ΠΡΟΣ : Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
 Προϊστάμενη Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης
          κ. Παρθένα Ιωαννίδου
 Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
          κ. Νικ. Βαλεργάκη
 
ΘΕΜΑ: ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Κύριε Υπουργέ,
        Με παλιότερη επιστολή μας 1518/ 17-5-2011 , σας είχαμε επισημάνει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για τους εργαζόμενους σχετικά με την έκδοση αποφάσεων των δικαστηρίων της πόλης μας αλλά και με την στάση της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης σχετικά με την αντιμετώπιση των αγώνων των εργαζόμενων.
       Όταν οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, αντιμετωπίζονται αρνητικά και με μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεών τους, ενώ οι εργοδότες έχουν ευνοϊκή συμπεριφορά και ως προς τον χρόνο εκδίκασης των προσφυγών τους αλλά και ως προς την ουσία των αιτημάτων τους.
       Σας καταθέσαμε στην επιστολή μας συγκεκριμένα παραδείγματα ευνοϊκής συμπεριφοράς της εργοδοσίας και αρνητικής συμπεριφοράς εργαζομένων.
        Με την παρούσα επιστολή θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και αυτό το γεγονός έχει αποθρασύνει τους εργοδότες σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι μηνύσεις ενάντια σε εργαζόμενους και σε συνδικάτα να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
• Την προηγούμενη εβδομάδα ,στις 20/3/2012,εκδόθηκε απόφαση-προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αριθμό 9255/2012 που έκανε γνωστό φροντιστηριακό συγκρότημα της πόλης μας, σύμφωνα με την οποία, ουσιαστικά απαγορεύει τους νόμιμα εκπροσωπούντες το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης , να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις σε απόσταση 300 μέτρων από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
• Μόλις προχθές, το Σάββατο 24/3/2012, προσήχθησαν και συνελήφθησαν 6 συνδικαλιστές, μέλη σωματείων της δύναμης του Εργατικού μας Κέντρου και μεταξύ των οποίων και το μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Θ. συνάδελφου Γιώργου Τσαμπούκη, μετά από κινητοποίηση έξω από γνωστή αλυσίδα S/M στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, μετά από εισαγγελική παραγγελία.
        Τα συγκεκριμένα περιστατικά που αναφέρουμε δεν είναι τα μοναδικά, αλλά μόνον ένα μικρό δείγμα από δεκάδες παρόμοια περιστατικά που βιώνουν οι εργαζόμενοι της πόλης μας, ειδικά σήμερα, σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης , που ενθαρρύνει την πλήρη κατεδάφιση κάθε έννοιας προστασίας του εργατικού δικαίου από την πλευρά των εργοδοτών.
        Για τον λόγο αυτό, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σας καλεί να πάρετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα , ώστε οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, να μπορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς να διεκδικούν τα από το Σύνταγμα της χώρας μας κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και να μπορούν να προσφεύγουν χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες στη δικαιοσύνη με την πίστη ότι θα αντιμετωπίζονται ως πολίτες αυτής της χώρας ισότιμα.
        Σε αντίθετη περίπτωση εύλογο θα είναι το ερώτημα που με επίφαση τίθεται από τη μεριά των εργαζόμενων ειδικά το τελευταίο διάστημα: Είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη στη χώρα μας, σε ότι αφορά τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα?
                                         
                                       Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ
                                       Ο Πρόεδρος                    Η Αν. Γραμματέας
                                Π. Τσαραμπουλίδης              Δ. Χαραλαμπίδου