοι στους εκπαιδευτικούς νόμους της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, την ώρα μάλιστα που η ανεργία χτυπάει κόκκινο.
        Τέλος, γνωρίζοντας το έργο και τις παλαιότερες θέσεις σας, ζητάμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των σχολών Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., να ενταχθούν στην Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με δυνατότητες εξέλιξης των μαθητών σε ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης, να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 2 που θα οδηγούν στο έτος ειδίκευσης για κατοχύρωση του επιπέδου 3 και τέλος να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών του Ο.Α.Ε.Δ που παράγουν μεγάλης σπουδαιότητας έργο.
        

                                                Με τιμή,
                                              Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ
                                   Ο Πρόεδρος                         Η Αν.Γραμματέας

                             Π. Τσαραμπουλίδης                  Δ. Χαραλαμπίδου